Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

NU'91 lanceert rekentool voor terugvorderen ORT

Vakbond NU'91 heeft gisteren drie online tools voor verpleegkundigen en verzorgenden gelanceerd. Hiermee kunnen collega's op eenvoudige wijze de achterstallige ORT over verlof bij de werkgever terugvragen.
Plan voor coöperatie wijkverpleegkundigen

Volgens NU'91 heeft de hele zorgsector zich jarenlang niet aan Europese richtlijnen voor de betaling van onregelmatigheidstoeslag gehouden. Dat heeft als gevolg dat medewerkers in de ziekenhuizen, ggz, vvt en gehandicaptenzorg onregelmatigheidstoeslag (ORT) kunnen opeisen bij hun werkgevers. Lees meer>>>

Terugvorderen: hoe?

Verpleegkundigen die regelmatig onregelmatige diensten draaien, kunnen proberen het bedrag terug te vragen met een terugwerkende kracht van 5 jaar. De werkgever moet wel door de werknemer zelf op de hoogte worden gesteld van de terugvordering. Om verpleegkundigen en verzorgenden die bij NU'91 zijn aangesloten te ondersteunen, heeft NU'91 drie online tools ontwikkeld om deze terugvordering snel en efficiënt te kunnen doen:

 • Een standaard stuitingsbrief waarmee de verjaringstermijn gestuit wordt. Dit houdt in dat - in verband met de genoemde termijn van 5 jaar waarover werknemers de ORT over verlof kunnen terugvorderen - de datum van versturen van de brief wordt vastgelegd . Dit voorkomt dat als de werkgever de claim tot het einde van het jaar laat liggen, de verjaringstermijn ook met een half jaar opschuift.
 • Een rekenmodule waarmee het bedrag aan achterstallige ORT over verlof dat geclaimd kan worden bij de werkgever wordt berekend.
 • Een vorderingsbrief waarmee de werknemer de werkgever per aangetekend schrijven meldt welk bedrag aan achterstallige ORT over verlof geclaimd wordt. De werkgever krijgt een maand om tot betaling van het geclaimde bedrag over te gaan.

Tools downloaden
Ga naar de website van NU'91 voor de tools. Lees meer>>>

Nienke Berends

2 reacties

 • Theresia

  ik heb bij verschillende werkgevers gewerkt, maar hoe weet ik of ik via de oude cao stelsel uitbetaald krijg? en moet ik zelf in actie komen of doet mijn voormalige werkgever dit netjes?
  Wie kan mij hier over informeren of waar haal ik mijn informatie vandaan?

 • Lucy Lemmens

  ORT. Is het normaal dat deze wordt berekend over een ander (lager) uurloon dan je normale uurloon?

Of registreer je om te kunnen reageren.