Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Mag je je ziekmelden voor een cosmetische operatie? In hoeverre kan een werkgever je opleggen hier vakantiedagen voor op te nemen?

Hoe zit het als je een week of langer uit de running bent om zonder medische noodzaak ‘Maak-Me-Mooi'-ingrepen (MMM) laat verrichten zoals het laseren van ogen, het laten wegzuigen van overtollig vet of het laten vergroten van je borsten? Of om je te laten steriliseren? Moet je werkgever het allemaal maar goed vinden en het loon gewoon maar doorbetalen? Of mag hij van je eisen dat je dit maar in je eigen vrije tijd moet doen?

 

Discussies hierover worden vast op veel plaatsen gevoerd. Maar rechters blijken gelukkig eenduidig in hun uitspraken. MMM-ingrepen zijn niet gericht op het (opzettelijk) veroorzaken van ziekte. Als je deze ingrepen ondergaat, heb je (dus) het recht je ziek te melden.

 

Jouw werkgever betaalt je het loon door. Waar een leidinggevende dat recht in de regel sowieso niet heeft, kan hij je ook in deze situatie niet verplichten om vakantiedagen op te nemen.

Jan Sax van der Weijden, stafmedewerker Vakbond De Unie Zorg en Welzijn

Gerelateerde tags

Of registreer je om te kunnen reageren.