Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Delier: ‘Nieuw meetinstrument is objectiever en sneller’

Een nieuwe, eenvoudige meetmethode aan de hand van een EEG moet het mogelijk maken om bij patiënten op de ic eerder en sneller een delier te voorspellen dan met de huidige meetmethoden.
Delier: ‘Nieuw meetinstrument is objectiever en sneller’

Dat stelt technisch geneeskundige Willemijn van der Kooi van het UMC Utrecht, naar aanleiding van haar proefschrift 'Neurophsysiology of delirium'.

Tijdens haar onderzoek ontdekte Van der Kooi dat aan de hand van een EEG-meting goed onderscheid kan worden gemaakt tussen patiënten met en zonder delier: het patroon van hersengolven bij patiënten met een delier blijkt trager en onregelmatiger te zijn. Volgens Van der Kooi is het met die kennis mogelijk het risico op een delier snel - binnen een minuut - en objectief vast te stellen via een EEG-meting met slechts twee in plaats van 21 elektrodeplakkers.

Dementie, depressie, delier
Een delier signaleren vinden veel verpleegkundigen en verzorgenden best lastig. Helemaal lastig wordt het als er naast de symptomen van delier ook nog eens verschijnselen van dementie en depressie voorkomen. Nursing zet 3 lastige situatie op een rij>>>

Naar aanleiding van het onderzoek wordt momenteel een prototype van een meetinstrument ontwikkeld. Het instrument zal bestaan uit een hoofdband met twee in plaats van de gebruikelijke 21 elektrodeplakkers en een kastje zo groot als een mobiele telefoon om de deliriumwaarde af te lezen. Het is de bedoeling dat het getal binnen één minuut het risico op een delier aangeeft.

Verpleegkundige betrokkenheid

Wanneer het instrument daadwerkelijk op de markt komt, is nog onbekend. Wel is het de bedoeling dat verpleegkundigen de metingen in de toekomst gaan uitvoeren. De verpleging is dan ook nauw betrokken bij de ontwikkeling van het instrument. Van der Kooi: 'Verpleegkundigen willen vooral graag dat het apparaat gemakkelijk in gebruik is en dat de meting niet te lang duurt. In een volgende fase gaan we kijken wat verpleegkundigen precies prettig vinden aan het gebruik en hoe bijvoorbeeld de hoofdband moet werken.'

Nienke Berends

Gerelateerde tags

7 reacties

 • Ralph Vreeswijk

  Beste Levina Haites Klaver,
  Wat dr.Kalisvaart in de Zembla aflevering verteld is wel een nieuw instrument. Het is niet de Delier O Meter want dat is een instrument wat gevalideerd is om de ernst van het delier te meten. De DOS van Marieke Schuurmans is een meetinstrument om te bepalen of de patient een delier aan het ontwikkelen is, dus voor de onderkenning van het delier. Wat dr. Kalisvaart verteld in de uitzending is de DRAS of te wel de Delier Risico Assessment Score om vast te stellen of de patient bij opname een verhoogde kans heeft op het krijgen van een delier. De DRAS bestaat uit 9 items en heeft een totaalscore van 12 punten, het is een gevalideerde schaal ontwikkeld door mij en dr.Kalisvaart.

 • Levina Haites Klaver

  Volgens mij is dit geen nieuw meetinstrument... Je kunt de delier-o-meter (2002) downloaden als meetinstrument van het Trimbosinstituut... Het programma van Zembla was erg verhelderend. Wanneer we als verzorgenden en verpleegkundigen willen leren om beter te observeren en te signaleren kunnen we ook in de thuissituatie al adequater handelen.

 • Miranda De Leeuw

  Ook interessant in thuissituatie, delier komt nogal eens voor en is niet voor ieder functieniveau objectief vast te stellen

 • F. Gillissen

  dat er een eenvoudige wijze van meten komt is toe te juichen, de overige informatie is oude koek. Delier is goed te ontdekken in EEG maar dat is al lang bekend.

 • Bj De Leur

  Eens met Ralph. Zie mogelijkheden voor verpleegafdeling neurologie.

 • @Ralph Dank voor de tip, ga het meteen even op www.facebook.com/VakbladNursing zetten!

 • Ralph Vreeswijk

  Boeiende ontwikkeling. Ik ben benieuwd wanneer het in de praktijk gaat worden toegepast ook buiten de IC.

  22 mei a.s. is bij Zembla het delier het onderwerp van het programma.

Of registreer je om te kunnen reageren.