Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Ik heb een contract voor 15 uur per week in de thuiszorg. Mag mijn werkgever van mij eisen dat ik deze uren verdeel over 5 dagen?

De werktijden worden over het algemeen in onderling overleg vastgesteld. De vraag is dan ook of bij het sollicitatiegesprek duidelijk is gemaakt dat werknemer geen 5 dagen per week wilde werken. Uiteindelijk heeft werkgever het laatste woord en kan hij zich bijvoorbeeld beroepen op het feit dat 5 dagen werken per week (3 uur per dag) roostertechnisch het gemakkelijkste is.

Monique Verkerk - Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland (V&VN)

Gerelateerde tags

62 reacties

 • ger da

  wat dacht je van deze.... de planning voor de volgende dag moet voor 17.30 bekend zijn (dat is de afspraak). Je kijkt om 18.00 uur (want er kan wat tussen gekomen zijn bij de planners). Je ziet je planning... bent even weg om wat te pakken komt terug om te kijken op de pc....zie je een hele andere planning.... Nou dit gebeurt iedere keer wel 5 keer op een avond... en op je reactie wat is mijn looproute krijg je constant bericht dat je niet moet zeuren. Heb het aangegeven aan de lg... maar die verwijst door naar de planner... IK KRIJG ER EEN SIK VAN vindt het heel erg jammer dat mijn contract niet wordt verlengd want het is leuk werk maar zal dat geneuzel qua reacties van planning missen als kiespijn... En ja ik ben flexibel.... maar het houdt ook wel eens op dat bv je rooster 3 tot 4 keer veranderd terwijl het rooster is goed gekeurd.. En je denkt afpspraken te kunnen maken.... KIjk overleggen ze met je dan is er niets aan de hand maar omzomaar de boel te gaan veranderen zonder overleg tja hallo.... kijk afspraak is afspraak (lees rooster is goed gekeurd en vrij gegeven).. wat als wij ingepland zijn en denken we komen niet... nee dan zijn de rapen gaar... In mijn ogen is het in overleg prima het is geven en nemen met elkaar.

 • no-profile-image

  Monique

  Als ik het zo lees is het overal hetzelfde, dan kan je zeggen werk met je hart en zeur niet zo maar ik denk dat de meeste mensen in de zorg werken met hun hart anders hou je het zowiezo niet vol. Maar ik ben er wel mee eens dat als je 16 uur werkt het belachelijk is dat je de ene week 36 uur werk en de andere week 16 of 12. Daar mag toch wel beter nagekeken worden.

 • no-profile-image

  willeke j

  Sinds kort ben ik roosteraar voor ons team. Samen hebben we afspraken gemaakt, die goed overeenkomen met wat er in de CAO staat: sociaal en gezond roosteren. Dat betekent dat er geen vroege dienst na een late dienst geroosterd wordt; dat mensen zelf kunnen aangeven wanneer ze standaard een vast dagdeel vrij willen zijn (recht) en samen beslissen we wie welke diensten draait bij feestdagen. Daarnaast heb je je verplicht tot het werken van een aantal uren per week gemiddeld. Ook hieraan wordt zoveel mogelijk tegemoetgekomen, dus niet de ene week 40 uur en de andere 20 als je gemiddelde werkduur 30 uur per week is.

  Objectief roosteren is een must: ik vind al mijn collegaas even lief maar kijk ook naar kwaliteit: niet teveel helpenden en bij bepaalde overlegvormen zoals MDO of artsenvisites extra menskracht.

  Ik krijg veel bijval van mijn team dus ik denk dat ik het best naar behoren doe.... het is geven en nemen: jij wilt werken dus daar moet je een aantal uur per week voor naar je werk en als je goed overlegt, dan kunnen jouw wensen prima passen in een rooster.

 • no-profile-image

  sue

  Een rooster 3 maanden van te voren ontvangen is volgens mij verplicht.

  Ik ruil op vraag van collega`s soms een dienst de reden daarvoor is dat ik collegiaal wil blijven. De zielige mails die ik ontvang van collega`s om diensten te ruilen omdat hun zus jarig is of ze willen december kerstavond en kerst overdag vrij.

  Ik geef de planner aan dat ik op 5 december wil werken reden geen gezeik mails van mensen om te ruilen. Een rooster om zeep helpen is zo gedaan. Elke keer je collega pesten om een dienst te ruilen vind ik dus juist niet collegiaal.

  Veel gezever om de diensten jij wil mijn dienst niet ruilen terwijl ik dit voor jou wel heb gedaan lekker hoor ik zelf heb 1 maal geprobeerd te ruilen moeder lag slecht 92 jaar niemand kon terwijl ik al 2 jaar voor hun ruil ik ben het gezever om diensten te ruilen meer dan zat ik ben geen planner (hondenbaan lijkt me tis nooit goed).

  Zo gauw iemand tegen mij zegt het is collegiaal om te ryuilen zeg ik dat ik het oncollegiaal vind om steeds te vragen te ruilen soms 1 dag van te voren.

  Ik ruil nog wel met mensen want dat hoort zo ik haat dat geruil.

 • no-profile-image

  henk

  vragen goed voor onze vergadering

 • no-profile-image

  mij

  ik heb een vraag

  ik ben leerling mmz 3en heb daarnaast een huishoudelijk medewerker b met ruimte voor stage opdrachten

  maar nu wil mijn baas dat ik in het nieuwe rooster elke vrijdagavond ga werken het wel korte diensten van 4 uurtjes maar wel op elke vrijdagavond kan ik hier wat van zeggen of mag dit

  plz help

 • no-profile-image

  marcelle

  Hoi collega's,

  Ik heb een vraag.

