Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Continu monitoren van vitale functies niet zinvol

Het continu monitoren van vitale functies leidt op verpleegafdelingen niet tot betere klinisch relevante patiëntuitkomsten in vergelijking met intermitterend monitoren.
aanbedhandelingAM201608302248.jpg
Foto: Arno Massee

Dat blijkt uit literatuuronderzoek van docent verpleegkunde en senior-onderzoeker Anne Eskes en vierdejaars hbo-v student Nathan Worms, die beiden verbonden zijn aan de Hogeschool van Amsterdam. Ze vroegen zich af of het continu monitoren (cm) van vitale functies, zoals op de ccu coronary care unit (ccu) en de intensive care (ic), leidt tot betere patiëntenuitkomsten dan de huidige metingen. Op de reguliere verpleegafdelingen worden de vitale functies intermittererend gemeten, terwijl de patiënten door de toegenomen vergrijzing steeds complexer worden. Deze patiënten hebben een hoog risico om klinisch achteruit te gaan, dus misschien is continu monitoren dan beter.

Sandra stelt voor om bij comorbide patiënten speciale codes te gebruiken voor hun vitale functies, dat lees je hier >>>

Effect op sterfte

Eskes en Worms vonden een recent gepubliceerde systematic review met meta-analyse van 22 artikelen die van goede kwaliteit was, evenals de geïncludeerde studies. Ze bekeken het effect op mortaliteit, intensive care-opnames, complicaties, en opnameduur. Het merendeel van de studies vond geen significant effect van continu monitoren op mortaliteit, toonde geen significante daling aan van het aantal ongeplande ic-opnames, en vonden geen significante verschillen in het voorkomen van complicaties.

Voordeel cm

Het enige gevonden voordeel van continu monitoren - het vroegtijdig signaleren van achteruitgang - is volgens Eskes en Worms niet klinisch relevant. Want de overige uitkomsten, zoals mortaliteit en ic-opnames, verbeteren niet ondanks het vroegtijdig signaleren van achteruitgang. Daarnaast zijn de beperkte bewegingsvrijheid van de patiënt en de kosten (meer meetapparatuur) belangrijke overwegingen om deze methode niet te implementeren.

Eskes en Worms beschreven hun literatuuronderzoek in de ebp-rubriek van Nursing maart. 

Margot Hamel

3 reacties

 • Tiggy

  @Henriette + Kaatje, goede nuchtere opmerkingen. Waarom constant monitoren als het een verpleegafdeling is!

 • Henriette

  Patiënten worden door de toegenomen vergrijzing niet steeds complexer, maar door de toegenomen vergrijzing neemt het aantal complexe patiënten toe. Toch wel een verschil.
  Verder is dit natuurlijk een kulonderzoek, waarom zou je op een verpleegafdeling een patiënt continu willen monitoren, als daar geen indicatie voor is? Is er wel een indicatie voor dan stuur je hem/haar naar een mc of ic. Dit kan je a priori in je leunstoel bedenken en hoef je helemaal niet te onderzoeken.

 • Kaatje

  Is er ook een onderzoek gedaan of het zinvol is om intermitterend te monitoren of voldoet ook op indicatie? Ik weet in sommige ziekenhuizen worden 3 keer per dag de vitale functies gemeten. Soms vraag ik me af of dit wel echt nodig is?

Of registreer je om te kunnen reageren.