Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Ik moet tegenwoordig zonder uniform werken, terwijl de bewoners mijn kleren stuktrekken of bevuilen. Dit wordt niet vergoed. Kan mijn baas eisen mijn jasje uit te laten?

Ongetwijfeld hebben je collega's dezelfde problemen met hun kleding. En zijn zij ook op zoek naar een plek om hun spullen op te bergen. Is dit al eens besproken in een teamoverleg? Vaak kom je samen tot oplossingen, zoals het aankaarten bij de leiding, het gebruik van plastic schorten zodat je kleding schoon blijft en het aanschaffen van een opbergkast.

 

Vergoeding

Voor kleding die stuk gaat, kun je natuurlijk aan je werkgever vragen of deze de kosten wil vergoeden. Daarmee maak je gelijk je probleem duidelijk en realiseert je werkgever dat kapotte kleding (en het schoonmaken) geld kost.

Monique Verkerk - V&VN

21 reacties

 • no-profile-image

  jettie

  Als er geen kledingvergoeding komt,moeten ze ook geen commentaar leveren op onze kleding.

  Wij moeten per 1 Mei in gewone kleding,maar als team gaan we gekleurde uniformjasjes aanschaffen,want een vergoeding komt er niet.

  Dus dan ook geen gezeur van de managers en hoofden,want o ze weten het zo goed achter hun bureau's. Ze vergeten dat ze ooit in een ver verleden ook aan het bed hebben gestaan,en dan zeker niet in 3 delig pak! De groeten;)0

 • no-profile-image

  Marion

  Misschien een tip, er zijn ook hele leuke gekleurde uniformen kijk maar eens bij beroepsmode.nl

 • no-profile-image

  josina touwen

  Bij ons doen we een uniform aan tijdens de zorg. Het liefst hebben ze dat we eigen kleding dragen lekker goedkoop voor je baas. We krijgen geen kledinggeld dus vind ik ook dat we zelf mogen bepalen wat we willen dragen toch?? Fam. geeft aan dat ze het netter vinden om ons in uniform te zien. Josina

 • no-profile-image

  marian

  Ik ben 50,toen ik 30 jaar geleden mijn zv.diploma haalde droeg ik al gekleurde jasjes.

  We wilden toen al het witte eraf dus het is echt niet van deze tijd,ik werkte ook met pg mensen mijn praktijkbegleidster liep in het knalrood.

  Dus ja ik ben voor beschermde kleding maar geen wit

 • no-profile-image

  jettie

  In de zorg hoor je gewoon een uniform te dragen,dan ben je herkenbaar voor bewoners en familie.

  Ook is het hygienischer dan gewone kleding,denk maar aan de wastemperatuur.

  het is gewoon een kwestie van bezuinigen,het is toch te gek voor woorden dat je niet eens een vergoeding krijgt,ik kan me geen twee garderobes veroorloven hoor.

  Ik doe er niet aan mee

 • no-profile-image

  betty

  Maakt veel uit waar je werkt.

  Wil je dat mensen zich thuis voelen bij je in de zorginstelling, zoals bij ons bij het kleinschalig wonen.Dan weg die uniform.

  We hebben toch echt de tijd gehad dat de bewoner zuster tegen je moest zeggen, waar gaat het om dat je met je rang aangesproken moet worden, dat je respect af wil dwingen zoals een politieagent.

  Dames doe normaal wees je zelf, gaat om een band op te bouwen,huiselijkheid, en of je nu gediplomeerd bent of niet een ieder is zeer belangrijk bij ons. wel eenss gehoord over dat de bew. de regie in handen heeft, en aandacht begrip, liefde toch echt belangrijker kunnen zijn als de verz. natuurlijk ook belangrijk, maar meiden/ heren we leven in 2010 en doen we het toch gelukkig heel anders.

 • no-profile-image

  Wendy

  Oh en ter aanvulling...onze werkbroek mogen we wèl aan !

 • no-profile-image

  Wendy

  Bij ons dragen wij ook onze eigen kleding ( kleinschalig) Nou draag ik dan natuurlijk niet mijn mooiste kleding, ik heb ook meestal wel iets in mijn kluisje hangen wat ik thuis niet meer draag. Als het dan stuk gaat is dat niet erg. Bij de ADL draag ik er echter wel mijn jasje overheen. Als mijn kleding vies wordt dan sta ik daarmee even later niet mee in de woonkamer of de keuken. Eerst waren ze streng en mochten wij geen overjasje dragen, maar nu wel tijdens de ADL of als er iemand tussendoor verschoond moet worden. En natuurlijk bij wondverzorging. Verder hebben we ook die plastick over schorten en tijdens het koken een kookschort..We krijgen geen kleding of was vergoeding. Sommige collega`s wassen hun huiselijke werkkleding in de wasmachine op de afdeling .

 • no-profile-image

  Rianne

  Goed gesproken cetje. Helemaal mee eens.

 • no-profile-image

  cetje

  Wat een bekrompenheid???

  Nee, geen bekrompenheid.Ik ben het helemaal eens met Erina

  Waar is de tijd gebleven dat je trots was op het dragen van je uniform en speld????

  Dit heeft niets met bekrompenheid te maken, maar meer met het feit dat je je werk uitoefent met de kleding die erbij past.

  Maar, wat zovaak in de zorg gebeurd, ze drukken je iets door de strot en wij verzorgenden mogen tekst en uitleg geven aan fam. en clienten.

  Kleinschalig wonen, prima! Maar hoe je het ook went of keert, het blijft een zorginstelleing!!

 • no-profile-image

  Natasja

  Wij werken al een aantal jaar zonder uniform. Krijgen hier ook geen vergoeding voor. Wel hebben wij overjasjes, die je bij het wassen kunt gebruiken. In het begin was het wennen, maar vind het nu wel prettig. Je hebt wel meer was en er staat ook geen wasvergoeding meer tegenover.

