Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Mag een gediplomeerd Helpende Zorg (en Welzijn) zelfstandig met tilliften werken?

Ja, een gediplomeerd helpende mag gebruik maken van tilliften. In 'Gekwalificeerd voor de toekomst' (kwalificatiestructuur 1996) staat dit beschreven bij eindterm 203-02-4: helpen bij de persoonlijke verzorging met gebruik van hulpmiddelen.

 

In de nieuwe competentiegerichte kwalificatiestructuur (Calibris, 2008-2009)) wordt ook vermeld dat de helpende hulpmiddelen mag gebruiken bij de persoonlijke verzorging.

De aard van de hulpmiddelen wordt in deze documenten niet beschreven, maar er wordt in algemene zin over hulpmiddelen gesproken.

 

Een helpende werkt op basis van een vastgesteld verpleegplan. Bovendien is zij er zelf voor verantwoordelijk dat zij haar werkzaamheden op een correcte manier uitvoert. Dit wil ook zeggen, dat wanneer de helpende twijfelt (bijvoorbeeld als er lange tijd geen gebruik is gemaakt van een tillift), dat zij dit kenbaar maakt en om hulp/instructie/begeleiding vraagt.

Zorgverleners die werken met tilliften moeten over het gebruik hiervan goed geïnstrueerd worden (in de opleiding of binnen de instelling). Professionals moeten ook op de hoogte zijn van de risico's bij ondeskundig of onzorgvuldig gebruik. Dit geldt voor helpenden, maar ook voor verpleegkundigen en verzorgenden. De professional is zelf verantwoordelijk voor het zorgvuldig omgaan met de tillift, en moet de veiligheid van zorgvragers bewaken.

Sietske Posthuma

Gerelateerde tags

Of registreer je om te kunnen reageren.