Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Op welke dagen krijg je in een verpleeg- of verzorgingshuis feestdagenverlof? En als je deze dagen niet werkt, heb je dan wel recht op de verlofuren?

 

De cao kent 2 modellen voor compensatie: 

  • Feestdagenverlof geldt voor zo goed als alle werknemers die in een 7 x 24 uur zorginstelling werken.
  • Compensatie feestdagen en onregelmatigheidstoeslag voor de werknemers die uitsluitend op de zgn. kantoortijden werken, maar waarbij rekening is gehouden met de bijzondere omstandigheid dat zij op een feestdag moeten werken.

 

De hoofdregel is dat de werknemer vrij is op feestdagen die vallen op kantoordagen en de werkgever houdt hier rekening mee bij het opstellen van de werktijdenregeling. Alleen als het dienstbelang dat vraagt, wordt er op een feestdag, die niet op een zaterdag of zondag valt, gewerkt en het gewerkte aantal uren wordt gecompenseerd met behoud van salaris.

 

Verder is de werkgever verplicht voor iedere werknemer een werktijdenregeling vast te stellen, die tenminste 14 etmalen voor aanvang van de periode waarop de regeling betrekking heeft, ter kennis van de werknemer moet worden gebracht. De in dat rooster opgenomen werktijden zijn bepalend voor de wederzijdse rechten en plichten.

Mieneke Zonneveld Beleidsadviseur ABVAKABO FNV

Gerelateerde tags

Of registreer je om te kunnen reageren.