Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Kindvriendelijke verbandwisselkamer in Martini Ziekenhuis

Een speciale verbandwisselkamer ingericht met een bad, vrolijke figuren op de muren en een speciale televisie moet verbandwissels bij kinderen met brandwonden minder pijnlijk maken.
Kindvriendelijke verbandwisselkamer in Martini Ziekenhuis
Foto: Martini Ziekenhuis

De nieuwe verbandwisselkamer werd eind juni officieel in gebruik genomen in het brandwondencentrum van het Martini Ziekenhuis in Groningen.

Bad

De speciale verbandwisselkamer beschikt over een in hoogte verstelbaar bad waarin de watertemperatuur heel secuur kan worden afgesteld. Boven het bad hangt een speciale televisie die nat mag worden en eenvoudig is schoon te maken. Er is sfeerverlichting, maar ook licht dat voor verpleegkundigen en artsen nodig is om de wonden goed te inspecteren.

5 tips om wondpijn te voorkomen
Wondgerelateerde pijn is een veelvoorkomend, maar onderschat probleem. Verpleegkundig wondexpert Frans Meuleneire bespreekt vijf veelgemaakte fouten in de wondzorg die pijn veroorzaken, en geeft tips hoe je ze voorkomt >>>

Pijnvrije verbandwissel

'Doordat we de verbandwisselingen nu in het bad kunnen doen, weekt het verband los en is het minder pijnlijk om te verwijderen. We hebben daardoor minder medicijnen tegen de pijn hoeven  te geven én veel minder weerstand ervaren', zegt pedagogisch medewerker Jan Kees Zuiker. 'Ook kunnen we met magneten aan de muur verhalen vertellen, wat weer afleidt.'

Foto

  • Kindvriendelijke verbandwisselkamer in Martini Ziekenhuis
    Foto: Martini Ziekenhuis

Marloes Oelen

Gerelateerde tags

Of registreer je om te kunnen reageren.