Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Ben ik als verzorgende op een dagverzorging voor ouderen verplicht om mee te doen met een cursus reanimeren?

Het ligt op de weg van een werkgever ervoor te zorgen dat werknemers hun individuele vakbekwaamheid op peil houden. Zeker als een instelling het beleid voert te reanimeren, is het voor de hand liggend dat de werkgever een cursus reanimeren verplicht stelt op een afdeling dagverzorging voor ouderen waar de kans dat (oudere) patiënten gereanimeerd moeten worden relatief groot is.

 

Vaardigheden

Maar ook als een instelling het beleid heeft niet te reanimeren tenzij het de uitdrukkelijke wens van de cliënt is wel gereanimeerd te worden, is het belangrijk dat de werknemers deze vaardigheden op peil houden en dus een dergelijke cursus volgen.

 

Verplichten

Het antwoord op de vraag is dus: reanimatie is een handeling waarvan je mag verwachten dat een verzorgende deze onder de knie heeft en houdt. Een werkgever mag je dus verplichten een dergelijke cursus mee te doen, tenzij je aantoonbaar in het bezit bent van een nog geldig reanimatiediploma en je er zelf zorg voor draagt dat deze niet verloopt.

Daniëlle van Eerden - Beleidsmedewerker CNV Publieke Zaak 24 maart 2009

Of registreer je om te kunnen reageren.