Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

'Ik heb een slecht werkende schildklier en heb hierdoor last van de nachtdiensten. Mag je als schildklierpatiënte minder flexibel werken dan een 'gezonde' collega?'

'In jouw geval zou ik naar je (huis)arts of internist gaan en vragen om een verklaring waarin staat dat je vanwege je gezondheid geen nachtdiensten kan draaien. Bespreek vervolgens met je leidinggevende of het mogelijk is om je rooster anders in te vullen. Geef aan dat je een doktersverklaring hebt en zoek samen naar oplossingen. Lukt dit niet, dan kun je altijd je werkgever schriftelijk verzoeken om je geen nachtdiensten te geven. Voeg een kopie van je doktersverklaring toe.'

Monique Verkerk - V&VN

14 reacties

 • no-profile-image

  joke

  zelfs overleg met een Arbo arts lis per arts verschillend. En tegenwoordig is het hun functie de mensen weer aan het werk krijgen dus begrip nee.

 • no-profile-image

  anna

  Ik werk al jaren in de vaste nachtdienst,als adhdër,met ritalin

  En ja,normaal slik ik s\'nachts niet door,als ik vrij heb

  Maar als ik moet werken,begin ik later met het slikken van de ritalin

  Hoe het zit met bv euthyrox,weet ik niet,ben geen schildklier pat.  Maar de meeste mensen,die vast! in de nachtdienst werken,!vinden het fijn,en die vinden dan heus wel een oplossing voor hun aandoening+medicatie  En er zijn altijd rotte vissen ertussen,die gebruik maken van hun aandoening,en dit uitbuiten!!!en dan bedoel ik ook echt uitbuiten

  Hun aandoening als excuus of smoes gebruiken,en dat is pas zielig!

 • no-profile-image

  Ik

  medicatie voor de schildklier moet je smorgens voor het ontbijt op nuchter maag nemen. De meeste mensen nemen deze rond 7 uur in. Nachtdienst hoeft dus geen probleem te zijn, als je 6 uur voor je medicatie niets eet of drinkt ben je nuchter. Thee en water mag je gewoon drinken. Zolang je maar geen suiker toevoegd.

  Ik gebruik al jaren medicatie en werk ook gewoon nachtdiensten. Ook ik snap niet dat er zoveel mensen klagen over de nachtdiensten, die zijn over het algemeen de rustigste diensten!

 • no-profile-image

  VIG&l.l.vpk

  Chauffeuren is iets anders dan verplegen Bianca. Verplegen kan fysiek en vergeet niet ook mentaal zwaar zijn. Overigens, volgens het huidige CAO hoef je vanaf je 55e geen nachten meer te draaien in de zorg. Al komt dat moment voor vele helaas te laat.

 • no-profile-image

  Bianca

  War een geklaag allemaal! Ook ik heb geen schildklier en werk ook 's nachts als chauffeur. Ik heb slijtage in mijn nekwervels en lichte Artrose. Maar gewoon gaan met die banaan!!! Je kunt je ook ziek denken. Van thuis op je krent zitten wordt je ook niet fit he!? Je kunt het op zijn minst proberen en niet alles op je collega's afchuiven.......

 • no-profile-image

  Mianda

  Dank aan Gericke..zegt precies wat ik denk over

  nachtdiensten en medicatie overdag.

  Ik zou er ook niet aan moeten denken om

  een dorbroeken dagslaap te krijgen omdat..die pillen etc. overdag/avond op bepaalde tijden moeten..ofwel..je komt "nacht"rust tekort ..overdag..

 • no-profile-image

  anneke

  Ik heb helemaal geen schildklier meer, werk 28 uur in het verzorgingshuis. Ik doe ook nacht diensten zonder problemen. S`Morgens voor ik naar bed ga neem ik mijn medicijnen en eet 1 boterham. Ik vind het juist heerlijk, nachtdienst, dan kan ik wat extra werk doen.

