Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Wat valt onder voorbehouden handelingen en wat onder risicovolle handelingen?

Wat is het verschil tussen een voorbehouden en een risicovolle handeling?
infuus AM_20120615_6543.jpg

Risicovolle handelingen

Risicovolle handelingen zijn handelingen die bij de uitvoering van de handeling risico’s meebrengen voor de cliënt. Een voorbeeld is het toedienen van de sondevoeding. Deze handeling is niet voorbehouden, maar er zijn wel risico's. Dat wil zeggen: handelingen die bij onbekwaam en onzorgvuldig handelen vrijwel zeker tot gezondheidsschade zullen leiden.Voor het uitvoeren van risicovolle handelingen is net als bij voorbehouden handelingen scholing en een bekwaamheidverklaring verplicht.

Voorbehouden handelingen

Voorbehouden handelingen vormen een specifieke groep binnen de risicovolle handelingen. Het betreft handelingen die door de individuele professionals beroepsmatig worden verricht. In de Wet BIG worden 14 risicovolle handelingen aangemerkt als voorbehouden handelingen. Een arts mag met inachtneming van bepaalde voorwaarden, aan een andere beroepsbeoefenaar (bijvoorbeeld verpleegkundige of verzorgende) opdracht geven via een uitvoeringsverzoek, een voorbehouden handeling te verrichten.

Bekijk hier een overzicht van voorbehouden en risicovolle handelingen>>> 

3 reacties

  • Nienke Berends

    Oh sorry, er staat een verkeerde link onder, ik ga het aanpassen!

  • Agnetha

    helaas lukt het niet om de lijst te openen.

  • B Kuiperij

    Kan geen lijst met voorbehouden handelingen vinden

Of registreer je om te kunnen reageren.