Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Helft verpleegkundigen overweegt te stoppen wegens werkdruk

Eén op de twee verpleegkundigen overweegt wel eens te stoppen met haar werk vanwege de hoge werkdruk. Dat blijkt uit een peiling van beroepsvereniging V&VN onder ruim 750 verpleegkundigen en verzorgenden.
AM_20160830_2162.jpg
Verpleegkundigen draaien vaak extra diensten om gaten in het rooster op te vullen. - Foto: Arno Massee

Negen op de tien verpleegkundigen ervaart stress in hun werk door te hoge werkdruk. Acht op de tien zegt ook in het privéleven last te hebben van stress door de werkdruk.  

Structurele problemen

Volgens de respondenten wordt de werkdruk veroorzaakt door structurele personeelstekorten. 82% zegt dat hun organisatie een personeelstekort heeft, en 86% daarvan bestempelt dit als een structureel probleem. Vacatures staan vaak lang open, in driekwart van de gevallen zelfs meer dan een half jaar.

Eind vorig jaar bleek al dat de helft van de verpleegkundigen in algemene ziekenhuizen wel eens overweegt een baan buiten de zorg te zoeken. Lees meer >>

Veel teams lossen de personeelstekorten intern op, maar dit is zorgelijk volgens directeur van V&VN Sonja Kersten. ‘Verpleegkundigen zijn enorm loyaal en gemotiveerd; ze zullen hun patiënten en bewoners nooit in de steek laten’,  zegt Kersten op de website van V&VN. ‘Maar als de druk teveel stijgt, worden mensen ziek en moeten ze gedwongen afhaken.’ Meer dan de helft van de respondenten geeft in de peiling aan dat ze maandelijks of zelfs wekelijks extra diensten draaien omdat het rooster anders niet sluitend is.

Werkgever helpt niet

Op de vraag of ze begeleiding van de werkgever krijgen om de werkdruk te verlagen, antwoordt maar liefst 72% van niet. Onder de verpleegkundigen die maandelijks of wekelijks extra diensten draaien, is dat percentage zelfs nog wat hoger: 75%.

Nursing werkte onlangs mee aan het Groot Nationaal Verpleegkundigen Onderzoek naar de arbeidsomstandigheden en drijfveren van verpleegkundigen in Nederland. De resultaten lees je in het zomernummer van Nursing!

Over de peiling

Ruim 750 mensen vulden de vragenlijst in. 70% daarvan is verpleegkundige, 21% verzorgende en 9% verpleegkundig specialist. Het grootste deel werkt in de thuiszorg (37%). Daarna komt het ziekenhuis (22%) en het verpleeghuis (17%). De rest werkt bijvoorbeeld in de GGZ, de revalidatiezorg of de huisartsenpraktijk. Alle resultaten van de peiling vind je hier

Hoe houd je jezelf staande in de zorg? Kom naar het congres Zorgprofessional in Balans op 23 juni! 

Francine Aarts

Gerelateerde tags

4 reacties

 • Vicky

  Werk als invalkracht.
  Dit bevalt mij prima.
  Door het vaste personeel worden veel overuren gedraaid.
  doordat de werkdruk hoog is. Dan krijg je ziekteverzuim. Te weinig personeel? En zo is het cirkeltje weer rond.
  Zie in verpleeg en verzorgingshuizen veel 40+ers, en weinig jongeren.
  Waar is het geld voor op de werkvloer gebleven.
  Aan allerlei tussengraai baantjes die handen vol geld kosten is mijn mening.
  Werk bijna 45 jaar in de zorg, zou ik nog moeten kiezen, als 18 jarige, dan voor mij niet meer de zorg in.

 • sisel

  Mooi dat weten we dan en wat wordt er gedaan met de resultaten van het onderzoek?
  Sturen jullie nu alle betrokkenen het stappenplan van astrid toe?
  vraagje; wat heeft het gekost en wat levert het op?

 • CorinaCorzor

  Dit is één van de redenen geweest waarom ik besloten heb als zzp'er verder te gaan in de zorg. En bepaal nu zelf opwelke tijden en werkplekken ik mijn diensten draai.

 • AstridvandenEikhof

  Ik begrijp de overweging om te willen stoppen heel goed. Maar om je inkomen op het spel te zetten is niet heel verstandig. Je kunt het heel goed binnen je organisatie aan de orde stellen door er over te praten. Iedereen is zich er van bewust dat het welbevinden van verpleegkundigen en verzorgenden cruciaal is voor een goede en verantwoorde zorgverlening. Hierbij een stappenplan:
  1) praat erover binnen je team en met je leidinggevende.
  2) geef een signaal af aan de afdeling HR / betrek de ondernemingsraad
  3) bespreek je ervaringen met de vertrouwenspersoon
  4) geeft dit alles geen perspectief: signaleer de IGZ (Inspectie voor de Gezondheidszorg) of de Inspectie SZW (arbeidsinspectie).

  Tip voor V&VN: signaleren is mooi, maar meedenken aan de oplossing nog beter.

Of registreer je om te kunnen reageren.