Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Is het toegestaan om in je eentje nachtdienst te draaien met 42 bewoners onder je hoede?

Vraag 

Ik draai in mijn eentje een nachtdienst met 42 bewoners onder mijn hoede. Hierbij kan ik niet terugvallen op een collega. Bij calamiteiten kan ik hooguit de politie waarschuwen of 112 bellen. Is dit toegestaan?

 

Antwoord 

Er is geen regel die dit verbiedt. In een risico inventarisatie en analyse moet worden bekeken welk reëel risico er bij het alleen nachtdienst draaien is. Die risico's moeten worden ondervangen door het terug kunnen vallen op iemand anders óf door een alarmerings- of oproepsysteem. Dat kan ook mechanische alarmering zijn (een "alarmknop") Het bellen van 112 lijkt mij wat mager. Wel zijn er bijvoorbeeld verzorgingshuizen waar er afspraken met de politie en brandweer zijn gemaakt dat er 's nachts direct naar het politiebureau  kan worden gebeld waarbij de politie een dergelijke oproep absolute voorrang geeft.  

Marco Borsboom, beleidsmedewerker Zorg, Abvakabo FNV

Gerelateerde tags

Of registreer je om te kunnen reageren.