Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Casemanager dementie levert grote kostenbesparing op

Wanneer casemanagers thuiswonende mensen met dementie begeleiden, levert dat de samenleving besparingen op van meer dan tienduizend euro per patiënt per jaar. Dat concluderen onderzoekers van het Amsterdamse VU medisch centrum in een onderzoek dat woensdag verscheen in het wetenschappelijke tijdschrift Plos One.
geld.jpg
Foto: Pixabay

Uit het onderzoek bleek dat wanneer thuiswonenden met dementie begeleiding van de casemanager kregen, zij minder vaak naar een dagverblijf, verpleeghuis of ziekenhuis hoefden. Ook hadden ze minder mantelzorg nodig. De begeleiding door gespecialiseerde casemanagers bleken een grotere besparing op te leveren dan begeleiding door casemanagers die vanuit een netwerk van (thuis)zorgorganisaties en huisartsenpraktijken werken. Volgens de onderzoekers draagt de begeleiding van de gespecialiseerde casemanager ook bij aan het behoud van kwaliteit van leven van de patiënt. 

Casemanager naar wijkverpleging

Sinds begin 2015 wordt casemanagement dementie gefinancierd uit de budgetten voor de wijkverpleging, schreef Nursing in februari. Om kosten te besparen zetten steeds meer zorgaanbieders wijkverpleegkundigen in om mensen met dementie en hun mantelzorgers te ondersteunen.

Onderzoeker van het VUMC, Professor Hein Van Hout maakt zich zorgen dat de zorg voor thuiswonenden met dementie te veel versnipperd raakt nu deze vaker bij de wijkverpleging terecht komt. ‘Je kunt niet van een generalistisch verpleegkundige verwachten dat zij deze specialistische zorg zomaar “erbij doet.” Van Hout hoopt dat de resultaten van zijn studie beleidsmakers overtuigen van het nut van de casemanager dementie. ‘Casemanagers hebben vaak jarenlange ervaring met het begeleiden van mensen met dementie. Ze weten precies welke voorzieningen er zijn en hoe mantelzorgers om kunnen gaan met problematisch gedrag. Daardoor kunnen ze vaak verwijzing naar een specialist of medicatiegebruik voorkomen.’

Lees hier meer over het onderzoek van het VUmc. 

Wijkverpleegkundige Joke Bijl maakt zich sterk voor het behoud van de casemanager dementie. ‘Het is onverantwoord dat wij er heel specialistische taken bij krijgen’ 

Francine Aarts

Of registreer je om te kunnen reageren.