  Ik werk in de thuiszorg als verzorgende, ik ben 28 jaar in dienst bij dezelfde organisatie in de loop van al die jaren ben ik van 36 uur naar 9 uur gegaan met een vast kontrakt en 3 oproepuren.

  mijn privèsituatie loopt niet zo lekker en zit zelf met burn-out verschijnselen in de ziektewet.

  Ik ben sinds 2 weken weer een paar uurtjes aan het werk.

  Ik ben van de week bij de bedrijfsarts geweest en heb afspraken met hem gemaakt, door de eerste weken 4 uurtjes te werken en rustig opbouwen.

  Mijn leidinggevende doet hier moeilijk over en zegt dat naar de bedrijfsarts gaan niet bindend is maar alleen een advies, zij wil me eigenlijk al meer laten werken. Kan dit?

  Ik heb ook aangeven dat ik mijn kontrakt terug wil brengen naar 6 uur + 3 oproepuren.

  Daar gaan ze niet mee akkoord, in hoeverre kunnen ze dit mij weigeren?  Ik hoop wat wijzer van jullie te worden.  Gr van marcelle

 • no-profile-image

  mij

  En in de nieuwe CAO is afgesproken datwe nog flexibeler moeten zijn, fijn he.

 • no-profile-image

  marleen op21 juni

  Bij mij is het niet veel anders.

  Ik mag na mijn vakantie,met een contract van 16 uur gemiddeld per week, 39 uur terug komen werken in mijn eerste week na mijn vakantie.

  Het vakantie gevoel is snel verdwenen,ik heb toch niet voor niets een klein contract genomen.

 • no-profile-image

  Anoniem

  Ik werk ruim 9 jaar in 1 instelling en is

  contract voor 10 uur per week specifiek

  op DIE lokatie gericht, alleen met wederzijds goedvinden kan ik tijdelijk naar andere lokatie gaan..Al die jaren werk ik 1 vaste avond per week, eens per maand 1 weekeinde en rest als inval.

  Nu wil werkgever na wisseling directie en teamleden dat ik flexibel ga werken over alle andere instellingen van deze stichting.

  Ik krijg dan een 0 uren contract zodat ik zelf maar moet zien dat ik alsnog aan 10 uren per week kom..lees..flexibeler moet zijn.

  MAG dat zomaar ?

  In het huis is op andere afdeling geen plek,

  kan ik niet de wijkzorg in ("mijn" afdeling is daar nl. heen verhuisd met deel nog intern)

  en kán ik niet veel flexibeler zijn qua

  idd. geen bso kunnen inzetten, mega dure gastmoeder qua PGB van 1 kind, dat ook nog verminderd wordt..onregelmatige werktijden van echtgenoot in buitendienst.

  Het PGB kind kan nog niet zelfstandig naar haar sociale activiteiten fietsen, koken. etc. tot haar vader thuis is maar..mama haar uren moet werken op dagen dat het de werkgever schikt danwel het Flex-bureau..

  Idd..structuur is voor dit kind al helemaal

  een MUST dus denk er hard over dit huis met pijn in hart te verlaten.

  Als 17 jarige stagiaire hier gekomen, vakantiewerk gedaan, als uitzendkracht er geweest en sinds dus bijna 10 jaren vaste dienst en ruim 30 jaar ervaring in de zorg....

  Zonde zonde zonde dat team"lijders" dit allemaal maar laten gebeuren !!!

  2 vaste goede krachten zelfde schuitje maar

  in positie om elders te gaan werken/risico te nemen qua jaarcontract..anderen zoeken ook al plek elders of werk BUITEN de zorg.

 • no-profile-image

  Esther

  Ik werk in een verpleeghuis en ook bij ons moeten de kleine contracten meerdere dagen komen werken (waar zij niet voor gekozen hadden) iemand die 24 uur werkt, werkte eerst 3 dagen per week van 8 uur, maar nu wordt het al snel 4, soms 5 dagen per week, IN DE SPITS!!!

  Dat houdt dus in, dat zij zich echt het zweet uit de naad werken....komt er dus op neer dat zij alleen goed zijn voor de spitsuren....

  Zelf werk ik ook wel 4 a 5 dagen en maak natuurlijk ook die spits mee en er is verschrikkelijk gekort op de bezetting, dit is gewoon belachelijk.

  Vraaggericht werken????

  Vraag maar niets!!!

 • no-profile-image

  mij

  Als (late) reactie op anoniem; ik heb in mijn team veel jonge verzorgende die graag full-time willen werken, maar helaas alleen kleine contracten of flex krijgen. Waarom? Omdat het anders niet te roosteren is, er is namelijk nogal bezuinigd op het aantal zorguren, dus als de spits eraf is (de ADL/eetmomenten) dan kan de helft van het personeel weer naar huis. Met 4 uur op een dag aan werk is full-time werken geen optie. Er blijft een minimale bezetting achter, dus zijn er weinig lange diensten te vergeven. Als het aan mijn werkgever ligt, liever part-timers, die 7 dagen in de week aan de bak willen in de spitsuren. Voor degene die kostverdiener zijn niet aantrekkelijk, voor ouders van jonge gezinnen ook niet, want die hebben thuis op het zelfde moment ook spitsuren. Tenzij je als ouders elkaar afwisselt, wat niet echt bijdraagt tot een gezellig gezinsleven (maar financieel wel prettig kan zijn) Maar het is toch niet gek dat iemand zijn gezin boven werk stelt als dit kan?

