Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Wat houdt het beroep ziekenverzorgster precies in. En welke papieren zijn hier voor vereist?

Het woord ziekenverzorgster/ziekenverzorgende wordt eigenlijk alleen nog gebruikt voor mensen die de oude inservice-opleiding hebben gedaan. Iemand die nu als verzorgende wil werken kan een opleiding volgen tot VIG (Verzorgende in de Individuele Gezondheidszorg).

Deze opleiding kun je volgen aan een ROC, en duurt 3 jaar.

 

BOL en BBL

Je kunt het diploma halen via de BOL-variant: leren - stage, of via de BBL-variant: leren - werken. In het laatste geval moet je een baan hebben in de gezondheidszorg. Op school krijg je de vakken verpleegkunde, omgangskunde, anatomie, pathologie. Verder wordt veel aandacht besteed aan het ontwikkelen van je eigen competenties.

 

Verzorgende

In de praktijk oefen je de taken die bij het beroep horen, dit gaat van eenvoudige taken naar taken die steeds complexer zijn. Met het diploma kun je uiteindelijk als verzorgende werken in verschillende werkvelden: verpleeghuis, verzorgingshuis, thuiszorg, gehandicaptenzorg.

Sietske Posthuma, docent verpleegkunde, ROC ASA in Amsterdam op 8 oktober 2009

Gerelateerde tags

7 reacties

 • no-profile-image

  verpleegkundige i.o.

  Voedingsassistent en verzorgende-IG zijn wel 2 totaal verschillende dingen en niveau\'s. Je hebt logistiek niv 3 dus niv 3 vig moet je toegelaten kunnen worden. Voedingsassistent is volgens mij niveau 1 (zorghulp). Helpende niveau 2 heeft naast voedings en vocht taken ook taken in de verzorging, dus wassen en aankleden enzo.

  Ga voor jezelf na of je echt in de zorg en echt aan het bed wil staan of dat je liever bezig bent met \'facilitaire \' zaken en \'randvoorwaarden\'

 • no-profile-image

  wilma

  Ben dit jaar begonnen met een opleiding ligistiek,

  mijn mentor vond mij geschikter voor de sociale opleidingingnen ben in het bezit van facelitair diploma nivo 3 zou graag als bv voedings assistent of verzorgende opleiding wilen beginnen , wat raad u mij aan?

 • no-profile-image

  Ge

  Voor Judith, ga voor informatie naar een ROC om te vragen/kijken wat je nog moet doen om je verouderde diploma weer op peil van deze tijd te krijgen. succes!

 • no-profile-image

  Judith

  Ik heb vroeger de opleiding ziekenverzorgster gedaan (gediplomeerd). Nu is dit inmiddels alweer 27 jaar geleden. Stel dat ik weer wil gaan werken in de verzorging, welke opleiding heb ik dan nodig om aan de slag te kunnen gaan?

 • no-profile-image

  mij

  Voor Roos, simpel, doe een erkende zorgopleiding voor volwassenen, bv helpende of VIG. Zonder diploma's kun je wel vrijwilliger worden in een verpleeghuis bv. maar op collega's zonder papieren zit ik en vele van mijn collega's niet echt te wachten. Succes

 • no-profile-image

  Roos

  Goedendag. Ik ben 28 jaar en wil in de verzorging werken.

  Ik heb echter geen enkele vooropleiding en kan geen diploma's overhandigen. Wat raad u mij aan zodat is alsnog in de zorg kan gaan werken?

  Met vriendelijke groet.

 • no-profile-image

  Els

  Ik heb in Winschoten in 1 jaar mijn verzorgende IG diploma gehaald.

  Ik beken dat ik erg weinig weet vergeleken bij mijn collega's ziekenverzorgenden.

  Het zou niet mogelijk moeten zijn om in 1 jaar je diploma te behalen.

  Ik was hiervoor huishoudelijke hulp

Of registreer je om te kunnen reageren.