Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

‘Inservice-verpleegkundige wil hbo’er worden’

Vakbond NU’91 ontvangt veel signalen van inservice-opgeleide verpleegkundigen die zich zorgen maken over de erkenning van hun deskundigheid. Zij hopen zich op termijn te kunnen registreren op hbo-niveau.
controles - temp AM_20120615_6481.jpg
Foto: Arno Massee

Dat meldt NU’91. De verpleegkundigen reageren hiermee op de nieuwe, definitieve beroepsprofielen voor de mbo- en hbo-verpleegkundigen, die op 13 januari aangeboden zijn aan minister Schippers (VWS).

Beroepsprofielen...
De beroepsprofielen zijn onderdeel van het rapport ‘Toekomstbestendige beroepen in de verpleging en verzorging’, en leidden in januari wederom tot een golf van kritiek over de namen en vooral tot veel vragen. ‘Hoe het komt dat juist de inservice opgeleiden ons weten te vinden weten we niet precies,’ reageert Anja Cremers van NU’91. ‘Misschien omdat deze groep jarenlange ervaring heeft opgebouwd en daar graag erkenning voor wil, maar het kan ook zijn dat deze groep het meest vertegenwoordigd is in ons ledenbestand.’

Verpleegkundigen nieuwe stijl 
De nieuwe beroepstitels gelden straks voor de nieuwe lichting verpleegkundigen, die in september 2016 met de opleiding begint en naar verwachting rond 2020 het diploma krijgt. Voor die groep gelden twee aparte titels: regieverpleegkundige voor de hbo’ers en basisverpleegkundige voor de mbo’ers. Daar horen verschillende bevoegdheden en bekwaamheden bij, net als verschillende functies in het werkveld.

Monique Kempff van NU'91 schreef onlangs al een gastblog voor Nursing: ‘Je bent een professionele verpleegkundige opgeleid op mbo-niveau, met de kennis en kunde die daarbij horen. Draag die titel basisverpleegkundige met trots.’ Lees meer>>

Drie registers verpleegkundigen
Tot 2024 zullen er drie registers naast elkaar bestaan: een mbo-register, een hbo-register en het oude register voor de huidige verpleegkundigen. De huidige verpleegkundigen zullen uiterlijk 2024 in een van de twee registers worden bijgeschreven. Huidige verpleegkundigen blijven voorlopig nog even ‘gewoon’ verpleegkundige, hbo én mbo.

Overgangsregeling voor huidige verpleegkundigen
Voor de ‘overgangsregeling’ voor huidige verpleegkundigen bestaan op dit moment meerdere scenario’s. Als je straks echt een hbo-diploma nodig hebt om op hbo-niveau te werken, is het denkbaar dat er een soort reparatietrajecten zullen komen, waarmee verpleegkundigen die al op dat niveau functioneren vrij snel het diploma kunnen halen. Een andere optie is dat verpleegkundigen moeten kunnen aantonen dat ze op hbo-niveau zitten. Vervolgens is dan de vraag wat dat hbo-niveau precies is en hoe dat beoordeeld gaat worden. Deze vragen moet de beroepsgroep nog uitwerken. Best een ingewikkelde klus nog; veel vervolgopleidingen bijvoorbeeld zitten ergens tussen het mbo- en hbo-niveau in. 

Hbo-diploma 
NU'91 geeft er de voorkeur aan dat er landelijk een EVC-traject wordt ontwikkeld waarmee de mbo-verpleegkundige kan aantonen dat ze voldoet aan de vereiste competenties, en alsnog een hbo-diploma kan halen. 'Daarmee doe je wat ons betreft recht aan de jarenlange ervaring en competenties van deze groep,' aldus Anja Cremers. 

Heb jij altijd al wat met Evidence Based Practice willen doen, maar heb je steeds te weinig tijd? Kom dan naar EBP In één dag en maak (verder) kennis met Evidence Based Practice. Meer informatie>>>

Nienke Berends

Of registreer je om te kunnen reageren.