 • no-profile-image

  Nurse

  Als roosteraar moet je een behoorlijke ruggegraat hebben om al dat gezeur van je collega's maar aan te kunnen. Immers iedereen denkt het altijd beter te weten en men is altijd van mening dat de roosteraar zichzelf de leukste diensten geeft of er een verborgen agenda op na houdt. De praktijk??? is meestal wel anders.

 • no-profile-image

  door anoniem

  20-30 jaar geleden werkten we meer uit ons gevoel en allemaal 36 uur en werd er niet zo geklaagd.In de gezondheidszorg is er echt geen geld te verdienen.De mentaliteit is veranderd .Een echte taemband is er niet meer als mensen denken dat het gras op een ander groen is vertrekken ze. Het priveleven is heilig geworden. Allemaal kleine dienstverbanden,waardoor heel veel mensen op de werkvloer. waar er eerst 5 op een groep stonden zijn er nu 12 op de dienstrooster ingepland.

 • no-profile-image

  hermien

  Jeh, wat een ellende allemaal!

  hoe houden we de zorg overeind?

  Blijkbaar hebben we niets te meleden, ze doen maar!

 • no-profile-image

  Sofie

  Graag wil ik reageren op het stukje van Ik.

  Toen ik nog geen kinderen had en fulltime werkte had ik ook al gatenkaasroosters, terwijl er geen mensen waren in het team met vaste roosters/veel aanvragen. Ik heb daar nooit veel moeite mee gehad. Maar met 2 kinderen zul je ook voor een goede opvang moeten zorgen. En 6 dgn opvang achter de hand hebben voor 24 uur werken kost geld en wanneer is het dan nog rendabel he, zeker als je je bedenkt dat je per kind betaald. Dan maar de keus maken om te stoppen met werken..? Dat zal de economie (en de gezondheidszorg) zeker geen goed doen, de overheid wil toch stimuleren dat vrouwen meer gaan werken, dan mogen ze eerst wel de werkgevers aanpakken.

  De flexibiliteit moet van beide kanten komen. Zeker in de zorg waar juist zoveel vrouwen werken.

  Mensen met kleine contracten en grote wensen hebben volgens mij vaak een probleem met de kinderopvang.

  En verder vind ik dat roosters alleen door teamleiders gemaakt zouden mogen worden, want het is een groot machtsmiddel in het team. Of laat het rooster aan een moeder over die een beetje aansturing van eigen uren keihard kan gebruiken om een gezin draaiende te houden, de wensen van een roosteraar zelf zijn namelijk onzichtbaar.  Ik pleit overigens voor vaste dagen (en weekend op-af) en geen vaste diensten. Met een partner die regelmatig werkt kun je dan alles prima regelen. Scheelt een hoop aanvragen en gezeur. Er zijn trouwens allang teams die alleen met vaste dagen werken, ook voor de fulltimers. Naar mening doet wat meer regelmaat ook de mensen zonder kinderen goed.  groetjes van een moeder in de zorg

 • no-profile-image

  diny

  de gezondheidszorg komt hopeloos in de problemen ,door alleen maar eisen te stellen en geen rekening te houden met medewerkers,straks wil niemand de zorg nog in want ,je hebt alleen maar lege briefjes in te leveren,dan ben je een goeie ,anders moet je niet zeuren ,he wat fijn die gezondheidszorg

 • no-profile-image

  liesbeth

  Dat roosteren is een probleem in de thuiszorg.

  Alle clienten willen tussen 7 en 10, dus ontstaat er een probleem... Dat kan niemand voor je oplossen,behalve het team zelf.

  Zet een aantal contracturen op een ronde en laat medewerkers zelf meedenken, dan zien ze ook de (on )mogelijkheden.....Als een ieder wat geeft kom je een heel eind.

 • no-profile-image

  mij

  Als je besluit part-time te gaan werken is het erg zuur als je in de praktijk meer dagen naar je werk moet als een full-timer. Met mijn 24 uurs contract heeft mijn werkgever er geen enkel probleem mee mij 4, 5 zelfs 6 dagen van de week in te plannen. Maar ik krijg wel reiskosten vergoed in verhouding van mijn werkuren (dus maar 2/3) Als een collega met 32 uur altijd haar uren in 4 dagen rond krijgt wordt ik daar inderdaad erg flauw van. Ik was laatst 3 uur reistijd kwijt om 9 uur te werken, daar schiet ik niets mee op.

 • no-profile-image

  Ik

  Ik rooster ook de diensten. Wat mij opvalt zijn het altijd de mensen die de minste uren draaien de meeste wensen (lees dus eisen) hebben over wanneer ze die uurtjes ingepland willen hebben en daarbij geen rekening houden met de collega;s die meer werken. Die worden juist door de kleine contracters verplicht een gatenkaasrooster te draaien. Gezond roosteren? Is er allang niet meer bij.

 • no-profile-image

  Sofie

  Hallo,

  Werk 24 uur in de gehand. zorg. Na 5 jr vaste dgn te hebben gewerkt kan het opeens niet meer ivm het moeilijk in roosteren. Hoe moet ik dit regelen met de kinderopvang? 24 uur werken en 6 dgn kinderopvang achter de hand hebben in de week? Dan kan ik beter fulltime gaan werken ! Maar dat moet je maar willen als je ook een man hebt die fulltime werkt (en in het bedrijfsleven 2x zoveel als ik verdiend!). Mensen die onregelmatig werken hebben geen andere keus dan gastouderopvang en daar sta ik niet achter, wil liever gewoon kiezen voor een bso aan een basisschool gekoppeld. Bovendien is onregelmatige opvang ook schreeuwend duur.

