Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Ik ben verzorgende D. Mijn leidinggevende wil dat ik bij afwezigheid/ziekte van mijn collega verzorgende B, haar huishoudelijke taken (2 uur per week) bij een cliënt overneem. Mag dit?

Een leidinggevende mag verwachten dat een verzorgende D bij afwezigheid van een collega verzorgende B ook de huishoudelijke taken gedurende 2 uur bij een cliënt overneemt. De cliënt mag immers nergens de dupe van worden. Wel dient te worden nagegaan of de personeelsbezetting zowel in kwalitatief- als in kwantitatief opzicht toereikend is.

Hier geldt dat rekening moet worden gehouden met redelijkheid en billijkheid. Daarnaast moet het een uitzonderingsgeval betreffen en geen structurele kwestie zijn. In het laatste geval zou namelijk de functieomschrijving van de verzorgende in kwestie moeten worden aangepast, iets wat zomaar eenzijdig door de werkgever mag worden gedaan (tenzij het dienstbelang dit noodzakelijk maakt, maar ook dan moet de werkgever de procedures volgen).

Daniëlle van Eerden - beleidsmedewerker CNV Publieke Zaak

Gerelateerde tags

Of registreer je om te kunnen reageren.