Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Onderzoek naar overbelasting en uitval verpleegkundigen

Het Kenniscentrum Zorginnovatie van de Hogeschool Rotterdam gaat onderzoek doen naar de oorzaken van uitval onder verpleegkundigen. Ook gaan zij voor de beroepspraktijk een instrument ontwikkelen om dreigende uitval vroegtijdig te herkennen zodat er ingegrepen kan worden.
Onderzoek naar overbelasting en uitval verpleegkundigen
Foto: ANP

Dat meldt Skipr.nl. Volgens het Kenniscentrum Zorginnovatie van de Hogeschool Rotterdam kampen beginnende verpleegkundigen vaak met een hoge fysieke en mentale werkbelasting tijdens het werk. Daardoor ontstaan vooral klachten in de nek, schouder en rug, vermoeidheid en burn-out. Deze leiden op hun beurt tot verlies van productiviteit op stage of werk, ziekteverzuim of zelfs uitval door een carrièreswitch. 'Deze hoge uitval en productiviteitsverlies vormen een groot probleem in de zorg', aldus het Kenniscentrum.

Lees het interview met een van de onderzoekers: 'Maak jonge verpleegkundigen weerbaar tegen stress'>>>

Subsidie

Het Kenniscentrum heeft voor het onderzoek een zogeheten RAAK Pro-subsidie in de wacht gesleept, van het Nationaal Regieorgaan Praktijkgericht Onderzoek. Het Kenniscentrum gaat het onderzoek uitvoeren met ErasmusMC, VUmc, NIVEL en 23 zorginstellingen in Rotterdam.

'Verpleegkundigen hebben een neurotische persoonlijkheid'

Eerder bleek al uit Vlaamse onderzoek dat verpleegkundigen vaak een zogenaamde type-D persoonlijkheid hebben, waardoor ze vijf keer meer kans hebben op een burn-out. Mensen met een type-D persoonlijkheid vertonen onderdanig gedrag en zijn gericht op tegenwerken. Zo zullen ze zich in een conflict met een arts of collega eerder terugtrekken (onderdanig), niet samen naar een oplossing zoeken (tegenwerken) en dit doen op een niet-dominante manier (onderdanig). Lees meer over dit onderzoek.

Nienke Berends

Gerelateerde tags

Of registreer je om te kunnen reageren.