Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Nu'91: 'Omscholen na vijftig is een slecht idee'

Vakbond Nu'91 vindt het 'eigenlijk een slecht idee' dat verpleegkundigen zich na hun vijftigste zouden moeten kunnen omscholen, om schade aan hun lichaam te voorkomen. De bond ziet liever dat de arbeidsomstandigheden van zorgprofessionals verbeteren.
ANP-1000_25751159.jpg

Vandaag verdedigde gezondheidseconoom Bastian Ravesteijn zijn proefschrift, waarin hij stelt dat verpleegkundigen en verzorgenden zich na hun vijftigste zouden moeten kunnen omscholen. Zo zou voorkomen kunnen worden dat hun baan zoveel schade toebrengt, dat ze niet meer kunnen werken. Werkgevers zouden hierbij kunnen helpen. 

Arbeidsomstandigheden voor verpleegkundigen en verzorgenden

NU'91 laat in een reactie weten dit een slecht idee te vinden: 'De zware belasting op oudere leeftijd is vaak een gevolg van te zware arbeid op jonge leeftijd die zich later manifesteert. Door vijftigplussers ander werk te laten doen, belast je de jongeren alleen maar meer, met alle negatieve gevolgen op latere leeftijd van dien. Omscholing is wat ons betreft dus geen oplossing.' 

'De belasting zit 'm in de hoge werkdruk'

De vakbond ziet liever dat de arbeidsomstandigheden van verpleegkundigen en verzorgenden verbeteren en werkt daar naar eigen zeggen hard aan, samen met werkgevers. 'De grootste belasting zit niet meer in bijvoorbeeld het tillen, want daar zijn instrumenten voor,' aldus de bond. 'De belasting zit 'm bijvoorbeeld in 24-uursdiensten, waarbij de verpleegkundige of verzorgende tijdens een slaapdienst meerdere keren wordt gewekt, in de wisseling van dagdiensten naar nachtdiensten en van laat naar vroeg, en de nachtdiensten op zich. Ook het voortdurend beschikbaar moeten zijn voor het werk of vijf dagen werken met een deeltijdcontract zorgt ervoor dat medewerkers hun rust niet kunnen nemen. Belasting zit vooral ook in de hoge werkdruk en het niet kunnen afstemmen van werk- op privé-verplichtingen, waar omscholing ook geen oplossing voor biedt. Belangrijk is dat zorgprofessionals meer regie krijgen op hun werktijden en voldoende rust kunnen inbouwen, maar ook werkdruk is een blijvend punt van aandacht. Als ze dan echt niet meer op hun voeten kunnen staan, is maatwerk nodig. Daarbij blijft vervroegd pensioen wel degelijk een optie.'

Wij zijn erg benieuwd: wat maakt jouw baan precies zwaar? Laat het ons weten in de reacties. 

Nienke Berends

Gerelateerde tags

5 reacties

 • Ank Boers

  Met name de ouderen van nu die vanaf 17 jaar hebben gewerkt in de zorg hebben in hun jonge jaren heel wat afgesjouwd. Hoelang hebben we nu afdoende tilhulpmiddelen? Ook ik heb met mijn 61 jaar beginnende rug en gewrichtsklachten. Echt niet van de laatste jaren maar van die eerste 20 ongezonde sjouw jaren. Nee vervoegd pensioen is onbetaalbaar, doorsjouwen tot je er bij neervalt. Gelukkig sta ik niet meer erg actief aan het bed maar sta er nog wel regelmatig om te helpen als praktijkbegeleider.

 • Pip

  Zelf vind ik niet dat het alleen in de hoge werkdruk zit dat het werk zwaar is. Ook fysiek wordt er veel gevraagd, de verbeteringen in de hulpmiddelen ten spijt.
  En wat te denken van cliënten die fysiotherapie weigeren omdat ze geen zin hebben in oefenen, niet willen/kunnen lopen en de tillift veel te eng vinden. En toch naar het toilet willen onder begeleiding.....
  Daarnaast is de categorie mensen die zorg krijgt er zwaarder op geworden. Vrijwel niemand is zelf nog mobiel. Door CVA, spierziekten, of neurologische stoornissen moet er veel worden overgenomen zonder dat de cliënt mee kan helpen. Hogere zorgzwaarte met minder mensen op de werkvloer. Dat is zwaar, daar denken mijn collega's en ik hetzelfde over. Ik ken niemand op de werkvloer die dit niet erkent. Dat NU 91 daar een heel andere draai aangeeft voelt niet goed

 • Piet Jans

  Vind het nog steeds vreemd dat onze ambulancecollega's wél met 55 vervroegd mogen uittreden.
  Vakbonden zijn laks ...

 • alie

  Dit wetende lijkt het me goed dat NU'91 zich bij de volgende CAO onderhandelingen weer gaat inzetten om de nachtdienst leeftijd weer terug te brengen naar 55 jaar!!!

 • poentel

  Zit al 45 jaar in de directe patiëntenzorg, waarvan 18 jaar nachtdienst. Begin nu op mijn 63 ste veel fysieke klachten te krijgen mn rugklachten en zit nu thuis daar ik een wervelfractuur heb ivm osteoporose. Vervroegd pensioen is geen optie als je kostwinnaar bent verlies bijna 600 euro per maand. Kan ik me helaas met het salaris wat je binnen de zorg verdiend niet permitteren. Gevolg langdurig in de ziekte wet is de enigste optie. Werkgever wil je alleen maar zo snel mogelijk terug op de werkvloer.
  De belofte van de regering om zware beroepen te ontzien komen ze ook al niet na, moet gewoon tot me 66ste en 4 maanden door, hoe waarschijnlijk met rollator of in rolstoel.

Of registreer je om te kunnen reageren.

Nursing is een uitgave van Bohn Stafleu van Loghum, onderdeel van Springer Media B.V.
Voorwaarden