Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Bekijk het nieuwe opleidingsprofiel hbo-verpleegkundige

Vanmorgen is het nieuwe, toekomstbestendige opleidingsprofiel voor Bachelor of Nursing (hbo Verpleegkunde) gepresenteerd. Vanaf september 2016 worden studenten hbo-verpleegkunde volgens dit nieuwe curriculum opgeleid.
Bekijk het nieuwe opleidingsprofiel hbo-verpleegkundige
Foto: PhotoXpress

Bekijk het hier meteen wat de grootste veranderingen zijn>>>

Eén van de belangrijkste redenen voor het veranderen van de huidige opleiding (2001) is dat het sterk verouderd is. 'Ook is de zorg sterk aan het veranderen,' schrijft het Landelijk Overleg Opleidingen Verpleegkunde (LOOV). 'De focus op ziekte en zorg is steeds meer verlegd naar een focus op het bevorderen van gezondheid en gezond gedrag.' Tijd voor een nieuw opleidingsprofiel dus, en dat wordt vandaag gepresenteerd door  tijdens het congres Bachelor Nursing 2020 in Nieuwegein. Vanaf vandaag starten alle bacheloropleidingen Verpleegkunde met de vernieuwing van hun curricula. Dat betekent dat zij per regio met de zorgaanbieders het keuzeonderwijs en stages gaan vormgeven. Vanaf september 2016 zullen de eerste studenten volgens nieuwe curricula worden opgeleid.

'De verpleegkundige is de motor van de gezondheidszorg'
Wat zijn de reacties op het nieuwe opleidingsprofiel bachelor verpleegkunde? Lees meer>>>

De vernieuwing is nodig om verschillende redenen:

- Zo vindt er een verschuiving plaats van zorg intramuraal naar thuis;
- Hebben wijkverpleegkundigen weer hun intrede gedaan;
- Hebben meer patiënten meerdere aandoeningen en de zorg daardoor steeds complexer wordt;
- Er meer technologische ontwikkelingen zijn zoals e-health en domotica;
- Patiënten en mantelzorgers zijn mondiger en willen beter geïnformeerd worden;
- Interprofessioneel samenwerken is steeds meer nodig omdat het accent in de zorg op het bevorderen van gezond leven en participatie ligt.

Beroepsprofiel verpleegkundige
Het nieuwe profiel sluit aan op het beroepsprofiel van de verpleegkundige dat in maart 2012 is gepresenteerd. Lees meer over het beroepsprofiel van de verpleegkundige>>>

Foto

  • Bekijk het nieuwe opleidingsprofiel hbo-verpleegkundige

Nienke Berends

Eén reactie

  • jan monden

    Interessant om dit alles te lezen en te zien over de bachelor in 2020. Nooit gedacht eind jaren '70 in Brussel dat 50 jaar later dit er van zou komen. Toen waren we nog druk om tot te komen tot gelijkschakeling van de.verpleegkundige in Europees verband met.9 lidstaten! En ook Peter Koopman gaat maar Door!

Of registreer je om te kunnen reageren.