Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Mag op een AD-matras (luchtmatras) standaard een glijzeil liggen? Of beïnvloedt dat de werking?

Je kunt het glijzeil beter verwijderen. Dat baseer ik op de CBO richtlijn Decubitus (klik hier voor de samenvattingskaart). In deze richtlijn wordt niet specifiek gesproken over glijzeilen, maar je kunt er wel de volgende theorie uithalen:

 

Verminderen

Decubitus ontstaat door druk-, schuif- en wrijfkrachten, of een combinatie daarvan. Decubituspreventie is dan ook altijd gericht op het verminderen van deze krachten.

 

Drukverdelend effect

Een manier om die krachten te verminderen is door de druk beter te verdelen, dat doe je door het gebruik van de luchtmatras. Door het glijzeil te laten liggen, is het mogelijk dat het drukverdelend effect van de matras verminderd. Dat komt door de extra laag die het glijzeil vormt tussen de patiënt en de matras.

 

Hangmatje

Daarnaast is er ook gevaar dat het glijzeil te strak wordt getrokken waardoor het lijkt alsof de patiënt in een hangmatje ligt, ook dit zorgt weer voor minder drukverdeling.

 

Kreukels

Het glijzeil kan ook zorgen voor extra kreukels. Wanneer je die wilt verwijderen, moet de patiënt goed worden gedraaid. Wanneer je aan het glijzeil trekt zonder de patiënt te draaien, ontstaan er grotere wrijvingskrachten.

Mw. drs. A.E. (Andrea) Blitterswijk-Verbraak, adviseur LEVV (Landelijk Expertisecentrum Verpleging & Verzorging)

Of registreer je om te kunnen reageren.