Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Ik werk als huishoudelijk verzorgende en moet zonder pauze werken van 09.00 tot en met 16.30, exclusief reistijd van pakweg 1 uurtje. Mag dat?

Nee, dat mag niet. In het normenstelsel Arbeidstijdenwet (Atw) en Arbeidstijdenbesluit (Atb) staat dat bij een arbeidstijd per dienst van meer dan 5 1/2 uur recht bestaat op minimaal 1/2 uur pauze, op te splitsen in 2 maal 1/4 uur.

 

Voor pauzes geldt dat tot een kwartier (dus 14.59 minuten maximaal) als werktijd wordt aangemerkt. Pauzes van 15 minuten of langer worden, mits niet onderbroken en rust gewaarborgd, als eigen tijd aangemerkt. De werknemer is dan ook vrij om zich te begeven waar hij of zij wil.

Danielle Vollebregt, Beleidsmedewerker CNV Publieke Zaak

Gerelateerde tags

Of registreer je om te kunnen reageren.