  De complete onregelmatigheid vind ik voor een gezin erg belastend. Onregelmatige diensten prima, feestdgn prima, onregelmatige dagen nee, dat is het onderste uit de kan willen hebben van de werkgevers en zo brand je je medewerkers op!

  Maar ja ga er maar aan, wat dan?

  Bloemen verkopen, op kantoor zitten, terwijl je je met hart en nieren voor de zorg in wil zetten?

  Als er niks voor terugkomt liever wel ja.

  groetjes van een verdrietige moeder

 • no-profile-image

  Siny

  Ik ben voedingsassistente in een zorghuis en werk 29 uur, wij werden gedwongen om korter op een dag te gaan werken anders konden wij opstappen, ik ben nu nog maar heel weinig vrij, terwijl ik daar niet voor gekozen heb, ik had 15 jaar lang een vast rooster en dat is dit jaar veranderd, ik ben niet de enige met dit probleem.en de werkdruk was al verschrikkelijk hoog, nu is het nog erger, dat dit allemaal maar kan en mag? begrijp ik niet.

 • no-profile-image

  Anabel Schuit

  Mensen die ook vragen stellen, hiervoor is een speciale button aan de linkerkant van de pagina. Je vindt hem ook onder deze link: http://www.tvvonline.nl/faq/vraag.php

 • no-profile-image

  Maris

  Mag mijn baas mij verplichten om avond diensten te werken terwijl ik een contract heb waar duidelijk in staat dat ik dag voedings assistente ben ?

 • no-profile-image

  vigger

  als ik dit zo lees is het overal hetzelfde,als het moeilijk word ,of mensen worden aan gesproken op het rooster dan KAN HET GEWOON NIET ANDERS,WANT ER IS ZIEKTE ,VAKANTIE,demotiverend dus,het personeels tekort word alleen maar erger,en het vaste personeel steeds vermoeider,jammer van dit mooie beroep,het word door bezuinigingen de grond in geboord,en instanties krijgen de schuld,ik denk dat het door de regering komt want als er bezuinigd moet worden staat de zorg als eerste op papier.niks nieuws dus,

 • no-profile-image

  door petra

  goede vraag

  ik werk zelf 22 uur. Moet nu 5 dag per week werken. Terwijl ik mondelijk had afgesproken, dat ik 3 dagen zou werken.

  Ik was zeer verrast toen ik mijn nieuwe rooster kreeg. \vraag mij af of dit zomaar kan, terwijl je dit helemaal niet wilt.

 • no-profile-image

  Alida

  Ik werk 20 uren op contract per week, wij krijgen het rooster voor 3 maanden.

  Ik sta regelmatig voor minder uren ingepland, zodat ik in de min uren kom.

  Als ik 1 x 6 uur in gepland sta, en ik vraag die dag vrij kost dat mij 20 uur i.p.v. 6 mag dit zomaar

 • no-profile-image

  Ilse

  Ik werk 24 uur en ik heb 2.7 uur peer week voor mijn opleiding/schooldag, op vrijdag zit ik op school. Ik heb laatst gehad dat ik vrijdag (school van half 9 tot 17.00 uur)/zat./zon/maan/dinsdag dagdienst van 8 uur moest werken, is gewoon 5 dagen!!!!

  Op mijn werk wordt erg makkelijk over de schooldag gedacht. Ik heb vaak na mijn weekend 1 dag vrij. Dit is voor mij wel vermoeiend, met een gezin en huiswerk erbij. Maar ik doe mijn werk en school met plezier, dit is wel wat ik wil!!!

  maar ik zal blij zijn als ik klaar ben met school, dit betekent voor mij wel een extra vrije dag!!!

  Ik snap best dat het moeilijk is om in te roosteren. Het zal mijn job ook niet zijn!!!

 • no-profile-image

  Ellen

  Ik rooster zelf ook in de thuiszorg, ben een verzorgende evvér. Ik probeer zoveel mogelijk rekening te houden met de wensen van mijn collega's maar dit lukt niet altijd. We zijn met 8 collega's, dus bij ons werk je om het weekend ook al heb je een contract van 15 uur. De een heeft een mooi rooster die maand terwijl het voor een ander slecht uitkomt. Zo is er altijd wel wat, maar als je vraagt wie het roosteren van me over wil nemen steekt niemand zijn vinger vrijwillig op. Roosteren is nodig maar je moet wel alle kritiek aanhoren en dat is niet altijd even leuk.

  Dus voor iedereen die loopt te klagen over het rooster denk ook eens aan roosteraars die wel het beste voorhebben met hun collega's.

