Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Wijkverpleegkundige krijgt hulp bij complexe wondzorg

Wijkverpleegkundigen in Groningen en Drenthe kunnen vanaf vandaag hulp inroepen van wonddeskundigen in de zorg voor mensen met complexe wondproblematiek, zoals decubitus en ulcus cruris.
1wondzorg.jpg
Foto: Arno Massee

Zeven thuiszorg- en verpleeghuisorganisaties in Groningen en Drenthe en het UMCG tekenden vandaag het samenwerkingsconvenant ‘Verpleegkundige Topzorg’. Samen streven ze naar hoogwaardige zorg voor mensen met complexe wondproblematiek. Dit meldt het UMCG op haar website. 

In deze samenwerking gaat een verpleegkundig specialist wondzorg uit het ziekenhuis samen met de (wijk)verpleegkundige naar de cliënt of patiënt met een complexe wond en stellen ze een behandelplan op. ‘Met de juiste instructies kan de wijkverpleegkundige immers zelf prima de wondzorg doen, als iemand ze het advies maar geeft’, leggen projectleiders Jintiene Zeilstra en Katy van Hasselt uit in een interview met vakblad TvZ. De verpleegkundig specialist neemt daarna regelmatig contact op met de wijkverpleegkundige of gaat mee naar de patiënt om te kijken hoe de wondzorg verder verloopt. 

Ulcus cruris en decubitus

Zeilstra en Van Hasselt bereikten tijdens de pilot de afgelopen maanden zo’n vijfenzeventig patiënten met complexe wonden, vooral ulcus cruris en decubitus. ‘We kwamen hier en daar excessen tegen, mensen die al jaren aanmodderden met hun wonden,' vertelden ze in een artikel in Nursing januari. 'Ze hadden voor zichzelf een diagnose gesteld, wisselden vaak van behandelaar en werden zo draaideurpatiënten die telkens maar weer terugkwamen voor een behandeling. Met goede verpleegkundige zorg thuis kun je veel van dit soort (her)opnames voorkomen.’

Volgens Zeilstra is zwachtelen een lastige opgave voor wijkverpleegkundigen, vertelt zij in een interview met TvZ: ‘Dan gaan ze zwachtelen zonder dat er een diagnose is. Als er sprake is van arteriëel lijden, zijn de risico’s op complicaties bij zwachtelen heel hoog.’  Lees meer

Verschil met wondexpertisecentra

De aanpak lijkt veel op die van de talrijke wondexpertisecentra in Nederland. Toch is er een duidelijk verschil, benadrukt Zeilstra. ‘Soms neemt een wondexpertisecentrum de wondzorg helemaal over. Dat willen wij juist niet, bij ons gaat het om kennisoverdracht. De verpleegkundig specialist treedt op als coach en adviseur. Ze heeft weliswaar de regie over de wondzorg, maar de (wijk)verpleegkundige blijft casemanager en voert de wondzorg zelf uit. Ze maken samen met de patiënt een passend plan van aanpak. Zo voegt de verpleegkundig specialist kennis toe aan de brede verpleegkundige basis die de verpleegkundige in de thuiszorg al heeft.'

Uitbreiding naar incontinentie, oncologie en stomazorg

‘Verpleegkundige Topzorg’ richt zich nu op complexe wondzorg, maar als de samenwerking goed verloopt, wordt die ook toegepast op andere zorg – denk aan incontinentie, oncologie of stomazorg.  Meewerkende instellingen zijn Buurtzorg, Icare, TSN Verzorging & Verpleging, UMCG, Thuiszorg Comfort, Coöperatie Dichtbij, Interzorg NN en Zorggroep Meander. Het project wordt mogelijk gemaakt door UMCG en zorgverzekeraars Zilveren Kruis en Menzis.

Kom ook naar het Wondzorgcongres in De Reehorst Ede op 11 mei en verbeter jouw expertise op het gebied van wondzorg. Meer informatie. 

Nienke Berends

2 reacties

  • moniquewi

    Laat die uitbreiding maar komen naar continentie en stomazorg. Er is nog veel winst te behalen mbt kennis delen aan verpleegkundigen maar ook het bevorderen van de zelfredzaamheid van de client. Blijkt uit de reacties van de workshops "geen gezeik in de wijk" op de buurtzorg congres dagen.

  • pien

    Prima initiatief, diverse onderdelen van het verpleegkundige vak worden zo specialistisch, dat een samenwerking een uitstekende optie is, zeker voor de zo brede thuis/wijkzorg en verpleging. W.S. nog goedkoper op termijn en mens/patiënt /cliënt vriendelijker ook zeker!

Of registreer je om te kunnen reageren.