Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Verpleegkundige bezorgd om stijgende pensioenleeftijd

De stijgende pensioenleeftijd is een groot probleem in de zorg. Dit blijkt uit een uitzending van actualiteitenprogramma EenVandaag.
zwaarberoep.jpg
Verpleegkundige is een zwaar beroep. - Foto: Arno Massee

EenVandaag wijdde een speciale themauitzending aan de stijging van de AOW-leeftijd. Daarin komen verschillende zorgmedewerkers aan het woord, zoals Louise van Setten, teamcoach bij verpleeghuis IJsselheem in Kampen. ‘Van stratenmakers en stukadoors weten we allemaal dat het zware beroepen zijn. Onbekender is dat de zorgsector het hoogste ziekteverzuim van Nederland heeft. Dat de pensioenleeftijd stijgt is niet voor niks een grote zorg voor de branche. Ik heb nog niet meegemaakt dat medewerkers hier hun pensioen halen.’

'Het moet mogelijk blijven om eerder met pensioen te gaan'

MKB-voorzitter Michaël van Straalen (MKB is de werkgeverskoepel voor het midden- en kleinbedrijf in Nederland) vindt dan ook dat het voor een aantal beroepen mogelijk moet blijven om eerder met pensioen te gaan. ‘We zullen naar flexibilisering moeten van de AOW. En we zullen dat toegesneden moeten doen voor die groepen die daar behoefte aan hebben. Dit betekent dat mensen die het niet volhouden, eerder moeten kunnen stoppen met werken. Dat kost geld, daar zijn we van overtuigd. Maar de doelstelling is: iedereen gezond naar de AOW-leeftijd.'

Reactie FNV

Vakbond FNV verwelkomt de opstelling van MKB-Nederland. 'Ik ga graag samen met hen de discussie aan over hoe we het huidige systeem kunnen aanpassen', aldus voorzitter Han Busker in EenVandaag. 'Zodat we samen kunnen optrekken richting Den Haag.'

In 2014 werd de pensioengerechtigde leeftijd verhoogd van 65 naar 67. Per 1 januari 2022 zal de AOW-gerechtigde leeftijd nog verder stijgen naar 67 jaar en drie maanden. Zie jij het zitten om nog zo lang door te werken in de zorg?

Bekijk de uitzending van EenVandaag hier terug>>>

Nienke Berends

Gerelateerde tags

12 reacties

 • Judith

  Afgelopen september werkte ik 40 jr. En momenteel ben ik 58 en put ik veel energie en plezier uit m'n werk. Ik verwacht dat mijn generatie pas op 70 jarige leeftijd met pensioen zal gaan en vraag me echt af of dat voor iedereen vol te houden is. Voor mij zou dat betekenen: 53 arbeidsjaren 😃. Reeler en eerlijker lijkt me dat mensen na een x aantal jaren met pensioen mogen indien gewenst.

 • Vicky

  dat moet in de zorg zeker kunnen.
  De meeste collega,s hebben er soms 40-45 jaar op zitten en de zorg is steeds complexer en zwaarder geworden. Meer met minder.
  Waar steeds het geld voor de zorg blijft? Niet aan bed.
  En buiten dat krijg je hier bijna niemand meer voor.
  Te zwaar en niet zo denderend betaald.

 • chris

  Dus straks als je 60 bent in de WAO... Op 67+ dan in de AOW.
  Delfde letters, ander potje. Totaal besparing = 0
  Moet niet gekker worden.

 • Annerose

  pokkelwerk inderdaad.
  nursing, V&VN, de bonden , iedereen zegt dat werkdruk te hoog is, telkens weer artikelen zus en zo.
  volgens mij worden ze er zelf nog rijk van!!
  kuj al niks met.
  je wordt anders gewoon weggepest hoor als je je mond open doet.

 • tona versluis

  Ik heb 15 jaar geleden de overstap gemaakt van thuiszorg verpleegkundige naar praktjjkverpleegkundige in een huisartsenpraktijk: 1 van mijn beste stappen in mijn leven!
  Ik vind het voor mijn collegae in de thuiszorg vreselijk hoe zij tegenwoordig moeten werken! Ik bedoel dan de tijdsdruk en de eisen van de werkgever. Ook is de bejegening van client naar thuiszorgmedewerker regelmatig verre van fatsoenlijk.
  En we laten het allemaal gebeuren, juist, denk ik, mee doordat we misschien wel een " zorggen" teveel hebben....
  Ik ben me zeker bewust dat dit niet voor iedereen geldt...maar toch...
  Ik hoor regelmatig over > 25 contacten, verspreid over het dorp of in omgeving, op 1 dag! Waarbij de reistijd die je mag noteren , op zijn minst onverantwoord is voor het verkeer!...
  Respect en bewondering voor mijn thuiszorgcollegae!

 • Brigittetwente

  Ik ga met pensioen nu op 63 jarige leeftijd naar 45 jaar in de zorg te hebben gewerkt, is het mooi geweest. Dat wat het beroep zo leuk maakt is afgebroken door de bezuinigingen en de regelgeving. Bah

 • MM

  Zovele jaren al een tropenrooster gedaan, lees nachtdienst, in een verpleeghuis. In 2022 wordt opnieuw bekeken wat de dan te verwachten gemiddelde levens-leeftijd is; aan de hand daarvan wordt de pensioenleeftijd bijgesteld. Dan ben ik 64 jaar. Kan nu dus geen plan maken om eerder te minderen/ stoppen met werken, er is immers geen stip aan de horizon. Het zou de werkgevers in deze sector sieren als zij een regeling maken om bij minder werken, zeg vanaf 60 jaar, tenminste het ouderdomspensioen door te betalen. Dan haal je hopelijk de eindstreep!


 • Jo

  Waar is het principe gebleven dat ouderen plaats moeten maken voor jongeren zodat ook die een pensioen kunnen opbouwen? Wij moeten het liberalisme en de marktwerking gedag zeggen, dat is niets voor de "gewone werknemer", die veertig jaar en langer moet werken!

 • VRH

  Hoog tijd dat de foto's met breedlachende prodentmodellen, in kraakheldere uniformen bij de vitaal ogende bedlegerige, vervangen worden door realistische weergaven van het labeur in de ziekenkamers. Als er niets gedaan wordt aan einde-loopbaan regelingen voor verzorgenden en verplegenden staat de zorg een zware toekomst te wachten.

 • Wiegrid

  Zoals dat geldt in zoveel beroepen. Het is gewoon te oud om door te werken, een enkeling daargelaten in welk beroep dan ook.

 • dimence

  Helaas ken ik nu al nauwelijks verpleegkundigen die 'aan het bed' hun pensioenleeftijd halen. Dat is toch veelzeggend!

  Arie Berg

 • mieke

  Pensioenleeftijd mag niet hoger worden dan 65!!!!
  Dit is echt niet meer vol te houden vind ik!!

Of registreer je om te kunnen reageren.