Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Verpleegkunde populairste hbo-studie

Hbo-verpleegkunde is dit studiejaar de meest gekozen opleiding in het gehele hbo. Dit blijkt uit de definitieve studentenaantallen 2013-2014, die gisteren zijn gepubliceerd door de Vereniging Hogescholen.
Verpleegkunde populairste hbo-studie
Foto: ANP

In totaal kozen 5.070 toekomstige verpleegkundigen in het schooljaar 2013-2014 voor deze studie, een stijging van 1.135 studenten ten opzichte van vorig jaar.

Numerus fixus voor verpleegkunde

Om de enorme instroom van studenten te reguleren, stellen bijna alle opleidingen verpleegkunde een numerus fixus in voor komend schooljaar. De enorme stijging van het aantal studenten brengt de nodige problemen met zich mee, zo is het voor hogescholen moeilijk om kwalitatief goede stages aan te bieden.

'Een student moet wel stage kunnen lopen'
Actiz, de koepel van verpleeg- en verzorgingshuizen, wil harde afspraken maken met zorgorganisaties om genoeg stageplaatsen te kunnen garanderen. Lees meer.

Nienke Berends

Gerelateerde tags

2 reacties

 • I Berkhof

  Laten we hopen dat de HBO's inderdaad de kwaliteit leveren gaan, die ze hiermee voorstaan. Maar helemaal zeker ben ik hier niet van.....

 • Jmm van Veen

  wel, ik had dus een uitgebreide tekst geschreven over het oubollige karakter rond het bedienen van de veronderstelde 'markt' terwijl er heel grote luxe kansen liggen om het niveau van de HBOV sterk te verbeteren en het hbo in de praktijk beter te profileren
  Inclusief tips en verantwoording..en wat blijkt..ik ga over mijn maximum aan tekens heen..
  Er zij n zo alternatieven voorhanden en te creeren die ook nog eens aansluiten bij de zgn participatiemaatschappij ism met gemeenten. wo. ook het opzetten van uitzendbureaus door HBOV's(wete studenten ook hoe een bureau te starten, voor later)

  Verder over de warde van persoonlijke vorming die steeds wordt ondergesneeuwd door de 'marktgerichtheid'en de opmerking dat de veronderstelling dat studenten na afstuderen in de gezondheiszorg gaan werken, wel eens averechts kon uitpakken.
  Veel studenten gaan zichzelf parkeren door gebrek aan een baantje en met zwakke selectie ( want anders hou je geen student meer over)en numerus fixus kan dat heel raar uitpakken..

  Het kan niet korter dus blijft het onvolledig
  Het zij zo

Of registreer je om te kunnen reageren.