Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Wat het verschil is tussen de EVV-er en Persoonlijk begeleider?

Het is mogelijk dat beide termen door elkaar worden gebruikt. Je zou aan je werkgever een taakomschrijving kunnen vragen.

 

EVV'er

Een EVV-er (eerst-verantwoordelijk verzorgende) draagt verantwoordelijkheid voor de totale zorg rondom een zorgvrager: zij coördineert de zorg, en zorgt voor continuïteit daarin. Dat betekent dat zij moet afstemmen met alle betrokkenen: de zorgvrager zelf, de mantelzorg, de andere disciplines en eventueel zelfs met professionals van andere instellingen.

 

Salaris

Voor de zorgvrager is dan duidelijk dat hij/zij met alle vragen of problemen bij de EVV-er terecht kan. De EVV-er moet goed kunnen organiseren, want zij is er natuurlijk niet non-stop. Er bestaat een opleiding voor EVV-er. Als je deze op verzoek van je instelling volgt en vervolgens EVV-er wordt van een aantal zorgvragers, zou dat mogelijk in je salaris te zien moeten zijn. Het betreft een verdieping van je taak.

 

Persoonlijk begeleider

Of een persoonlijk begeleider dezelfde taken heeft als een EVV-er hangt af van de taakomschrijving van je instelling. Naar mijn idee kan een persoonlijk begeleider dezelfde taken doen als een EVV-er en is het alleen een kwestie van naamgeving die verschilt. Het is ook mogelijk dat je instelling ervoor kiest om het werk van de persoonlijk begeleider alleen in de directe zorgverlening tot uitvoering te laten komen.

Sietske Posthuma, docent verpleegkunde, ROC ASA in Amsterdam op 4 januari 2010

2 reacties

 • no-profile-image

  jaqueline

  De FWG zoals die in de gezondheidszorg is opgesteld geeft aan welke werkzaamheden en verantwoordelijkheden uitvoeren en welke schaal hierbij hoort. Ik denk dat je heel erg blij mag zijn als je in FWG 35 bent ingedeeld. Een verzorgende is een nivo 3 opleiding, Een doktersassistent verglijkbaar met eenverpleegkundige is een nivo 4 opleiding. Bij de huisarts is de doktersassistent ingedeeld in fwg 30!!

  Schandalig maar toch in het ziekenhuis in 35.

 • no-profile-image

  rosa

  Als verzorgende I.G hoor je standaar na je diplomering in fwg 40 te komen en niet in schaal 35 want dan wordt je als algemeen verzorgende uitbetaald en niet als ig je kan hier ook de bond over raad plegen abvacabo veel succes

Of registreer je om te kunnen reageren.