Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

‘Dagelijkse zorg COPD-patiënt kan beter’

Verpleegkundigen moeten meer aandacht hebben voor de ADL-zorg voor COPD-patiënten. Tempo, houding en voorbereiding tijdens de wasbeurt kunnen verschil maken.
‘Dagelijkse zorg COPD-patiënt kan beter’
Foto: Wim van Ophem

Dat zeggen verpleegkundigen Karin Kuperus en Ellen van Os in de nieuwste Nursing. Kuperus is senior verpleegkundige op de longafdeling in Nij Smellinghe in Drachten, Van Os werkt als verpleegkundige longrevalidatie in het Universitair Centrum voor Chronische Ziekten Dekkerswald.

Veelgemaakte fouten

Kuperus analyseerde op haar afdeling de ADL-zorg bij COPD-patiënten en merkte dat er wel een en ander te verbeteren valt. ‘Veelgemaakte fouten zijn bijvoorbeeld een te hoog tempo bij het wassen, verkeerde ademhalingstechnieken tijdens activiteiten en het niet inlassen van pauzes. Ook zijn verpleegkundigen soms juist te voorzichtig, omdat ze bang zijn dat de patiënt benauwd wordt. Het blijft heel moeilijk om de balans te vinden tussen zelfredzaamheid stimuleren en hulp bieden.’

Ziek van longproblematiek
De kans is groot dat je ooit te maken krijgt met longpatiënten. Leer tijdens het congres Ziek van longproblematiek meer over veel voorkomende en minder bekende longziekten. meer lezen

Meer lezen?

In het artikel in Nursing vertellen Kuperus en Van Os wat je kunt doen om COPD-patiënten goed te begeleiden bij de ADL. Ook geven ze handige tips voor het douchen. Lees het hele artikel in Nursing april. Nog geen abonnee? Lees hier hoe je kunt abonneren op Nursing.

Marloes Oelen

Of registreer je om te kunnen reageren.