 • no-profile-image

  Erina

  Bij ons In de zorginstelling Verzorg-verpleeg -en thuiszorg team gaan we per afdeling zelf roosteren .Eev ers roosteren al zelf En personeel dagopvang ook Soms bij ziekte is het wel moeilijk Maar meer dan 4dagen achter elkaar werken komt heel zelden voor.Wennen en nu nog veel werk maar ieder tevreden.de team leider cotroleerd in de computer of het aantal uren klopt

 • no-profile-image

  Liesbeth

  Bij ons in de thuiszorg is het al niet anders,de organisatie bepaald en houd nergens rekening mee.Nu willen ze zelfs onze extra gewerkte uren niet meer uitbetalen maar compenseren ,ook in de vak.tijd,er is al amper tijd om je vakantie uren op te nemen.Ik ga dus geen extra uren werken voorlopig.Ik hou van mijn werk ,maar het word er niet gemakkelijker en leuker op vanuit de organisatie.Een priveleven mag je niet meer hebben en je moet alle dagen maar klaarstaan.Ik werk 24 uur ,maar als je ziet hoe vaak je daar voor op moet komen draven en hoe de uren ongelijk per week zijn verdeeld,en dan tussentijds al die veranderingen en verschuivingen .Je word er soms moedeloos van,en aan de arbeidstijdenwet hebben ze ook lak,ochtend na avond is heel normaal met 8 uur rust ,soms 2 a 3 x per week.Geen wonder dat er niet aan personeel is te komen bijna.En het zal nog wel erger worden ,het draait allemaal om geld en niet meer om zorg.Ik kan het woord productie niet meer horen.Bah

 • no-profile-image

  rietje

  Ben vorig jaar mei van baan veranderd. Kwam in een kleinere thuiszorg te werken.

  Maar de kleiner thuiszorg wordt groter. Heb een contract van 12-20 uur. Werk meestal meer als 20 uur. Heb voor april mijn rooster gezien. En draai daar 2 weken van ongeveer 40 uur. Met dubbele diensten, weekenden etc. Heb hier mijn commentaar op gegeven. Krijg gewoon te horen dat het niet anders kan. Nu hebben ze me beloofd dat ik vanaf mei een contract krijg van 12 uur.

  Ik kijk het nog even aan. Mochten ze zich niet aan hun woord houden dan zoek ik wel een andere baan. Werk genoeg immers.

 • no-profile-image

  Gerri

  ik begrijpt best dat het niet altijd leuk is om onregelmatig te werken ,maar hebben jullie er weleens aangedacht dat je nog mag werken en zelf niet afhankelijk bent van een zorgaanbieder,ik denk als je daar even bij stil staat zeur je niet meer over werken,maar ga elke met plezier naar je werk

 • no-profile-image

  Tina

  Als roosteraar weet ik dat een contract het gemiddeld te werken uren aangeeft. Dat betekend dat je over een dienstrooster van 4 weken uit moet komen op dat gemiddelde. Het kan dus inderdaad zo zijn dat je de ene week 2 dagen en de andere week 4 dagen werkt. In uitzonderingsgevallen en dan alleen na overleg bijv. bij ziekte of in de vakantieperiode is 5 dagen aaneen nog acceptabel maar normaal gesproken zou iemand met een 24 uurs contract nooit meer dan 4 dagen achtereen moeten werken. Ik plan alleen 8 uurs diensten of een medewerker moet zelf hebben aangegeven dat hij/zij minder uren per dienst wil draaien. Ik vindt het schrijnend dat er instellingen zijn die iemand met een 16 uurs contract, die denkt dat je dan 2 dagen in de week moet werken (en daar ook bv. de oppas voor moet regelen e.d.) ineens 5 dagen van 3 uur laat werken; daar neem je geen klein contract voor. Als dit niet in een sollicitatiegesprek naar voren is gekomen noem ik het uitbuiting van de werknemers. Ze worden alleen ingezet als waszuster op de drukke tijden en hebben dus eigelijk ook geen andere competenties nodig dan kunnen wassen en aankleden. Wat een uitholling van ons prachtige vak!

 • no-profile-image

  LLLLLL

  Lieve collega 's, wat bedroevend dat jullie zo 'n nare baan hebben. wordt het geen tijd om naar iets anders uit te zien?

  Ik werk, net als jullie, op verschillende tijden. Met veel vreugde, de ene dag wat meer, de andere wat minder. Maar gezien de reacties hier boven.... Zet ik mjn vraagtekens.

  Werken jullie met je hart? Of voor jullie portemonaie? Ons werk is zo verrijkend?

  De keuze is aan ons. Doen we er wat mee. Of leg/ gooien we het naast ons neer?

 • no-profile-image

  Riet, verzorgingshulp

  Hoe houd ik plezier in mijn werk...? Hoe ontvangt de zorgvrager met plezier de zorg? Als de zorgverlener zich aan de afspraken houdt, die in goed overleg met de verantwoordelijke gemaakt zijn! Dus: zo zal ik als zorgverlener plezier behouden, als de zorginstantie zich aan afspraken houdt, die in goed overleg met mij gemaakt zijn. En zoniet...? Dan ga ik/je in overleg met elkaar. Voor Zuwe, mijn werkgever/geefster, is het plezierig als zorgverleners hun werk goed kunnen doen. Daarom is er ruimte voor overleg en proberen allen zich aan de afspraken te houden. Dat wens ik iedereen toe, want ziek thuis zijn is voor ons doeners/zorgverleners niet vol te houden!

