Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Internationale aandacht voor ijsje na operatie

Een onderzoek van een Nederlandse verpleegkundige uit het Meander Medisch Centrum schopte het tot een publicatie in het toonaangevende wetenschappelijke blad British Journal of Anaesthesia.
ijsje.jpg

Het gaat om een wetenschappelijk onderzoek naar het gebruik van ijsjes na de operatie. Recoveryverpleegkundige Diana Johns verrichtte het onderzoek in 2014-2015, in samenwerking met een anesthesioloog en een wetenschapsadviseur. Toen berichtte Nursing er ook al over.

Misselijk van morfine

Uit het onderzoek van Johns et al. bleek dat morfine de belangrijkste voorspeller is van misselijkheid na de operatie. Na de operatie een waterijsje geven aan de patiënt kan de misselijkheid beduidend verminderen. Vooraf had 25 procent van de patiënten die morfine toegediend kregen rond de operatie last van misselijkheid en braken. Daar werd dan medicatie tegen gegeven. Na de invoering van het ‘ijsje na OK’ was dit percentage gedaald naar 10 procent, wat volgens de onderzoekers betekent dat er veel minder medicijnen nodig zijn.

Je vindt het onderzoek van Johns onder de naam:
Ice pops in the recovery room: effects on postoperative nausea and vomiting
D. E. Johns, V. Gerling, P. C. M. Pasker-de Jong, BJA, 14 april 2017

Nienke Berends

Gerelateerde tags

Eén reactie

  • Faafaa710

    Ik heb donderdag een operatie gehad en het olvg west. Vervolgens kreeg ik in het vercover een ijsje. Het hielp wel. Ik werd hier wakker van en niet misselijk geweest.

Of registreer je om te kunnen reageren.