Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Profylactisch gebruik antibiotica kan beter

Het gebruik van antibiotica om infecties te voorkomen kan beter. Dat schrijft de Gezondheidsraad in een advies over antibioticagebruik in ziekenhuizen, dat de raad vandaag aanbiedt aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
<p>Profylactisch gebruik antibiotica kan beter</p>
Profylactisch gebruik antibiotica kan beter - Foto: sxc.hu

Antibiotica worden niet alleen toegepast ter behandeling van bestaande infecties, maar ook om infecties te voorkomen. In ziekenhuizen wordt profylaxe vooral toegepast ter voorkoming van wondinfecties na operaties, bij een aantal chronische aandoeningen (urineweginfecties) en in de neonatologie.

Onduidelijkheid over preventief gebruik antibiotica

De Gezondheidsraad constateert dat er weinig zicht is op dit profylactisch gebruik van antibiotica. Daardoor is niet duidelijk hoe vaak antibiotica om die reden worden voorgeschreven, of de toepassing op de juiste manier gebeurt en of er behandelingen plaatsvinden die niet effectief zijn. Registratie van profylactisch gebruik van antibiotica kan helpen om dit inzicht te vergroten en het gebruik beter te bewaken.

Antibiotic stewardship

Sinds 2014 bestaat er volgens de Gezondheidsraad een programma om antibioticagebruik in ziekenhuizen te verbeteren: antibiotic stewardship. De raad adviseert dat er binnen dit programma ook aandacht komt voor profylactisch gebruik van antibiotica en betere naleving van de richtlijnen voor antibioticagebruik.

Marloes Oelen

Gerelateerde tags

Of registreer je om te kunnen reageren.