Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Gebruik TIME-model bij ulcus cruris

De mate van exsudatie is de belangrijkste parameter voor het wondbeleid bij ulcus cruris. Om dit te registreren, adviseert de nieuwe richtlijn Veneuze Pathologie van de Nederlandse Vereniging voor Heelkunde om het wondclassificatiemodel TIME te gebruiken.
Gebruik TIME-model bij ulcus cruris
Foto: Arno Massee

De richtlijnontwikkelaars adviseren om het TIME-model te gebruiken bij de wondclassificatie. Met dit model registreer je ook de mate van exsudatie, een belangrijke parameter voor het verdere wondbeleid.  Alleen het 'kleurenmodel' van Kenniscentrum WCS – ook wel het zwart, geel en rood model – is minder effectief omdat dit schema niet is toegespitst op de beoordeling en dus keuze van wondbehandeling van veneuze ulcera. Het kleurenmodel kan wel worden gebruikt als onderdeel van het weefsel (T van TIME).

Nieuwe richtlijn

De richtlijn is een initiatief van de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie (NVDV) en de Nederlandse Vereniging voor Heelkunde (NVvH). Verscheidene partijen werkten mee aan de richtlijn, zoals V&VN Wondconsulenten en Kenniscentrum WCS. Je vindt de richtlijn in het dossier Wondzorg.

Meer over de nieuwe richtlijn
In Nursing november staat een uitgebreid artikel met de belangrijkste tips bij ulcus cruris venosum uit de nieuwe richtlijn. Nog geen abonnee? Neem hier een abonnement.

Marloes Oelen

2 reacties

Of registreer je om te kunnen reageren.