Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Wat is het verschil tussen verzorgende B en C?

Zowel de Verzorgende B als de Verzorgende C is werkzaam in de thuiszorg.

Het verschil zit hem in de verhoudingen binnen het takenpakket: Tot de taken behoren: huishoudelijke werkzaamheden, verzorgende taken, begeleidende taken en het signaleren en rapporteren van veranderingen.

 

Verschil

Bij de Verzorgende B ligt het accent vooral op de huishoudelijke taken en enige verzorgende taken; de Verzorgende C verricht vooral verzorgende werkzaamheden in combinatie met enige begeleidende taken, en nauwelijks huishoudelijke taken. De opleiding tot Verzorgende C is dan ook uitgebreider.

Sietske Posthuma, docent verpleegkunde, ROC ASA in Amsterdam

Gerelateerde tags

13 reacties

 • no-profile-image

  banjer

  ik ben een B verzorgende en heb alleen verzorgende taken,heb helemaal geen huishouding meer.

 • no-profile-image

  Natascha

  Wie kan mij helpen?

  Ik heb mijn diploma voor helpende zorg niv 2 gehaald.

  Nu werk ik in de thuiszorg (persoonlijke verzorging) als verzorgende b maar mijn collega's zonder diploma werken als verzorgende c.

  heeft iemand enig idee of dit klopt?

 • no-profile-image

  Yvonne50

  Een behaald maar zoekgeraakt diploma kun je opvragen bij het Ministerie van Onderwijs. Je ontvangt dan een kopie van je originele diploma.

 • no-profile-image

  ik

  Je kan als verzorgende niv. 3 niet zakken voor BIG want die groep staat niet in het BIG register. je kan hoogstens zakken voor de toetsing "voorbehouden handelingen" die jouw instelling oplegt. Ook zal daar dan aangegeven moeten worden als jij voor deze scholing zakt wat dan de consequenties zijn. Dit is namelijk per instelling verschillend aangezien dit niet iets wettelijks/ landelijks geregeld is.

 • no-profile-image

  Nicole

  Hallo,

  Een bekende van mij is verzorgende niv. 3. Is gezakt voor BIG. Mag ze dan wel op niveau 2 werkzaamheden verrichten?

 • no-profile-image

  @Yvonne

  Toen jij aangenomen werd heb jij, als het goed is, een kopie van jouw diploma afgegeven en deze heeft jouw werkgever in jouw personeelsdossier gedaan. Je zou kunnen navragen waarom ze nu ineens vinden dat jij een opleiding moet gaan volgen en ook bekijken of deze opleiding niet overeenkomt met jouw huidige nivo/opleiding. Indien het om een opleiding tot hoger nivo zal gaan dan kan je er je voordeel mee doen. Kortom ga om de tafel zitten en zoek het uit.

 • no-profile-image

  IK

  In principe stelt de instelling eisen aan hoe en wannneer men getoetst wordt inzake de voorbehouden handelingen. Hierin zal ook staan om welke handelingen het gaat en de frequentie hiervan. Een onderscheid tussen de frequentie van scholing voor VIG en verpleegkundigen zal er in de praktijk niet zijn. Wel zal er onderscheid zijn in welke handelingen. Verpleegkundigen mogen vaak meer handelingen dan de VIG-ers. De opmerking van zorgverlof slaan nergens op. Juist bij verpleegkundigen is meer controle, je hebt zowieso te maken met het BIGregister EN als verpleegkundige ben je verantwoordelijk voor je eigen handelen en de consequenties die daarvoor gelden.

 • no-profile-image

  yvonne

  Hallo, ik heb in 1976 mijn diploma gehaald verzorgende (bejaardeverzorgster) ik ben al 17 jaar werkzaam bij het zelfde bedrijf (thuiszorg) nu kunnen ze in eens mijn diploma niet meer vinden, het orgineel ben ik kwijt door de brand die wij 11 jaar geleden hebben gehad, de school waar ik toen heb gezeten in Rotterdam bestaat niet meer, nu willen ze dat ik op nieuw mijn diploma gaat halen ,daar heb ik geen tijd voor en ook geen zin in, wie weet een op lossing gr yvonne

 • no-profile-image

  Zorgverlof

  Ook al heb je meer ervaring en doe je meer, sommige diploma's zorgen ervoor dat je minder gecontroleerd e.d. wordt. Geplaatst door: zorgverlof

 • no-profile-image

  zorgverlof

  Ook al heb je meer ervaring en doe je meer, sommige diploma's zorgen ervoor dat je minder gecontroleerd e.d. wordt.

 • no-profile-image

  Ivonne

  Ik heb een vraag als Verzorgende IG heb ik het eea bij moeten leren en moet dit ook bijhouden. Er is verder niets voor geregeld. Mijn collega is verpleegkundige met een BIG registratie, heeft veel minder dor de tijd heen moeten doen en wordt nu na 4 jaar een keer gevraagd om bij te scholen. Klopt dit wel?

  Ik mag minder maar moet wel meer en vaker iets laten zien en beoordelen.

 • no-profile-image

  willy

  Hallo, ik ben helpende B en ik heb in 2003 de module gedaan van 302 en mag medicijnen delen. Bij deze module die ik heb gevolgd was medicatie en wondbehandeling en kathters verzorgen.

  Bij iedere instelling kan het weer anders zijn kijkeven naar de protocollen.

  Ik hoop dat je hier wat aan heb

 • no-profile-image

  carla

  tegenwoordig word er niet meer gepraat over verzorgende B en C.,maar over niveau 2 en 3. Niv2 of B er is vergelijkbaar met helpende,dus huishoudelijke taken met eenvoudige helpende taken qua verzorging.

  Niv 3 kan je onderscheiden in Ag en Ig. |een ag er doet verzorgende taken met signalerende rn begeleidende taken. Een ig er mag daarbij ook verpleeg technische handelingen verrichten.

Of registreer je om te kunnen reageren.