Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Nieuw expertdocument compressietherapie definitief

Het expertdocument ‘Middelen bij compressietherapie van de onderste extremiteiten’ is klaar. Dat meldt het WCS Kenniscentrum Wondzorg.
1.jpg
Foto: Arno Massee

Compressiemiddelen zijn er in vele soorten en maten en dat maakt de keuze voor een bepaald middel in de praktijk soms best lastig. Met een nieuw expertdocument (zie onderaan dit artikel) wil het WCS Kenniscentrum Wondzorg duidelijkheid scheppen. In het document wordt onder meer antwoord gegeven op de juiste indicaties voor compressietherapie, de keuze voor het juiste compressiemateriaal en de behandeling van mogelijke complicaties.

Veelgestelde vragen over compressietherapie
Mag je naar beneden zwachtelen of juist niet? Veelgestelde vragen & antwoorden over compressietherapie.
Lees meer>>>

Volgens het WCS Kenniscentrum Wondzorg was er veel behoefte aan eenduidigheid op het gebied van compressietherapie. Eerder dit jaar besteedde Nursing al aandacht aan het nieuwe expertdocument: ‘In de dagelijkse praktijk zie ik regelmatig patiënten met een wond aan het onderbeen waarbij wel lokale wondbehandeling wordt toegepast, maar geen compressietherapie,’ aldus Karin Timm, verpleegkundig specialist intensieve zorg bij Allerzorg. ‘Of er wordt wel compressietherapie toegepast, maar met het verkeerde materiaal of techniek. Nog steeds zie ik vreselijke wonden veroorzaakt door een verkeerde inzet van materiaal.’ Daarbij zijn er ontzettend veel verschillende zwachtels op de markt. Dat geeft volgens Timm onder verpleegkundigen veel verwarring: welke zwachtel gebruik je nou bij welke patiënt? Andere richtlijnen gingen niet op die vraag in. Daarom nam Timm samen met dermatoloog Karin van der Wegen het initiatief voor het nieuwe expertdocument.

Bestellen?
Het nieuwe expertdocument ‘Middelen bij compressietherapie van de onderste extremiteiten’ is gemaakt door experts van onder andere het WCS Kenniscentrum Wondzorg en de Nederlandse Vereniging van Dermatologie en Venereologie (NVDV). 

Download het expertdocument  ‘Middelen bij compressietherapie van de onderste extremiteiten’ 

Nienke Berends

Gerelateerde tags

Of registreer je om te kunnen reageren.