Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

'Mag mijn werkgever eisen dat ik mijn vakantiedagen voor het einde van het jaar opneem? En als ik dit niet doe, dat ik deze dagen dan kwijt ben?'

Nee, dan mag de werkgever niet doen. Een werkgever is verplicht de werknemer gelegenheid te geven zijn of haar wettelijk minimum aan vakantiedagen op jaarbasis op te nemen. Dit is 4 keer de arbeidsduur per week. Als er geen sprake is van een collectieve vakantie, moet de werkgever in principe instemmen met de vakantiewensen van de werknemer, tenzij dat voor de bedrijfsvoering grote problemen oplevert.

 

Vakantie

Aan de andere kant kan de werkgever de werknemer niet verplichten zijn vakantiedagen op te nemen. Als werknemer mag je je vakantiedagen maximaal 5 jaar meenemen. Wel kan het zijn dat er afspraken over vakantieverlof in de CAO gemaakt zijn. Bijvoorbeeld dat iemand minimaal 3 weken (al dan niet aaneengesloten) op jaarbasis op moet nemen of dat er collectief vakantieverlof is (dit laatste komt bijvoorbeeld in het onderwijs en in de bouwvak voor). In die gevallen mag de werkgever de dagen die niet opgenomen zijn van deze afspraken, aan het einde van het jaar laten vervallen.

Daniëlle van Eerden - CNV Publieke Zaak

Gerelateerde tags

10 reacties

 • no-profile-image

  Truus

  Wat gebeurt er nog steeds veel wat niet mag volgens de cao-vvt.

  Voor al diegene die zich benadeeld voelen..en hier hun vraag stellen...word lid van de vakbond..ik weet niet hoevaak dat ik dat verkondig...

 • no-profile-image

  karin

  ik ben in juli bevallen van een tweeling en had verlof opgespaard om tot en met eind december van mijn kinderen te kunnen genieten. helaas kreeg ik enorme complicaties 6 weken na mijn bevalling en moest ik meerdere operaties ondergaan. Vandaag vertelde mijn leidinggevende dat ik, omdat ik nog steeds ziek thuis ben, nu een deel van mijn verlof kwijt ben. Het gaat om bijna een maand verlof! mag dit dan zomaar?

 • no-profile-image

  Anna

  Let op, per 1 januari 2012 is een nieuwe wet van kracht waarin staat dat je wettelijk verlof ( is 4 x het aantal uur per week wat je werkt) maar 1,5 jaar geldig is. Wettelijk verlof van 2012 moet dus opgemaakt zijn vóór juli 2013,anders komt dit te vervallen

 • no-profile-image

  Johanna

  In maart hoop ik 60 jaar te worden, ik werk 12 uur per week(33%), weekenden om de 14 dagen. Hoe oud moet je zijn om minder weekenden te aan werken??

 • no-profile-image

  Nurse

  CORRECTIE!! Als je ziek bent mogen ze WEL vakantieuren afschrijven. Mits dit ook vermeld staat in de verlofregeling en/ of ziekteprocedure van jouw instelling. Vraag het anders eens na bij de OR van jouw instelling.

 • no-profile-image

  IKKE

  @Marion: Als je ziek bent, mogen ze jou geen vakantieuren afschrijven, check het maar in de CAO....

 • no-profile-image

  Marion

  Wij werken extramuraal onder een dak, nu hebben wij diensten dat wij met een alameringsmobiel lopen, we moeten dan bv, in dde avonddienst verplicht blijven tot 23.15 uur maar krijgen maar betaald na het werk wat we doen, dus als we maar tot 22.00 uur werk hebben moeten we toch tot 23.15 blijven en dat krijgen we niet betaald dan worden het minuren mag dat zomaar?

 • no-profile-image

  Marion

  Ik was in de ziektewet, nu zijn er toch 3 weken vakantie afgeschreven tijdens mijn ziekte mag dat?

 • no-profile-image

  mary welters

  mag de werkgever ( thuiszorg afd. V en V ) ons verplichten om op 1 januari op 0 te beginnen met verlof ?

  dus geen uren mee overnemen.

 • no-profile-image

  Marijke

  Vanwege de bezuineging wil mijn T-L dat we afwisselend 'n weekend vrij nemen en dan die uurtjes door de weeks gaan werken

  Ze geeft aan dat er ander teveel gediplomeerde werken Normaal gesproken werken we om het weekend. Dit doe ok al zolang ik hier werk

Of registreer je om te kunnen reageren.