  Het komt wel huislijk over.

 • no-profile-image

  francisca

  wij dragen in de thuiszorg een uniform. vind dit zelf heel prettig. je bent herkenbaar voor de mensen en het is degelijk. wat voor soort kleding ga je dragen? wat voor de één netjes is, is voor de ander er over. sommigen dragen bij ons een vrij open bloesje, met daar los het uniform over, er zijn cliënten die daar moeite mee hebben.

 • no-profile-image

  Lies

  Ben het helemaal met Silvia eens, denk eens "modern".

  Ik werk bij dementerende op kleinschalig wonen, en het komt de huiselijkheid alleen maar ten goede.

  En inderdaad met het zelfde uniform waar je mee wast, help je de bewoner ook met het eten.

  Ik ben 56 jaar en vind dit een goede ontwikkeling.

 • no-profile-image

  Rilana

  Hoi. Ik werk ook in een verzorgingshuis en ik ben heel blij dat we nog in onze uniformen werken. Je bent zo tenminste herkenbaar voor iedereen. Ik moet nu per 7 januari naar kleinschaligwonen gaan werken en daar moet ik mijn eigen kleding aan en daar baal ik van, het MOET huiselijk zijn, nou maar dan is het wel niet duidelijk wie nu personeel is of een bezoeker. Laat het gewoon in een herkenbaar iets zijn waar we in moeten werken, wat een flauwekul... vind ik het persoonlijk. En dan ook nog een vergoeding, ja is wel een goede. Ik moet er wel mijn eigen kleidng voor vuil laten maken of no gerger, stuk laten trekken... Och ja, ik zal wel eens zien en anders ga ik er toch ook eens navraag over doen.

 • no-profile-image

  Silvia

  wat een bekrompen reacties over het dragen van dienstkleding! Ga eens met de ontwikkelingen binnen kleinschalig wonen mee.

  nooit van huiselijkheid gehoord? opbouwen van een band met je bewoners en familie doe je vanuit je persoonlijkheid en niet alleen vanuit je functie.Met je eigen kleding komt die persoonlijkheid naar voren.

  Herkenbaarheid laat je zien door gedrag en niet alleen door kleding.En hygiene is een schijnhygiene, want in dezelfde schort waar je mee staat te wassen, ga je net zo vrolijk de wc mee op en help je met eten geven! Voor de echte vieze werkjes kun je beschermende kleding dragen, en daarna weggooien .Dus mensen, laat dat statussymbool eens los, en benader het nieuwe wonen niet meer zo vanuit het medisch model.

 • no-profile-image

  petra speth

  wij mogen zowel in burger als met uniform aan werken.Ons team kiest ervoor met uniformen te werken,ten eerste de hygiene,ten tweede herkeningspunt,en voor de famillie is het ook fijn als ze ons in uniform zien!!Wij zijn tenslotte wel het aanspreekpunt!!

 • no-profile-image

  Rianne

  Ik ben werkzaam op een somatische afdeling binnen een verpleeghuis. Wij gaan as donderdag verhuizen en de overstap maken naar het kleinschalig wonen met 8 bewoners per woonunit. Een gedeelte van de PG zit al op kleinschalig wonen en ook bij ons zou en moest eigen kleding. We hebben ons zelf hard gemaakt voor "ons uniform" met name met argumenten als;

  is niet hygiensche, kleding gaat kapot, geen herkenbaarheid. Doordat wij met z'n allen 1 lijn trokken krijgen we gelukkig het komende jaar weer nieuwe uniformen althans jasje. Gelukkig ging onze locatiemanager met ons er in mee.  misschien een tip en ventueel aankaarten bij de OR kan ook weleens helpen die is er uiteindelijk voor het personeel zorg wel voor goede argumenten met eventueel handtekeningen.  veel succes

 • no-profile-image

  nathalie

  ik vind het geen probleem ik vind het heerlijk gewoon in je eigen kleding en het is veel huiselijker. heb eigenlijk nooit over een vergoeding na gedacht maar zo vies word je niet.  bij ons mag je wel je schort als je het zelf wil tijdens de zorg aan hebben dus tot 10 uur of als je bwoners naar bed brengt . misschien kunnen jullie dat voorstellen

 • no-profile-image

  erina

  BIj ons in de instelling mogen sinds oktober geen uniformen meer Is heel wat over te doen geweest Was een beslissing van het mangement Zelf bewoners waren er op tegen.Maar het was niet terug tedraaien Collega.s schafte zelf polo.s met zakken aan in diverse kleuren Ook dit mogt eerst niet Na veel gepraat mogen deze de polo.s dragen Maar er mogen niet meer dan deze 6 ze dragen Bewoners vonden het een degeneratie van het beroep Waar is de tijd dat je trots was op je uniform Al was dit een hobbezak van een jurk En je speld met trots droeg

 • no-profile-image

  els

  Vraag me zo wie zo af wie dit onzalige idee bedacht heeft? is dit puur om kosten te drukken, iets anders kan ik er niet van maken? Maar ben het er niet mee eens dat we geen uniformen meer mogen dragen. En dat het stilzwijgend allemaal geaccepteerd word vindt ik helemaal ongelooflijk.

 • no-profile-image

  albertina

  wij mogen gelukkig nog de uniformen aan met werken. Hoop ook zeker dat dat zo blijft. je bent herkenbaar, ik werk in de thuiszorg. Weet van collega's bij andere thuiszorg organisatie dat je niet vaak niet weet wie de hulpverlener en dat schept verwarring in de thuis situatie en in een zorginstelling!!

Of registreer je om te kunnen reageren.