Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Geen nullijn in de zorg

De nullijn voor verpleegkundigen en verzorgenden is voorlopig verdwenen. Ook komt er een verbod op nulurencontracten in de zorg. Dat zijn uitkomsten van het sociaal akkoord dat gisteren werd gepresenteerd door werkgevers- en werknemersorganisaties en het kabinet. Vakbonden waarschuwen dat er niet te vroeg gejuicht moet worden.
Geen nullijn in de zorg
Foto: Arno Massee

Het kabinet stelt de geplande bezuinigingen van 4 miljard euro uit tot het najaar. Daarmee is de nullijn voor de zorg voorlopig van de baan. Ook wordt de flexibele arbeidsmarkt aangepakt. Zo komt er een verbod op nulurencontracten in de zorg en wordt het aantal tijdelijke contracten beperkt. Voortaan zijn er drie contracten in maximaal twee jaar mogelijk en worden contracten die elkaar met een tussenpoos van minder dan zes maanden opvolgen bij elkaar opgeteld. Aan schijnconstructies, waarbij werknemers vanuit het buitenland in Nederland in Nederland komen werken, komt een einde. Lees hier het volledige sociaal akkoord

Niet te vroeg juichen

Goed nieuws dat de nullijn voorlopig van de baan is, vindt Rolf de Wilde, cao-onderhandelaar van NU’91. ‘Er kan nu weer over salarissen worden onderhandeld.’ Maar verpleegkundigen en verzorgenden moeten niet te vroeg juichen. ‘Er moet nog steeds fors worden bezuinigd’, waarschuwt De Wilde. ‘Op dit moment is het overleg over het sociaal akkoord van de zorg in volle gang. Samen met de sociale partners en het ministerie van VWS kijken we waar er nu bezuinigd moet worden. Hoe die bezuinigingen eruit gaan zien, kunnen we nu nog niet zeggen.’

En de thuiszorg?

Ook vakbond Abvakabo FNV reageert kritisch op het sociaal akkoord. In een bericht op de website schrijven zij: ‘Ook voor de 100.000 thuiszorgmedewerkers die met ontslag worden bedreigd, regelt dit akkoord niets. Door de aanbestedingen straks ook in andere delen van de zorg, dreigen ook daar verslechteringen op te treden. De nullijn is nog niet definitief van de baan. Dit raakt een groot deel van onze leden.’

In Nursing april bespreken we 6 vragen én antwoorden over nullijn. Nog geen abonnee? Neem hier een abonnement.

Marloes Oelen

2 reacties

  • JSA Kraaij

    In de 0-uren contracten zie ik op het eerste oog weinig kwaad. Voor mij was het ideaal om in het verpleeghuis zelf te bepalen wanneer ik wilde en kon werken.

    D'r zullen vast heel andere ervaringen mee zijn.

  • S Kemperman

    Noorwegen is inmiddels druk bezig met verpleegkundigen uit andere landen binnen te halen voor riante salarissen om zo het tekort tegen te gaan. Nederland wil een nullijn voor de zorg. Iets klopt hier niet..

Of registreer je om te kunnen reageren.