Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Nieuwe richtlijn ontraadt biotexbadje bij acute wond

In de eerste evidence based richtlijn voor de behandeling van acute wonden worden badjes met huishoudelijke reinigingsoplossingen zoals Biotex, Badedas en soda ontraden. Deze zouden de kans op infectie, vertraagde genezing en maceratie van de huid vergroten.
Nieuwe richtlijn ontraadt biotexbadje bij acute wond
Foto: Arno Massee

Dat schrijven Hester Vermeulen, Fleur Brölmann en Dirk Ubbink in Nursing juni. Zij zijn betrokken bij de ontwikkeling van de eerste evidence based richtlijn voor de behandeling van acute wonden bij volwassenen en kinderen. Vooralsnog gaat het om een conceptversie, de definitieve versie wordt na de zomer verwacht.

Richtlijn acute wondzorg

De nieuwe richtlijn is interdisciplinair ontwikkeld volgens de AGREE-II methodiek, met experts uit alle relevante beroepsverenigingen - zoals Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland (V&VN) en de Nederlandse Vereniging van Heelkunde (NVvH) - en subsidie van ZonMw en de NVvH. De richtlijn richt zich op vijf hoofdpunten in de wondzorg: reiniging, pijn, instructies, verbandmaterialen en organisatie, en is gebaseerd op het best beschikbare bewijs uit wetenschappelijke studies en overwegingen en meningen van experts. De richtlijn is bestemd voor alle intra- en extramuraal werkende zorgprofessionals die met wondzorg te maken hebben (bijvoorbeeld doktersassistenten, huisartsen, verpleegkundigen en specialisten). Het doel is meer uniformiteit en doelmatigheid te brengen in de Nederlandse (organisatie van) wondzorg, om zo de kwaliteit van zorg te verhogen.

De definitieve richtlijn is na de zomer te vinden op www.heelkunde.nl.

Wondzorgexpert Henri Post uitte in een blog op Nursing.nl al eerder zijn zorgen over de biotexbadjes. Lees meer

Marloes Oelen

2 reacties

  • A.M, Huisraad

    Ik vind dit ook raar Onlangs ook voorgeschreven door een specialistisch verpleegkundige aan een client maar ik zie daadwerkelijk geen vooruitgang.Houden de specialisten elkaar niet op de hoogte?

  • Miranda de Leeuw

    Het is mij al jaren bekend dat je geen Biotex moet gebruiken, dat het nog steeds voorgeschreven wordt door notabene artsen vindt ik een slechte zaak.

Of registreer je om te kunnen reageren.