Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

'Schrifttekens op het lichaam gelden als NR-verklaring'

Minister Schippers heeft gezegd dat een tatoeage met de tekst ‘niet reanimeren’ volgens haar rechtsgeldig is.
'Schrifttekens op het lichaam gelden als NR-verklaring'

Dit zou ze in antwoorden op Kamervragen hebben gezegd. Ze deed de uitspraak naar aanleiding van de berichtgeving over een 91-jarige vrouw uit Den Haag die de tekst 'niet-reanimeren' op haar borst liet tatoeëren.

Rechtsgeldig of niet?

Lange tijd bestond er onduidelijkheid over de rechtsgeldigheid van een dergelijke tatoeage of een andere verklaring (in een acute situatie). Op verzoek van haar leden ontwikkelde de NVVE in 2010 daarom een niet-reanimerenpenning, met daarop pasfoto, geboortedatum en handtekening van de drager. Toenmalig minister Klink van Volksgezondheid verklaarde dat deze penning kon worden beschouwd als een schriftelijke wilsverklaring en dus rechtsgeldig is.

Schrifttekens

Minister Schippers liet vorige week in antwoorden op Kamervragen weten dat deze penning als enige uiting op gespannen voet staat met de huidige wetgeving rond (schriftelijke) wilsverklaringen. 'Dit zou namelijk betekenen dat iemand dan ook niet meer op een andere manier - via brief of kaart in portemonnee of tatoeage - zijn wens tot niet reanimeren kenbaar kan maken.' Via haar woordvoerder gaf de minister later aan dat een behandelverbod in alle vormen mag worden aangegeven en is bindend zolang er sprake is van 'schrifttekens'. Hier valt dus ook een tatoeage onder.

Neutraal uitgiftepunt

Omdat de minister het niet wenselijk vindt dat mensen lid moeten zijn van een organisatie om de penning te mogen kopen, gaat minister Schippers begin 2015 in gesprek met betrokken organisaties over de mogelijkheden om de penning via een neutraal uitgiftepunt te verstrekken. De vraag wie de kosten van een niet-reanimerenpenning in dat geval voor zijn rekening neemt, is nog niet aan de orde geweest.

Wat betekent deze uitspraak nou voor de praktijk? Gezondheidsjurist Peter Simons legt het uit.

Nienke Berends

Gerelateerde tags

5 reacties

 • Wendy Poorte

  Laat de zorgverzekering de penningen verstrekken die officieel als niet reanimeren worden beschouwd. Dit verlaagd de stap tot aanvragen en kost minder dan als er iemand gereanimeerd word tegen zijn wil in. Met daarbij de nodige andere extra medische kosten, ik zou zeggen dubbel winst.

 • anke peterson

  Ben het helemaal met mijn collega,s eens: voor een reanimatie hoef je geen kleren uit te doen...dus hoe te handelen als je al bezig bent??

 • Prive Isookprive

  Voor reanimeren hoef je het lichaam niet te ontdoen van kleding
  Dus zal de tattoo niet te zien zijn tenzij aed bij komt

 • Nanco de Vries

  Feit blijft dat je daar pas achter komt als de AED aanwezig is, dan knip je pas alle kleding kapot. Zoeken naar een tatoeage doe je in zulke gevallen niet.

 • Jeanette Langenberg

  Tja fijn dat het rechtsgeldig is, maar die tatoeage valt pas op als je de aed gaat gebruiken..dan pas ontbloot je het bovenlijf en niet bij start reanimatie als elke seconde telt!!

Of registreer je om te kunnen reageren.