Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Nieuwe richtlijn voor persoonlijke hygiëne ziekenhuizen

De Werkgroep Infectie Preventie (WIP) heeft de richtlijn voor persoonlijke hygiëne in het ziekenhuis herzien. Het gaat om een concept, dus verpleegkundigen en andere medewerkers in het ziekenhuis kunnen nog hun reactie geven.
Nieuwe richtlijn voor persoonlijke hygiëne ziekenhuizen
Foto: Arno Massee

In de nieuwe richtlijn wordt onder andere geadviseerd om geen nagellak meer te dragen. Ook wordt het dragen van een mobiele telefoon of tablet afgeraden, tenzij dit noodzakelijk is voor de werkzaamheden.

Vaccinatiebeleid

Nieuw is ook een paragraaf over het vaccinatiebeleid van medewerkers in ziekenhuizen. Zo moet de werkgever in kaart brengen wat de immuun- en vaccinatiestatus is van medewerkers vanaf indiensttreding. Ook moet duidelijk zijn welke maatregelen worden genomen wanneer iemand onvoldoende gevaccineerd is. De Werkgroep Infectie Preventie (WIP) geeft als motivatie dat medewerkers in het ziekenhuis in contact kunnen komen met infectieuze agentia. Op basis van de Arbowet is de werkgever verplicht is om maatregelen te nemen die bijdragen aan een veilige en gezonde werkplek.

Geen nagellak meer
Verpleegkundigen in het ziekenhuis mogen tijdens het werk geen nagellak meer dragen op de vingernagels. Lees meer >>>

Conceptrichtlijn

Een toelichting op dit advies wil de WIP  nog niet geven. Het advies is namelijk nog niet definitief, het gaat om een conceptrichtlijn. Professionals in het werkveld kunnen nu nog meedenken over de richtlijn en een reactie geven. Commentaren kunnen worden aangeleverd via beroepsvereniging V&VN of via het commentaarformulier op de website van de WIP. 
Bekijk de nieuwe conceptrichtlijn hier >>>

Marloes Oelen

Of registreer je om te kunnen reageren.