Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

V&VN ongerust over inkoop wijkverpleging

Beroepsvereniging V&VN maakt zich zorgen over de manier waarop zorgverzekeraars de wijkverpleegkundigen inkopen. Dit leidt tot twee soorten wijkverpleegkundigen: één voor het regelwerk en één voor directe zorgverlening.
V&VN ongerust over inkoop wijkverpleging

Vakblad Zorgvisie meldt dat de beroepsvereniging afgelopen week vele reacties van wijkverpleegkundigen ontving die zich zorgen maken over het inkoopbeleid van verscheidene zorgverzekeraars.
Francis Bolle van V&VN geeft uitleg over de zorgen van wijkverpleegkundigen. Lees het hier >>>

Segmenten voor financiering

Voor de financiering van de wijkverpleging bestaan twee segmenten: de wijkgebonden zorg (S1) en de daadwerkelijke zorgverlening (S2). Bij S1 gaat het om activiteiten in de wijk die niet zijn terug te leiden tot één verzekerde. Bijvoorbeeld: deelname aan sociale wijkteams van gemeenten en overleg met regionale zorgaanbieders, gemeenten en zorgverzekeraars. Bij S2 gaat het om zorg die wel is terug te leiden tot één verzekerde. Hieronder valt het indicatiestellen.

Twee typen wijkverpleegkundigen

Beroepsvereniging V&VN krijgt signalen dat zorgverzekeraars S1 en S2 bij verschillende zorgaanbieders inkopen. Door het inkoopbeleid dreigen er twee soorten wijkverpleegkundigen te ontstaan. Eén die regelwerk doet in de wijk en niet betrokken is bij de directe zorgverlening, en één die vooral patiënten verzorgd.

Marloes Oelen

Of registreer je om te kunnen reageren.