Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Tijdens de nachtdienst moet ik tegenwoordig ineens een half uur pauze nemen. Kan dit zomaar?

VRAAG

Ik ben al heel wat jaartjes werkzaam in de nachtdienst en draaide 8,5 uur per nacht betaald, zonder pauze. En als ik vakantie opnam kostte dit ook 8,5 uur per nacht. Sinds mei 2007 veranderde de code van de nachtdienst ineens op de dienstlijst, zonder enige kennisgeving hierover of informatie van tevoren. Bij navraag waarom de code veranderd was, hoorde ik dat we ineens pauzes hebben van een halfuur per nacht. En dat het mij, als ik vakantie-uren opneem, nu ineens 8 uur kost in plaats van 8,5 uur per nacht. En tijdens de pauze zou ik dus naar buiten kunnen en vervangen worden door een zwerfwacht, terwijl dit volgens mij onverantwoordelijk is en er vaak geen tijd is om pauze te nemen.

Mijn vragen zijn: kan dit na zoveel dienstjaren zomaar veranderd worden? En krijg ik nu 8 of 8,5 uur per nacht doorbetaald?

 

ANTWOORD

Tot voorkort was een pauze verplicht op grond van het de Arbeidstijdenwet/Arbeidstijdenbesluit. Met de nieuwe Arbeidstijdenwet 2007 is het wel mogelijk geworden om in de nachtdienst de pauze door te werken en door te betalen. Dit uiteraard met instemming van de Ondernemingsraad (OR). Want een besluit tot vaststelling, wijziging of intrekking van een werktijdenregeling behoort sowieso op grond van artikel 27 WOR aan de OR te worden voorgelegd.

Des te merkwaardiger is het dat deze werkgever blijkbaar de omgekeerde weg bewandelt. In ieder geval kan ook deze werkgever niet eenzijdig de regeling wijzigen. Er moet ten minste instemming worden gegeven door de OR.

Marco Borsboom, beleidsmedewerker Zorg, Abvakabo FNV

Gerelateerde tags

Eén reactie

  • T Klaver

    Als een pauze on de nachtdienst verplicht is, maar door de werkzaamheden niet kan worden genomen en er dus feitelijk wordt doirgewerkt. Dient de werkgever deze pauze dan als een geconsigneerde pauze te compenseren volgens CAO VVT?

Of registreer je om te kunnen reageren.