Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

In ons verzorginshuis is iemand zonder papieren of ervaring aangenomen voor de avonddienst. Zij helpt mensen met de broodmaaltijd, toiletgang en naar bed brengen van cliënten. Kan dit zomaar?

Kwaliteit van zorg vraagt om vakbekwame verzorgenden. Het inzetten van niet opgeleid personeel is niet verantwoord. Helemaal wanneer iemand alleen de toiletgang en het naar bed brengen van cliënten doet. Dit kan alleen gebeuren met of door een gediplomeerde verzorgende. Helpen met de broodmaaltijd kan natuurlijk wel. Ook vrijwilligers doen dit vaak.

 

Mantelzorg

Mogelijk heeft je collega als mantelzorger enige ervaring opgedaan. Maar om de toiletgang en het naar bed brengen goed uit te voeren en ook symptomen van eventuele klachten te signaleren heb je een opleiding nodig.

 

Opleiding

Het is goed dat je collega in maart 2010 start met de opleiding. Dan kan ze met opgeleide collega's goede kwaliteit zorg bieden. Wijs je manager hierop.

Monique Verkerk - V&VN op 3 november 2009

Gerelateerde tags

9 reacties

 • no-profile-image

  Nurse

  Dit is al zo oud! Gebeurd al jaaaaaaaren. En nu gaan we ons er allemaal over verbazen. Kom op zeg! We zijn maar wat blij met die extra handjes die de lichte zorgtaken van ons af nemen zodat we een stapje minder hard hoeven te rennen.

 • no-profile-image

  liz

  ik heb hetzelfde gehad.maar binnen de stichting waar ik toen ging werken alsnog min ig gehaald,dus als je het echt wilt,moet je ervoor gaan,anders krijg je nog meer spijt

 • no-profile-image

  jolanda

  ik ben met mijn opleiding verzorgende i.g. gestopt, mede door gebrek aan begeleiding. Mijn stagebegeleidster had naast mij, nog drie leerlingen onder zich. Zelf had ik enigszins last van faalangst. Ik mistte echt een stuk begeleiding en steun. op de eerste stageafdeling had ik het wel en ging het duidelijk beter. Ik werk nu als helpende in een verzorgingshuis met heerlijke collega's en het voelt als een warm bad. maar soms baal ik nog steeds van die gemiste kans bij de opleiding VIG.

 • no-profile-image

  Seilena

  Roerend mee eens Ilse. Ik werk in een verzorgingshuis waa er vooral in de vakantie jonge studenten rondlopen die ontbijtjes klaarmaken en bedden opmaken.

  In een enkel geval helpen ze met toiletgang. Ze hebben hart voor het werk en doen het met plezier.

  Echte verzorgende taken geven we niet uit handen. Sommige zijn nieuwsgierig en willen meekijken met toestemming van de bewoner.

 • no-profile-image

  twente

  Ik ben het helemaal met je eens gericke papieren zeggen niets.Het ligt ook aan de persoon zegt hoeveel toewijding ze voor hun werk hebben.Ik heb met collega's gewerkt die geen opleiding hadden maar hun werk harstikke goed deden.

 • no-profile-image

  Gericke

  Ik heb met goedopgeleide verzorgsters de slechtste ervaring. Een opleiding is geen garantie voor een goede zorg. Ik heb liever een verzorgster die met gevoel en liefde zorg levert dan een goed opgeleide tante die met vernuft en een achterbakse agenda voortdurende uitvindingen doet om de zorg te reduceren. Zo eentje die uren achter de computer zit om zogenaamd kennis op te doen en de papierwinkel bij te houden.

  Ik wil niet veralgemenen, maar ik heb de neiging om te stellen: hoe hoger de opleiding hoe slechter de zorg. Hoe meer opleiding hoe meer je als client belazerd wordt.

 • no-profile-image

  tobi

  bij ons (thuiszorg)werden 2 stagierres samen naar een zorgvrager gestuurd voor een douchebeurt

  vanwege personeel tekort

 • no-profile-image

  twente

  Ik ben verbaast dat jij je daarover verbaast. Dit gebeurt al jaren,een medewerker word dan een paar keer ingewerkt en dat is het.Tegenwoordig is er meer bekendheid met de opleiding van niveau 2 (verpleeghulp)helpende. Voorheen niet,men werd dan eigenlijk aangenomen om ondersteunende handelingen te doen maar in de praktijk was het toch al gauw dat men bijna hetzelfde werk deed.Alleen voorbehouden handelingen dan weer niet. Ook wel gebeurt dat er in een huis waar ik werkte iemand werd aangenomen als bejaardeverzorgende terwijl de persoon in kwestie ondanks de ervaring alleen maar verpleeghulp was. Men trachte dan wel mensen te stimuleren om de bejaardenverzorgende opleiding te doen maar meestal strandde dat.Dus ik kijk eigenlijk nergens meer van op. Nu worden mensen ook met spw 3 of 4 aangenomen in verpleeghuizen bij kleinschalig wonen.

 • no-profile-image

  ilse

  Ik ben 10 jaar geleden begonnen in de avonddienst in de ouderenzorg. Ik had op dat moment alleen een opleiding SPW. Ik kwam uit de kinderopvang.

  Al die jaren werk ik met veel plezier. Ik deed alleen geen wondjes en medicijnen. Op dit moment doe ik niveau 3-IG,ik ben helemaal in mijn element, dit wil ik al jaren!!

  Mijn collega\'s hebben nooit opmerkingen gemaakt over dat ik geen opleiding had.

  Ik ben blij dat ik nu, als 38-jarige, de kans heb gekregen om alsnog de opleiding te doen. Want ik vind het geweldig. Ik hoop dat je je collega helpt met het aanleren van de vaardigheden, daar heb ik ook erg veel aan gehad.

Of registreer je om te kunnen reageren.