Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Meerwaarde verpleegkundige bij coloscopie wederom aangetoond

Inwendige kijkonderzoeken van de dikke darm kunnen net zo goed door verpleegkundigen worden uitgevoerd als door artsen. Dat stelt arts Paul van Putten van het Erasmus MC in zijn proefschrift.
Meerwaarde verpleegkundige bij coloscopie wederom aangetoond

Eerder bleek uit onderzoek van het UMCG ook al dat verpleegkundigen net zo goed getraind kunnen worden in het uitvoeren van een coloscopie als artsen. Bovendien verrichten verpleegkundigen die zijn opgeleid tot endoscopist al langer met succes relatief eenvoudige kijkonderzoeken. Dat stelt Paul van Putten in zijn proefschrift. ‘Verpleegkundig endoscopisten verrichten coloscopieën volgens de internationaal geldende criteria', aldus Van Putten. 'Bovendien zijn de patiënten tevreden. De kwaliteit van de scopieën die zij uitvoeren is goed en vergelijkbaar met die van artsen. Daarnaast is het goed mogelijk dat door de introductie van de verpleegkundigen kosten worden bespaard.’

Tekort aan MDL-artsen

De coloscopie wordt nu vaak verricht door een arts, meestal een maag-, darm- en leverarts (MDL). Door de start van het bevolkingsonderzoek naar dikkedarmkanker neemt het aantal scopieën toe, maar zijn er onvoldoende artsen om ze uit te voeren. Van Putten stelt dat verpleegkundigen het tekort kunnen wegnemen.

V&VN Maag Darm Lever

Ook Thea Korpershoek, voorzitter V&VN Maag Darm Lever, reageert positief op de oproep om verpleegkundig endoscopisten in te zetten bij het verrichten van darmonderzoek. Thea Korpershoek: ‘V&VN Maag Darm Lever heeft een opleiding voor verpleegkundige endoscopisten opgezet. Dit jaar zijn in Nederland de eerste verpleegkundig endoscopistendiploma's uitgereikt. Door de inzet van verpleegkundig endoscopisten kunnen maag-, darm- en leverartsen de meer ingewikkelde procedures doen tijdens een darmonderzoek.’

Nienke Berends

2 reacties

Of registreer je om te kunnen reageren.