Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

'Reizen van cliënt naar cliënt is officieel werktijd'

Reistijd van en naar een klus is werktijd. Dit heeft het Europese Hof van Justitie bepaald. De uitspraak heeft grote gevolgen voor werknemers die vanuit huis vertrekken en ergens anders een opdracht uitvoeren, zoals bijvoorbeeld verpleegkundigen en verzorgenden in de thuiszorg.
'Reizen van cliënt naar cliënt is officieel werktijd'

Daarbij wordt volgens vakbond NU'91 wordt in de thuiszorg vaak gezegd dat verplaatsing van de ene naar een andere patiënt in eigen tijd moet. 'Maar dat kan nu dus niet meer,' zegt Carel van den Bergh van NU'91.

Reistijd is niet altijd vrije tijd

De uitspraak van het Europese Hof is het resultaat van een procedure die een Spaanse vakbond voerde tegen een bedrijf, schrijft De Volkskrant. Het personeel dat in dienst van dat bedrijf veiligheidssystemen installeerde, was soms drie uur onderweg van huis naar de eerste klant. Het bedrijf zag die reistijd als 'rusttijd'. In het verleden moesten de werknemers eerst naar kantoor, waar ze hun lijst met klanten kregen. Vanaf dat moment begon de werkdag. Nu de kantoren zijn opgeheven, starten ze vanuit huis. 'Die reistijd kan niet ineens als vrije tijd gelden, vindt het Hof.

Verpleegkundigen en verzorgenden in de thuiszorg

De uitspraak van het Europese Hof van Justitie heeft gevolgen voor werknemers binnen Europa die vanuit huis werken en ergens anders een opdracht moeten uitvoeren. 'Zoals verpleegkundigen en verzorgenden in de thuiszorg,' licht NU'91 toe. 'Tijdens de reistijd, die over het algemeen niet kan worden verkort, zijn werknemers niet in staat hun tijd vrij in te vullen en hun eigen interesses na te streven. Het feit dat werknemers hun werkdag thuis beginnen en eindigen is de keuze van de werkgever, ' aldus Van den Bergh.

Van cliënt naar cliënt werktijd of eigen tijd?

Mariëtte Patijn van vakbond FNV wijst nog op een ander belangrijk gevolg van de uitspraak. Nederlanders mogen volgens de inspectie niet langer dan negen uur per dag werken, exclusief pauze. 'Als reistijd als werktijd wordt gezien betekent dat als iemand 's morgens om half vijf vertrekt, 's middags om half drie thuis moet zijn, rekening houdend met de pauzes.' Patijn zegt dat de details van de uitspraak daarom komende tijd nader moeten worden bestudeerd.

Wat zijn jouw ervaringen met dit onderwerp? Wordt jouw reis van cliënt naar cliënt gezien als werktijd of rusttijd? Laat een reactie achter>>>

Nienke Berends

Gerelateerde tags

5 reacties

 • Wijers

  Als je van de ene naar de andere cliènt gaat is gewoon werk tijd.

 • Gerrit Duits

  De reistijd tussen de cliënten geld gewoon als werktijd bij ons. Nu is het dus ook zo dat als je 1 dienst op een dag draait je van huis naar eerste klant en na laatste klant terug naar huis vergoed hoort te krijgen?

 • Astrid De Boer

  Wij rijden in eigen auto in de thuiszorg en krijgen km vergoeding vanaf huis totdat je weer thuis bent. Ook krijgen we onkostenvergoeding voor gebruik eigen auto iedere maand. Hoe het zit met ongevallen oid weet ik niet.

 • Cobie Leenders Leenders

  Hoe gaat het met de vergoeding van reiskosten ? Je moet met eigen auto naar cliënten toe en de vergoeding hiervoor
  staat in het niets tot de eigenlijke kosten voor benzine verzekeringen en als je schade oploopt wie is dan verantwoordelijk? Wie betaald de schade het is allemaal in werktijd.We rijden nu in werkauto's en moeten straks met eigen auto vanuit huis naar cliënten rijden.

 • D Mulder Harbers

  Ben hier helemaal mee eens dat de tijd van huis naar cliént en terug vergoed wordt.

Of registreer je om te kunnen reageren.