Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Verpleegkundige heeft te weinig tijd voor e-health

Het ontbreekt verpleegkundigen aan tijd om zich goed in e-health te verdiepen. Daarnaast maken ze zich zorgen over de privacy van de patiënt, en ervaren zij nog teveel technische problemen bij de toepassing van e-health.
1.jpg
Foto: Arno Massee

Dat blijkt uit de nieuwe eHealth-monitor, die vorige week aan minister Schippers werd gepresenteerd. In het rapport is een volledig hoofdstuk gewijd aan de ervaringen van verpleegkundigen met e-health. Daaruit blijkt onder meer dat verpleegkundigen nog relatief ‘zoekende’ zijn naar wat voor hen handig is aan e-health. Ruim een derde is enthousiast over de mogelijkheden en ruim de helft ziet zeker wel technologische mogelijkheden voor de zorg. In de ziekenhuizen geven verpleegkundigen vaker aan dat e-health een onlosmakelijk onderdeel is van het vak en dat het een waardevol hulpmiddel is. In de thuiszorg vinden verpleegkundigen vaker dat e-health tot minder menselijk contact leidt en dat de toepassingen moeilijk zijn voor patiënten.

Belemmeringen bij e-health 

Ook is aan verpleegkundigen de vraag gesteld of zij belemmeringen ervaren in het gebruik van e-health-toepassingen. De meest genoemde belemmering is dat het hen aan tijd ontbreekt om zich in de toepassingen te verdiepen (29 procent). Daarnaast maken verpleegkundigen zich zorgen over de privacy van de patiënt (23 procent) en ervaren zij nog teveel technische problemen (22 procent).  

Papieren dossiers
Ook bleek uit de eHealth-monitor dat ruim een kwart van de verpleegkundigen in de thuiszorg (26 procent) nog met papieren dossiers werkt. Lees meer.

Beeldbellen niet gestegen

Ook is er dit jaar géén groei te zien in het percentage verpleegkundigen dat gebruikmaakt van beeldbellen.Twee jaar geleden begonnen veel verpleegkundigen en verzorgenden met nieuwe zorgtechnologie zoals beeldbellen en het inzetten van medicijndispensers. Vorig jaar is hiermee echt een belangrijke sprong vooruit gemaakt. Die stijging heeft zich dit jaar niet doorgezet. Volgens de nieuwe eHealth-monitor werkt 30 procent van de verpleegkundigen in de thuiszorg met beeldbellen. Verpleegkundigen in (academische) ziekenhuizen geven geen enkele keer aan gebruik te maken van beeldbellen. De helft (54 procent) van de verpleegkundigen werkzaam in de thuiszorg  en bij wie wordt gewerkt met beeldbellen, geeft aan dat beeldbellen bij tot een tiende van de patiënten is gebruikt in het afgelopen jaar.

eHealth-monitor 2016

De eHealth-monitor is een jaarlijks terugkerend onderzoek, waarin Nictiz en het NIVEL de beschikbaarheid en het gebruik van eHealth in Nederland in kaart brengen. Daarbij wordt ook gekeken naar stimulansen, belemmeringen, effecten en ontwikkelingen in de tijd.   

E-health op de Nursing Experience
Hoe kun je e-health toepassen in de dagelijkse praktijk? Volg de workshop op 6 en 7 december op de Nursing Experience. Meer informatie en inschrijven.

Nienke Berends

Gerelateerde tags

Of registreer je om te kunnen reageren.