Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Morfine veroorzaakt mogelijk chronische pijn

Morfine kan chronische pijn mogelijk in de hand werken. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van de University of Colorado at Boulder, opgetekend door De Volkskrant.
1 morfinepomp.jpg

De krant baseert zich op een studie, gisteren verschenen in het wetenschappelijke tijdschrift PNAS. De onderzoekers maakten gebruik van ratten met een kunstmatig beschadigde zenuw in de poot. De pijngrens van deze dieren werd steeds vergeleken die van de controlegroep. Ook bestudeerden zij de hersencellen en -stofjes die betrokken zijn bij pijnervaring. Daaruit bleek dat een korte blootstelling aan opioïde pijnstillers langdurige gevolgen kan hebben voor de ervaren pijn.

Morfine kan averechts werken

Ook bij mensen kan een behandeling met opioïden als morfine averechts werken. 'Het is een fenomeen dat we niet vaak zien, maar het komt voor en is lastig te herkennen', vertelt Frank Huygen, pijndeskundige van het Erasmus MC in De Volkskrant.

Morfine bespoedigt het sterven niet
Patiënten die op hun sterfbed met beleid morfine krijgen, lijken juist iets langer te leven. Lees meer>>>

'Wanneer een patiënt onvoldoende reageert op het voorgeschreven middel, is de vraag: zijn we te weinig aan het geven of is de patiënt er overgevoelig door geworden? Meestal gaat een behandeling met opioïden zonder problemen, maar het is wel iets waarop je als arts bedacht moet zijn.'  In zo'n geval kan het helpen om van pijnstiller te wisselen, of om medicijnen voor te schrijven die de overgevoeligheid onderdrukken.

Lees meer in het artikel op Volkskrant.nl>>> 

Mythes over pijn
'Van morfine word ik een zombie,' en andere misverstanden over pijn lees je in dit artikel>>>

 

Nienke Berends

Gerelateerde tags

Of registreer je om te kunnen reageren.