 • no-profile-image

  Gericke

  Hoewel niet echt mijn terrein, wil ik wel eens reageren op bergerfurt. Want die heeft kennelijk nog minder verstand van medicatie dan ik. En dan kun je beter zwijgen i.p.v. een onbekende onderuit te halen.

  Want die bergerfurt zegt het namelijk gewoon zelf: 's nachts is die mevrouw ook niet wakker en daar is de medicatie op ingesteld. En als ze moet werken s'nachts is ze dus wel wakker. En dan niet eventjes wakker gemaakt, maar heel actief, werken dus. Dan kan ik mij voorstellen dat de medicatie anders werkt dan bij een gewone dagdienst.

  Wat mij ergert is dat er tussen die medewerkers in de zorg altijd wel een paar zitten die de gladde Janus uit willen hangen en zich gedragen als tegenstander van alles wat klaagt en vraagt in de zorg. Zo heb ik er dus ook gekend en het zijn die "bijzondere" figuren die het aanzien van de zorgwerkers veel schade toebrengt.

 • no-profile-image

  Nurse

  Het is jammer dat de collega's die iets mankeren nauwelijks begrip hebben voor hun gezonde collega's. De gezonde collega is altijd het haasje: want zij moeten wel alle diensten draaien omdat bepaalde personen dat niet doen omdat hun ritme dan in de war zou raken. of zware clienten verzorgen omdat bepaalde collega's dat niet meer doen vanwege rug- nek schouder klachten. Als je niet in staat bent om te werken vanwege je gezondheid zou je ook niet als volledig gezond op de dienstlijst moeten staan! Je wordt voor de 100 % meegerekend qua bezetting, alleen vanwege lichamelijke klachten kan dit dan zgn. niet. Ik wil best begripvol zijn voor zieke collega's maar ergens is wel een grens. Er zijn genoeg collega's op te noemen die hun lichamelijke klachten uitbuiten om bepaalde zaken niet te hoeven doen. Als er een contract is voor alle diensten dan zal je dus je contract moeten laten aanpassen, en anders niet zeiken!

 • no-profile-image

  dtje

  Ook ik heb een slecht werkende schilklier.

  Bij mij ging het ook niet nachten werken. Je bent dan aan het einde helemaal ontregelt.

  Ik heb een gesprek aangevraagd met de bedrijfsarts, deze heeft mijn medicijn gebruik bekeken en heeft toen besloten dat het beter voor mij was om geen nachtdiensten meer te werken.

  Ik werk wel avonddiensten want dat gaat goed.

  Het is jammer als er collega`s zijn die geen begrip hebben.

  Sterkte ermee!

 • no-profile-image

  bergerfurt

  even een ereactie op mevr.A.

  Hoezo komt u met uw medicatie schema in de war. U kunt de pillen of anders toch gewoon slikken u wordt toch nu ook niet in de nacht wakker gemaakt. Ik vind het een zwak excuus.

 • no-profile-image

  Truus

  Waar ik werk wordt door verschillende collega's gezegd dat ze geen nachtdienst hoeven te werken terwijl dat WEL in contract staat.

  Ze werken s'nachts ook niet want de info wordt klakkeloos voor waar aangenomen.

  Teamleidster zegt er niets van!!

 • no-profile-image

  dissey

  bij mij in het verpleeghuis gaat alles veranderen.ik werk al 20 jaar en geen nachtdiensten,.maar nu met reorganisatie kunnen ze alles zeggen ze,ik heb ook lichamelijke klachten hartritmestoornissen als ik een aanval krijg raak ik in paniek.dus ja ik zit er ook niet op te wachten en hoop dat ik ze ook niet hoef te draaien anders moet ik ook naar mijn huisarts.

 • no-profile-image

  A

  Ik ben medicijn afhankelijk met mijn atrose. Ik heb samen met mijn leidinggevende afgesproken dat ik geen nachtdiensten draai omdat ik anders met mijn medicatie schema in de war komt.

  Ik heb geen doktersverklaring hoeven te overleggen. Na een goed gesprek met elkaar zijn we eruit gekomen.

  Dus zo makkelijk kan het zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.