Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

‘SP-enquête was oproep aan ontevreden verpleegkundige’

Minister Schippers zet vraagtekens bij de objectiviteit van de SP-enquête ‘De ziekenhuisverpleegkundige aan het woord’. De enquête zou vooral een oproep geweest zijn aan verpleegkundigen die niet tevreden zijn. ‘Het geeft niet het complete beeld.’
1-verpleegkundigen-benen-272x272.jpg

Schippers reageerde afgelopen woensdag in een kamerbrief op de uitkomsten van de enquête over de gevolgen van privatiseringen in de zorg. Ze betwijfelt of de enquête objectief is omdat de SP zelf uitvoerder was.

Ook de manier waarop de SP de enquête aankondigde op haar website zou niet objectief zijn: Marktwerking en concurrentie hebben grote gevolgen voor het personeel dat werkt in de zorg. De SP wil weten hoe zorgpersoneel deze gevolgen ervaart.

Waardevol

‘Mijns inziens is de enquête hierdoor vooral een oproep geweest aan verpleegkundigen die niet tevreden zijn’, zo schrijft de minister in de kamerbrief. ‘Daarmee vind ik het een waardevol kritisch geluid, waarvoor ik uiteraard open sta. Het SP-rapport geeft echter niet het complete beeld.’

Ziekenhuisverpleegkundigen vinden zorg slechter
De SP vroeg verpleegkundigen naar de situatie op de werkvloer en het antwoord loog er niet om. Massaal antwoordden zij dat de zorg slechter is. Nursing stelde 3 vragen aan Renske Leijten (SP) >>

Verslechterd

In november publiceerde de SP de uitkomsten van haar enquête onder 1.120 ziekenhuisverpleegkundigen. Zij gaven hun mening over de gevolgen van marktwerking in de zorg. Ruim 80% vindt de zorg verslechterd. Bijna driekwart vindt het eigen salaris niet passen bij het werk dat zij doen. Niemand vindt het werk leuker sinds de invoering van dbc’s.

Werkdruk

Volgens Schippers blijkt echter uit de Werknemersenquête 2015 dat 76% van alle werknemers in ziekenhuizen tevreden of zeer tevreden is. Wel ervaren werknemers in de sector zorg en welzijn een toenemende werkdruk. Ze erkent dat hiervoor aandacht nodig is: ‘Het kan niet zo zijn dat verpleegkundigen in ziekenhuizen zich afvragen of ze nog wel goede en verantwoorde zorg kunnen bieden omdat het zo druk is', schrijft Schippers. Maar het tegengaan van werkdruk is volgens de minister in de eerste plaats een verantwoordelijkheid van de werkgever.

Blog Sandra: 'Donder op met die draaideur'
Het ziekenhuis waar verpleegkundige Sandra werkt, voert het tempo steeds meer op. Door marktwerking moet alles meer doelgericht. 'Donder op met die prikklok.' Lees haar blog >>

Corine de Goede

Gerelateerde tags

10 reacties

 • Martin

  Ben het zeer eens met Fransjacobus!

 • Fransjacobus

  Uit de reactie van Schippers blijkt maar weer haar inzicht in politiek, haar voorliefde voor goochelen met onvergelijkbare cijfers in plaats van luisteren naar de werkvloer. De enquete 2015 ging over alle medewerkers, de SP heeft terecht een keer gekozen voor de beroepsgroep die van boven en van onder de druk op het werk voelt. Van boven, omdat managers taakstellingen moeten halen met ontslag wanneer dat niet lukt. Van onder, omdat de noodzakelijke aandacht, uitleg over vervolghandelingen, instructie over (wond-)verzorging, hoe om te gaan met het familie-/steunsysteem (GGZ) of met afbouw van medicatie.
  Dank SP. De feiten zijn duidelijk. Ziekteverzuim onder verpleegkundigen zal stijgen. Er zijn uittreders met veel kennis die een ander vak kiezen. Ik weet van een (oog-)patiënt die tegen elk advies van de oogarts, 7 dagen na een operatie gesommeerd werd te komen werken. Verpleegkundigen worden ziek door de cijfertjesattitude van Schippers en Van Rijn.

 • Pho

  De SP heeft meerdere keren bewezen 'niet erg zorgvuldig' met cijfers om te gaan. Als vpk behoort Evidence Based interpreteren van onderzoek ook tot je competenties en dan merk je al heel snel dat dit onderzoek zeer onzorgvuldig is uitgevoerd!

 • Judith

  Zonde hoe een waardevolle enqueteuitslag wordt afgedaan. Onwelgevallige uitkomsten gewoon afserveren, bah.

 • Betty

  Hoe ontkom je eraan om werkelijk wat te doen aan de problemen die er zijn. Men probeert alles te verdraaien tegenwoordig in de kamer en mooi weer te spelen of het nu de zorg is of referendum of pensioenleeftijd alles moet zo gezet worden dat de hoge heren er goed bij zitten en de arbeider of hardwerkende zorgmedewerker er maar niet op vooruit gaat.

 • saar3

  Ik zie grote ontevredenheid in het ziekenhuis (olvg) waar ik werk. Grote werkdruk, toenemende productie van de zorg en geen passend salaris. Er is toegenomen verantwoordelijkheid maar geen financiële compensatie hiervoor. De zorg is een stuk complexer geworden. Zo bewaken verpleegkundigen zelf hun patiënten via de telemetrie op onze afdeling. Daarnaast ben ik van mening dat hbo geschoolde vpk ook in schaal 55 betaald moeten worden. Netzoals fysiotherapeuten, dietistes, ergotherpeiten en ga zo maar door. De FWG schaal is achterhaald. Het is waar dat vpk niet zelfstandig een praktijk kunnen openen (grootste reden van schaal 45) maar dat is omdat zij hoogcomplexe zorg dienen uit te voeren in een ziekenhuis.
  Wanneer gaan de verpleegkundigen massaal opstaan? Ik zie ook een klaagcultuur, mensen zijn ontevreden maar doen er niets aan. Ik denk dat het tijd wordt dat de vpk van zich gaan laten horen. En niet wachten tot iemand anders het voor onze beroepsgroep opneemt. We moeten eerst goed voor onszelf zorgen en dan kunnen wij ook goede patientenzorg leveren. Ik zeg tijd voor een opstand, een witte woede. Eerst voor onszelf zorgen en dan weer voor de patienten. Het kan zo niet langer doorgaan.

 • Annerose

  Ja Schippers zo kun je alles wel weg rationaliseren!
  Ga zelf eens een maand, in de telling, aan het bed staan dan piep je wel anders.

 • Margreet Ridder

  Vreemde reactie van Schippers. De enquête geeft een heel duidelijk beeld van de werkvloer, ik lees er geen vooringenomenheid in. Het aantal respondenten is heel groot voor een enquête en ruim in deelnemende ziekenhuizen. De antwoorden komen overeen met wat ik hoor van de deelnemers in de trainingen die ik geef. Dus volgens mij een heel helder beeld van wat er daadwerkelijk speelt in de ziekenhuizen. Schippers zou er goed aan doen om hier ook echt naar te luisteren in plaats van krampachtig vasthouden aan een beleid dat het systeem prefereert boven de praktijk.

 • NickE

  Ik vind het punt wat ze aanhaalt over de werknemersenquête een niet goed beeld geeft van wat de verpleegkundige denkt/vindt wat, zover ik heb gezien, niet wordt genoemd. Ze noemt hier de algemene noemer.

 • VanTilt

  Wat grappig; het lijkt Rutte wel die het NEE tegen het Oekraïne-verdrag als een JA interpreteert.

Of registreer je om te kunnen reageren.