 • no-profile-image

  zv-er

  Zoals ik lees kampt iedereen binnen de zorginstelling met het rooster overal is het een personeelstekort en doen ze een groot beroep op het huidige personeel. Wij zijn kleinschalig gaan wonen en......kleinschalig wonen kost nu eenmaal meer personeel wat er gewoon weg niet is dus heeft onze instelling er voor gekozen om van 8 uurs diensten 7,5 uurs diensten er van te maken dat houdt in dat bijna iedereen full of partime 1 of 2 dagen extra moeten terugkomen ik ben hier niet blij mee op een 36 urige werkweek veel 1 dag vrij en ik niet alleen maar ook collega's met kleine contracten mensen werken de ene week ook meer dan de andere week wat dan niet vol te houden is. De organisatie kan vlgs mij hier alle kanten mee op omdat je per kwartaal aan je uren moet komen slim bekeken. In iedergeval tot mijn 67e ik denk het niet na 25 jaar in de zorgsector wordt het er niet leuker op, ik werk graag maar moet niet het gevoel hebben dat er alleen maar werk bestaat een priveleven heeft iedereen recht op.  En nog een reactie op monique mensen die hier reageren zeuren niet dit is een feit wensen daar wordt bij ons wel rekening mee gehouden tenminste zoveel mogelijk, en ook ik heb geen kinderen maar ben niet altijd de klos daar ben ik nog steeds zelf bij. Er is al een personeelstekort en groot ziekteverzuim en dat komt niet voor niets ze werken het zo zelf in de hand. Misschien dat de vakbond nu eens hiermee aan de slag kunnen.

 • no-profile-image

  tja

  ook ik liep tegen zo,n rooster aan sta op contract voor 24 uur. de ene week moest ik 40 u werken en de andere week 6. na dat een tijdje te hebben gedaaan kwam ik ziek thuis te zitten , burn-out klachten mijn lichaam kreeg te weinig rust in de drukke weken . er is meer dan alleen werk in een instelling je huishouden en kinderen komen er ook nog bij. vind het werk in de zorg erg leuk, maar moet niet te gek worden. het is een zwaar beroep en niet volte houden tot aan je 67 ste.. tegenwoordig nemen ze ook van alles aan wat wassen kan maar verder kijken is er niet bij de verantwoordelijkheid tust dan ook nog eens op je schouders . na gesprekken met maatschappelijk werk had ik een mooi 24 uurs rooster lees HAD het is alweer terug gedraaid. straks weer thuis??????? ze werken ziekteverzuim zo wel in de hand

 • no-profile-image

  janny

  ik heb een vast 6 weeke rooster en mijn leidinggevende is hiermee akkoord gegaan en dan moet ze zich hier ook aan houden maar het gebeurt weleens dat er geschoven word en ze heeft er een handje van om gewoon een melding te doen dat ze van het rooster afwijkt om ziekte of in vakantie tijd maar dit hoort in overleg te gaan want ik plan mijn dingne als tandarts , kapper e.d. in mijn vrije dagen en dan kan het zijn dat ik dus niet kan werken en op die manier krijg je onderling een vervelende sfeer, wat je dan vaak hoort dat hij mijn prlbleem is als ik niet kan werken en dan maar moet ruilen met een collega zo is haar probleem dus zomaar mijn probleem, geen goede leidinggevende dus maar waar meld ik dit want de 3e echelon heeft zij op de hand .

 • no-profile-image

  Hanny

  pas op met mondelinge afspraken,die worden in de regel met de voet betreden,en

  of dit zo maar kan?dat blijkt toch wel!! het

  gaat bij ons niet anders, zelfs met een contract zwart op wit.met verworven rechten .hoef je tegenwoordig al helemaal niet meer aan te komen. er is gewoon personeel tekort men schraapt bij elkaar wat men nog heeft. kleine contracten zitten maandelijks ruim over de uren heen ,die vlgns contract gemaakt moeten worden, en niet iedereen heeft deze al uitbetaald gekregen als extra gewerkte uren,daar

  moet je zelf maar achter heen vrees ik.

  uren terug in vrije tijd?? komt weinig van

  terecht, geen personeel toch!! komt ook geregeld voor, dat er gebeld wordt door

  planner,of je niet kunt werken op je vrije dag , vreemd he?? heeft zich weer iemand ziek gemeld.waar dat heen moet met de zorg, ik weet het niet,vrees ook dat er in de toekomst weinig ten goede zal veranderen, zowel

  voor het personeel, als voor de cliënten

  in zorginstellingen ,geweldige uitvinding

  marktwerking en managers in de zorg

  aan zieken moet je niet willen verdienen,

  daar moet voor gezorgd worden.

 • no-profile-image

  werkpaard

  Bij ons mag je aangeven welke dag je niet en 1dag welke je wel wilt werken. Verder houdt onze planner goed rekening met de afspraken die gemaakt zijn per persoon. kan hier niet aan voldaan worden dan wordt er toch eerst overlegt wat je nog kan bijdragaen. De gaten die dan nog open blijven worden ingevuld door de flexpoolcollega's

  Blijft er dan nog een probleem dan springt af en toe de zorgcoordinator bij.

  Al met al zijn we toch niet zo blij want de poppektjes staan er dan wel maar ze zijn iet allemaal gediplomeerd zv er.

  Als team redden we het wel. omdat we gelukkig een heel goed team hebben.

 • no-profile-image

  anoniem

  Als teamleidster kan ik niet verplichten om werkdagen die afgesproken zijn bij de sollicitatie te wijzigen.Dit kan alleen in overleg met de medewerker.In nood moet men goede afspraken maken en niet omdat het rooster technisch uitkomt.Op deze manier je juist ziek melingen en je haalt het enthousiasme uit je personeel

 • no-profile-image

  patricia

  Is het niet mogelijk om de bond te raadplegen wat wel en niet mag ivm het aantal contract uren. Anders kan je altijd gratis advies vragen aan een advocaat. Er zijn er een paar die eens per week een spreekuur houden.

