Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Hoe kun je bij de doelgroep Korsakov het beste vraaggerichte zorg toepassen?

Het syndroom van Korsakov heeft als belangrijkste symptomen: problemen met de executieve (uitvoerende) functies en met het geheugen. Dit leidt er onder andere toe dat de cliënt geen of weinig inzicht heeft in de gevolgen van zijn ziektebeeld.  

 

Vraaggerichte zorg bestaat bij deze doelgroep daarom niet zozeer uit "onderzoeken wat deze persoon wil", maar uit "onderzoeken welke structuur noodzakelijk is voor deze persoon". Vraaggericht werken betekent dan vooral: de structuur bieden die deze cliënt nodig heeft. Je biedt een therapeutische omgeving waarin maximaal gebruikgemaakt kan worden van de restmogelijkheden van de cliënt. Je zoekt naar activiteiten die aansluiten op de belevingswereld van de cliënt. En daarbij bied je  veiligheid, steun en structuur.

 

Wanneer je meer wilt weten over de wijze waarop de zorgverlening aan deze doelgroep gestalte kan krijgen, kun je het boek Empathisch Directieve benadering bestellen bij boekhandel Kettenis in Rijswijk (http://www.kettenis.nl/).

Marlies van Noppen, psycholoog, lid van het Landelijk Platform Korsakov (LPK), deelnemer Korsakov Kennis Centrum (KKC)

Gerelateerde tags

Eén reactie

  • Jos Smaling

    Ik hen het syndroom van korsakov en was te zien in een reportage van kruispunt op 4 oktober 2009 en 4 juli 2010.zie www.uitzendinggemist.nl
    Groeten Jos Smaling

Of registreer je om te kunnen reageren.