Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Verpleegkundige: 'Roken in werktijd kan écht niet'

Zeventig procent van de verpleegkundigen vindt dat collega's - omwille van hun voorbeeldfunctie - tijdens werktijd geen sigaret mogen opsteken.
rokerANP.jpg
Foto: ANP

Dat blijkt uit een poll op Nursing.nl waarop bijna 1350 bezoekers stemden. De poll kwam online naar aanleiding van het bericht over personeel van ziekenhuis MST in Enschede, dat vanaf sinds juni niet meer mag roken in bedrijfskleding. 'De rook trekt in je kleding en het is voor patiënten heel vervelend als personeel naar rook stinkt', aldus een woordvoerder van het ziekenhuis in de regionale krant Tubantia. 'Dus mag je niet meer in bedrijfskleding roken. Bovendien geeft het een verkeerd signaal af, als iemand die herkenbaar is als zorgpersoneel een sigaret opsteekt.'

Poll

Onze poll luidde dan ook: 'Als verpleegkundige heb je een voorbeeldfunctie en zou je niet eens moeten wíllen roken.'
> Met deze stelling is 32 procent van de stemmers het eens; 
> Het grootste deel van de stemmers vindt dat roken in werktijd niet kan, maar privé moeten mensen het zelf weten, óók verpleegkundigen (39 procent);
> 26 procent van de stemmers is het oneens met de stelling.
Op de poll stemden 1337 bezoekers van Nursing.nl. 

Reacties verpleegkundigen

Het bericht van het MST lokte enorm veel – verontwaardigde én begripvolle - reacties uit onder verpleegkundigen op social media. ‘Wie heeft dit nou weer bedacht? Krijgt het rokende personeel ook compensatie voor het inademen van vieze luchtjes van rokende en drinkende cliënten?’ En: ‘Het zal me een worst wezen als ik zie dat mijn arts, verpleegkundige of wie dan ook een peuk opsteekt, ze zullen hun werk daardoor niet minder goed doen.’ Ook vinden veel collega’s dat verpleegkundigen dan op nog wel meer ‘ongezonde’ dingen moeten inleveren. ‘Mogen we nog wel snacken in het restaurant, de lift nemen in plaats van de trap, veel zitten? We zijn ook gewoon mensen.’

Eens

Andere collega’s vinden de maatregelen van het MST juist erg goed. ‘Een verpleegkundige aan je bed die stinkt naar rook is voor de patiënt niet aangenaam,’ aldus een collega op Facebook. ‘Zeker voor mensen met COPD.’ De collega kan op veel bijval rekenen, óók van rokers. ‘Ik ben dan wel een roker, maar ben het er wel mee eens. Ik zou me best schamen als ik als verpleegkundige mensen moet adviseren te stoppen met roken en daarna gezien wordt met een peuk in m’n mond. Aan de andere kant weet ik ook heel goed hoe moeilijk het is om te stoppen.’

Sommige collega’s hebben ooit zelf ervaren hoe vervelend de geur van sigarettenrook kan zijn voor patiënten. ‘Ik kreeg na mijn bevalling een kraamhulp die rookte, en vond de geur verschrikkelijk,’ vertelt één collega. ‘‘s Morgens hing ze over mij heen, en ik kon ruiken dat ze net een sigaret op had. Dit was niet fijn, en met diezelfde stank pakte ze ook mijn kind op.’ 

Nienke Berends

Gerelateerde tags

23 reacties

 • afspraak

  "Ik was 23 jaar en tijdens de stage OK na een nare operatie, rookte iedereen behalve ik"

  For the times they are a changin

 • Tiggy

  @eijenraam, ja en wat heeft astma te maken met de geur van tabak? Daarom vroeg ik mij af of er ook een probleem is met de geur van knoflook of van parfum of van .......!
  Rook is geen reuk.
  Ik ken astma patiënten die roken.

 • eijgenraam

  @Tiggy
  In welke wereld leef je? Je zult toch vast wel eens van astma en dergelijke gehoord hebben?

 • Tiggy

  De opmerking "ik kan bijna niet ademhalen als ik rook (lees tabak geur) ruik", is natuurlijk belachelijk. Heeft dit persoon ook ademhalingsmoeilijkheden als ze "knoflook" ruikt? Verder waren er in mijn periode 3 pauzes. Om 10 uur koffiedrinken, tussen 1 en 2 een half uurtje lunch en tijdens de overdracht om 15.30 thee pauze. Nog nooit is er iemand van de afdeling gelopen om te roken. Trouwens dat gebeurde in de koffiekamer. Ik was 23 jaar en tijdens de stage OK na een nare operatie, rookte iedereen behalve ik. Zat wit weggetrokken en een chirurg gaf mij een sigaret voor mijn zenuwen. Als je je mond na een sigaret spoelt met mondwater kan niemand klagen.

 • EliK.