  Misschien hebben jullie iets aan deze informatie. Heb ook wel eens problemen met het rooster maar het is nog niet zo erg als ik hier lees.

 • no-profile-image

  tobi

  nou;monique,ik denk dat je het even ietsie verkeerd begreep.wij zeuren niet;maar er zijn echt schrijnende situaties in de zorg.

  veeel zorgverleners zijn helemaal op;houden dit niet meer vol . en over de mantelzorgers nog maar te zwijgen.

  tuurlijk zijn we blij dat we nog een baan hebben.maar het is zo'n race tegen de klok geworden ;we hebben niet eens voldoende tijd om de zorgvrager dat te geven hetgeen hij dagelijks nodig heeft.

  misschien wil je al die verhalen eens lezen op http://zorgtekorten.hyves.nl /er zijn echt schrijnende situaties..

  vooral de chronisch zieken en mensen die terminaal zijn wordt tekort gedaan .

  en dat allemaal vanwege die bezuinigingen.

  werken in de zorg is het mooiste beroep/ik werk al 40 jaar in de zorg. maar heb dit nog niet eerder mee gemaakt.

 • no-profile-image

  monique

  allemaal waar wat ik lees, maar laten we blij zijn dat we werk hebben. de leiding heeft ook problemen met inroosteren als je alleen kijkt naar de wensen van de collega's. ik ben dan de klos omdat ik geen kinderen heb.

  dus mensen: niet zo zeuren!

 • no-profile-image

  janien

  Zo herkenbaar, ik had een contract van LET WEL 15 tot 25 uur per 4 weken!! Dus een erg klein contract, ideaal met kleine kids, was Avond en Weekenden.

  Toen ik net was begonnen bij de thuiszorg werkte in om het weekend. Maar de diensten in het weekend waren zo ingepland dat ik wel aan 15 uur per weekend kwam. Dit vond ik zo vermoeiend dat ik met de manager en planner om tafel ben gaan zitten. Daarna is het een tijdje goed gegaan (vulde vrij aanvragen van collega's op en kwam prima aan mijn uren)

  Tot er (weer) een verandering kwam. Ik moest feestdagen gewoon meedraaien, vakantie van collega's erg veel uren extra draaien, toen ben ik gestopt.

  Werk nu via 0 uren contract in een instelling dit bevalt me prima. Kan zelf aangeven wanneer en hoeveel ik wil werken.

 • no-profile-image

  tobi

  ik werk als wijkziekenverzorgster.

  bij ons hebben wij een centrale planner.

  vanwege personeel(en geld) tekort

  wordt iedereen ingepland daar waar het nodig is.

  dit betekent dat je vaak dagelijks op je werk aanwezig bent.

  soms voor een paar uurtjes en soms voor zowel een ochtend en avond dienst.

  ook veel avonddiensten of vroege na late dienst is haast een gewone zaak geworden.

  er wordt geen rekening meer gehouden met de zorgverleners/maar alleen gekeken naar het rooster.

 • no-profile-image

  Door Sylvia

  Wat denken jullie dan van deze?;IK werk op basis van een 24-uurs rooster.Ik heb gekozen voor het liefst dagen ,maar heb er geen bezwaar tegen om ook avonden te werken.Op het rooster van maart moet ik op de 16 dagen dat ik werk 12 avonddiensten draaien.In 2 weken aaneensluitend in het rooster moet ik 66 uur werken verdeeld over 9dagen. Van die 9 dagen moet ik 7 avonden werken.Er zit 2maal 1 vrije dag tussen.Ik zie dus mijn kinderen gewoon 3 dagen achter elkaar niet omdat zij op school zitten als ik thuis ben en zij thuis zijn als ik aan het werk ben.Inderdaad als je de roosteraar er op aan spreekt zijn de excuses ;vakantie van andere collega's.zieke collega's en roostertechnische problemen.Ik vraag me regelmatig af of de roosteraar zelf het probleem niet is,maar dat mag niet gezegd worden.

 • no-profile-image

  Olga

  En mogen ze zo van de een op de andere dag van een 3 uursdienst een 4 uursdienst maken?

 • no-profile-image

  p

  Bij ons heeft iedereen een vaste vrije dag en een vast rooster. Bij ziekte en vrije dagen wordt gevraagd om extra te werken. Die uren kun je dan later weer compenseren of laten uit betalen.

 • no-profile-image

  Janneke

  Hier loop ik ook tegen aan, ze proberen het wel zo goed mogelijk te doen, maar komt vaak voor dat ik de ene week 4 dagen werk en de andere maar 2, graag zie ik dit ook anders. Maar als je het aangeeft wordt er aan de andere kant van het buro zich afgevraagd of ik met kinderen niet teveel uren werk, dat ik het allemaal nog wel aankan. Ja ik kan het wel aan mits er maar goed gepland wordt...

 • no-profile-image

  Miranda

  Ook ik heb een contract voor 24 uur per week...maar net als de meeste draai ik de ene week soms wel 40 en dan weer een weekje van 12 uur etc...je kiest toch niet voor niets voor 24 uur per week? dit werd ook al zo gedaan voordat deze huidige financiering werd ingevoerd..blij dat ik straks weg ben uit de zorg!net als veel collega,s bij ons in de instelling,hou ik dit ook niet lang vol..

