Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Ik ben helpende plus. Mag ik medicijnen delen en insuline toedienen?

Het geven van medicijnen is geen voorbehouden handeling. Als je het tijdens je opleiding tot helpende-plus hebt geleerd, en je voelt je bekwaam, en je werkgever heeft verantwoordelijkheden goed geregeld, dan mag je uitgezette medicijnen aanreiken. Zoals je zeker zult weten moet je erop letten of je de medicijnen op de juiste tijd aan de juiste zorgvrager geeft.


Uitzetten
Medicijnen uitzetten is een ander verhaal, dat mag je als helpende-plus niet doen.
Het toedienen van insuline (via subcutane injectie) is een voorbehouden handeling, dit mag je als helpende-plus ook niet doen.


Binnen de instelling
Voor de duidelijkheid: helpende-plus is geen erkende opleiding. Meestal gelden de geleerde vaardigheden alleen binnen je huidige instelling, die je voor die vaardigheden als het goed is heeft geschoold.

Sietske Posthuma, docent verpleegkunde ROC ASA

Of registreer je om te kunnen reageren.