  Het eerste belang behoort de patiënt te zijn, roken in de tijd van de baas, gaat ten koste van de patiënt. Bovendien is het 'niet erg slim en netjes' om vergelijkingen te maken met transpireren en te dikke collega's etc. dat staat hier volkomen buiten.
  'Niets van aantrekken'? Dus wel, zo komen we tot betere en efficiëntere zorg en meer handen aan het bed i.p.v. aan de sigaret! Wie kan daar nou op tegen zijn...
  'Meer pauzes', altijd bespreekbaar met de baas zou ik zeggen.

 • eijgenraam

  niet in een zorginstelling thuis!

 • eijgenraam

  De essentie van de maatregel zoals beschreven is volgens mij dat zorgpersoneel niet met naar rook stinkende kleren naar de patiënten mag.
  Als verpleeghuisbewoner ben ik daar erg blij mee, helaas is dat niet in dit verpleeghuis. Ik krijg regelmatig mensen aan mijn lijf die zo ontzettend naar rook stinken dat ik nauwelijk nog adem kan halen. Dat is gewoon ongezond en hoort echt

 • maria

  pien
  19 jul 12:12
  Gek word ik van die voorbeeldfuncties, wat nou voorbeeldfunctie, het is werk.....
  Onderzoek heeft ook al eens aangetoond dat werkers die regelmatig een kleine pauze nemen, betere prestaties leveren. Dus ook de niet rokers af en toe even een kleine ontspanning.

  Helemaal gelijk,Pien, maar veel niet rokers nemen tussendoor ook hun kleine tot grote ontspanning! Wat dacht je van al dat geklets? Ik schat zomaar 1 maand vakantie extra. Ik denk regelmatig, er zou een kletsverbod moeten komen tijdens het werk, zou een hoop tijd schelen.

 • maria

  @afspraak

  Buiten de rookmaffia hebben we natuurlijk ook nog de fatsoensrakkers en gezondheidsFREAKS. Het soort humorloze mensen die het wel even voor anderen willen bepalen. Als je toch met prijsstijgingen bezig bent, dan kan er nog een heel rijtje artikelen achter komen hoor, waarom zo selectief?

 • pien

  Gek word ik van die voorbeeldfuncties, wat nou voorbeeldfunctie, het is werk.....
  Onderzoek heeft ook al eens aangetoond dat werkers die regelmatig een kleine pauze nemen, betere prestaties leveren. Dus ook de niet rokers af en toe even een kleine ontspanning.

 • Belinda1970

  Helemaal mee eens. Je kunt niets zeggen over de lucht die sommige patiënten bij zich hebben, als professional hoor je er schoon en netjes bij te lopen. Buiten dat het idd vies is voor patiënten als hun verpleegkundige een vieze lucht om zich heen dragen, het is als niet rokende collega ook smerig als een roker tegen je praat. Maar tot daar aan toe. Daarnaast hebben rokers vaak (lees: nemen) meer pauze. Ik ga ook niet soms 3 keer per dag 20 minuten even een frisse neus halen (zou ik best willen). Ik vind het onzin om er gelijk adipeuze collega's, wijndrinkers ed bij te halen. Dit komt vaak van rokers af, dit soort opmerkingen. En wat de artsen betreft; voor mij het zelfde laken een pak.....

 • babs

  En wie hebt het over de artsen die roken. Nee het moeten natuurlijk weer de verpleegkundigen aangepakt worden. Hebben de artsen die roken betere advocaten om deze onzin aan te pakken. Hier wordt niet over gepraat!!!!!

 • EliK.

  Ik zie hoeveel tijd gespendeerd wordt aan roken, dat is de realiteit, wat een vreemde vergelijkingen om dit goed te praten, roken behoort thuis in de eigen pauzes!!!! In geen enkel ander beroep kan dit. Roken in de tijd van de baas: tig rookpauzes op een dag, echt geen excuus voor. Ongehoord omdat het van de werktijd afgaat. Daarnaast benadeel je andere collega's.

 • Daan44

  Lees dit stuk ook echt precies in me rookplauze :)

 • Mimi1992

  Gaan ze dan ook wat doen aan de vieze zweet lucht van sommige collega's? Suiker is ook een verslaving en je hoort daar toch ook niemand over?

 • maria

  Pffffffffffff, in principe 3 weken meer vakantie!, oh oh oh,
  azijnplassers!

 • afspraak

  Vicky en MMM een greep uit m'n hart. Love you

 • Vicky

  Mensen die in werktijd ff een sigaretje roken hebben 3 weken meer vakantie in principe.
  Dus roken: nee. Niet rokers belonen!!
  Ik lust graag een glas wijn. Doe ik toch ook niet tijdens mijn werk.
  Het is een verslaving. Eet maar een wortel.

 • MMM

  Roken is een verslaving
  Een verslaving praktiseren hoort niet thuis onder werktijd.

 • afspraak

  Kijk dat bedoel ik dus met rookmaffia

 • trijnwijnazijn

  En al die te dikke collegae, ook geen goed voorbeeld. En zij die uit hun murf stinken naar knoflook of slechte adem.
  Nee zo ken ik er nog een paar

 • afspraak

  de 'rookmaffia' zal er altijd zijn, niets van aantrekken.

Of registreer je om te kunnen reageren.