 • no-profile-image

  jolien

  momenteel werk ik als verpleegkundige in de wijk met een contract van 24 uur. bij ons wordt er heel veel rekening gehouden met de wensen van de collega's. daar kleeft ook een nadeel aan. we kunnen heel moeilijk een stabiel dienstrooster maken. wanneer er iemand ziek is of op vakantie wordt er van de anderen verwacht om op dat moment extra te werken. maar dat mag je later weer compenseren of uit laten betalen. we werken minimum 4 uur achter elkaar. zelf vind ik zo een wisselend rooster wel leuk. een beetje een afwisselend leven. maar ik heb dan ook geen kleine kinderen die opgevangen moet worden.

 • no-profile-image

  margriet

  Door dit soort praktijken werd het voor mij ook te zwaar in de zorg. ik werkte 24-28 uur maar door versnipperde diensten ben je er dan ook wel een 6 dagen wel , 1 dag vrij, weer 4 enz enz. daardoor ben ik vorig jaar eens mooi voor mezelf begonnen(zzp-er) en dat bevalt mij prima. Gek genoeg maak ik meer uren, maar wel zoals ik zelf wil!!

 • no-profile-image

  Leerling verzorgende ig

  Ik heb ook dat probleem, ik werk 24 uur per week en ga 1 dag in de week naar school, het rooster zit zo rot in elkaar dat ik deze week 12 uur werk en volgende week 43 uur?! En als je vraagt waarom er zo geroostert word dan krijg je als antwoord: Ja zo gaat dat wel eens!!

  Aankomende week werk elke dag behalve woensdag dan heb een vrije dag en vrijdag de hele dag naar school, ik werk inclusief het weekend en de maandag daarna.

  Het is walgelijk en niet vol te houden op deze manier.

 • no-profile-image

  c

  dit probleem gaat met de huidige ZZP alleen maar erger worden, er zullen daarom ook regels moeten worden vastgesteld in het CAO lijkt mij, om de verzorgenden te beschermen tegen dit soort praktijken.

 • no-profile-image

  elisabeth

  wat ik niet begrijp, er is nauwlijks personeel te krijgen, zowel verzorgende als verpleging.

  jongeren komen nog niet kijken voor dit loon met deze werktijden en eisen van de baas! En dat zij zich toch kunnen permiteren om zich zo op te stellen, met zulke roosters. Verloop is er veel en capaciteitsproblemen ook. Dan zou men toch kunnen denken degene die nog dit werk wilt doen die bepaald wanneer men komt werken. Dit gebeurt nu alleen die werken op 0-uren basis! Dus nogmaals waarom komt niemand hierin tegen opstand????

 • no-profile-image

  Trees

  Menigeen is al weggegaan uit het verzorgingshuis vanwege het feit dat zij een contract had van 24 uur.

  Die uren werden dan zo verdeeld dat er 8 uurs diensten in het weekeind (2 a 3 weekeinden achter elkaar) gegeven werden en korte diensten door de weeks.

  Ik pik dat niet en weg was ik.

  Dom he, die HBO managers! Ga zelf wassen.

 • no-profile-image

  Yvonne V

  Ik kan mij heel goed voorstellen dat dit voor de medewerker niet altijd prettig is. Het is echter niet altijd mogelijk om langere diensten in te plannen met de huidige financiering van de zorg. In het huis waar ik werk hebben we echter wel de regel dat wij alleen bij hoge uitzondering medewerkers minder dan 4 uur diensten geven. Er zijn wat ons betreft grenzen aan het verdelen van diensturen, mits de medewerker zelf aangeeft dit prettig te vinden.

 • no-profile-image

  tineke

  het inroosteren van personeel gebeurd bij ons absoluut niet in overleg, het rooster wordt gemaakt (maandelijks)en de werkneemsters moeten wekelijks het rooster via de computer op het werk bekijken wanneer zij moeten werken.(er kan nml. door ziekte van werknemers een tekort zijn ontstaan) Wat ik absoluut niet begrijp is het feit: bij sollicitatie wordt een verz. gevraagd voor b.v. 20 uur per week, en dan wordt je de ene week voor b.v. 40 uur ingezet en de week erna ben je vrij!!! Zeer lastig voor mensen met kleine kinderen en het geregel met oppas en derg. Het lijkt er steeds meer op dat de werkgever kan doen met het personeel wat hij wil, het werkt in ieder geval frustrerend voor menig personeelslid. Overleg zou in ieder geval al zeer op prijs gesteld worden en bij sollicitatie zouden dit soort zaken van de werkgeverskant goed en duidelijk toegelicht moeten worden zodat men weet hoe 'soepel' men met de kontrakturen omgaat!!!!

 • no-profile-image

  judith

  Loop hier ook regelmatig tegenaan. Het komt ook regelmatig voor dat ik, met een contrakt van 24 uur, in een week 35 uur werk die verdeeld zijn over 5 dagen. Die week erna werk je dan 16 uur die verdeeld zijn over 3 dagen. Er wordt dan aangegeven dat her roostertechnisch noodzakelijk is.

 • no-profile-image

  Yvonne

  ik vraag mij één ding af, moet het dan echt vast staan in een contract, of zijn mondelinge afspraken hierin ook bindend?Wij lopen hier bij ons op het werk ook tegenaan. Er zijn mondelinge afspraken gemaakt met iemand die 20 uur werkt voor 2 x 8 en 1 x 4 maar moet ook ineens 5 dagen terug komen. En zo bij meer collega's, ik vraag mij af of dit zomaar kan en hoe het dan zit met verworven rechten, die terug te vinden zijn in voorgaande roosters?

  Ben benieuwd naar de reacties.

Of registreer je om te kunnen reageren.