Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Hoe is het geregeld met de kwaliteitswet bij pg bewoners op kleinschalig wonen? Mag er één verzorgende verantwoordelijk zijn voor toezicht in de huiskamer, terwijl deze ook mensen uit bed moet halen?

'Veel verzorgenden zijn in de veronderstelling dat er nationaal geldende regels zijn over hoeveel verzorgenden hoeveel bewoners onder hun hoede mogen hebben. Hier kan ik heel duidelijk over zijn: deze regels bestaan niet.

 

Incidenten

Daarvoor is de volgende reden: als er een regel zou bestaan die zegt dat er minimaal twee verzorgenden op tien bewoners moeten zijn, dan loop je het risico dat veel instellingen deze bodemaantallen gaan hanteren. Terwijl zorg maatwerk is: op sommige afdelingen werkt twee verzorgenden op tien bewoners prima, terwijl dit op andere afdelingen veel te weinig is. Als er dan incidenten plaatsvinden, kunnen instellingen zich niet verschuilen achter de uitspraak: ‘Ja maar we hebben voldaan aan het minimale aantal verzorgenden.'

 

Toezicht

Op de ene afdeling vragen de bewoners meer van verzorgenden dan op de andere. Dat geldt ook in kleinschalige woonvormen. Je kunt er vanuit gaan dat in een verpleeghuis altijd op zijn minst één verzorgende in de huiskamer aanwezig moet zijn om toezicht te kunnen houden. In verzorgingshuizen kan dit al anders zijn.

 

Aangeven bij baas

Als je als verzorgende vindt dat de situatie op de werkvloer onverantwoord is, en dat je geen goede zorg kunt waarborgen omdat je met te weinig collega's op te veel cliënten zit, kun je dit bij je baas aangeven. Als deze er niks mee doet, ga je naar de baas van je baas, de hele lijn omhoog, totdat je bij de directeur bent. Je kunt een aangetekende brief sturen waarop staat aangegeven dat je in een conflict van plichten terecht bent gekomen -enerzijds de plicht om je aan je arbeidscontract te houden, anderzijds de plicht om goede zorg te kunnen leveren. En dat je jezelf niet aansprakelijk acht als er iets op de afdeling misgaat omdat er te weinig verzorgenden aanwezig zijn om een goede zorg te kunnen waarborgen.

 

IGZ

Uiteindelijk kun je ook melding doen bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ), die dan de zorginstelling bezoekt en bekijkt of er inderdaad een zorgwekkende situatie is ontstaan.'

Carel van den Bergh - jurist NU'91

Gerelateerde tags

8 reacties

 • no-profile-image

  vicky

  Dan wordt de \'\'kwaliteitszorg\" ook nog eens aangestuurd door een teamcoördinator, welke geen zorg achtergrond heeft maar zo van de aardappeltermijnmarkt komt. En zij kunnen rekenen, maar weten blijkbaar niet dat mensen per dag anders kunnen zijn.

 • no-profile-image

  nannie

  Ik ben het er mee eens dat de ZZP bekostiging krap is. Aan de ene kant moeten we zorg volgens het zorgplan verlenen maar daar zitten veel "werkuren "niet in. bijhouden zorgdossiers, was opruimen, aanvullen van materiaal , begeleiden van onrustige bewoners enz, enz. Ik werk op een PG afdeling met 19 dementerende clienten waar we eerst met 3 verzorgenden(of helpenden of oproepkrachten) startten en daar hebben we de handen vol aan. Nu hebben we de mededeling gekregen dat de formatie boven de ZZPbekostiging uitkomt en moeten we met 2 als je geluk hebt verzorgenden beginnen. Ik houd mijn hart vast voor de zomerperiode. Ik vind mijn werk heerlijk maar de omstandigheden maken het me wel moeilijk om mijn werk nog naar behoren uit te voeren, zoals ik vind dat de zorg voor mensen met dementie hoort te zijn namelijk dat je ook even rustig de tijd kunt nemen. En natuurlijk probeer je dat ook omdat je weet dat onrust en haastgevoel bij jezelf meestal een averechts effect heeft maar ik vind het steeds moeilijker worden. Ook dat de leiding zegt dat het wassen niet om 10.00 uur klaar hoeft te zijn maar dat het straks misschien wel doorloopt tot 12.00 uur vind ik erg, ook al krijgen de bewoners die laat geholpen worden dan wel alvast een ontbijtje. Maar dat je daar opgeteld langer mee bezig bent dan de bewoner verzorgen en in de huiskamer laten eten zien ze niet. De meeste bewoners kunnen niet zelfstandig eten, laat staan dat ze in bed moeten eten. Misschien ben ik erg negatief terwijl ik dat niet wil zijn maar ik vind het er met de ZZPbekostiging niet leuker op geworden.

 • no-profile-image

  VIOLA

  BIJ WIE KAN EEN FAMILIE SECOND OPINION

  AANVRAGEN ( ECHT EERLIJK ADVIES!)OVER DE PATIENT MET CVA/AFASIE OF WEL OF NIET IN EIGEN HUIS KAN LEVEN IPV VERPLEEGHUIS NA REVALIDATIE.MEVROUW ZAL 24 UUR ZORG NODIG HEBBEN EN MIJ IS TER OREN GEKOMEN DAT 1 GEZINSLID ZOWIESO BIJ OUDER IN WIL GAAN WONEN . WIE BEPAALT OF MEVROUW PER SE HIER OF DAAR MOET BLIJVEN..IS DIT GELDKLOPPERIJ OM TEHUIS VOL TE PROPPEN EN FLINK VERDIENEN ..??

  ( PFF EN IK WERK ER BIJNA 1,5 JAAR)

 • no-profile-image

  Anneke Mens

  Sinds enkele dagen werken wij in een geheel nieuw verpleeghuis met een pg afdeling. De zorg valt onder het begrip kleinschalige woonzorg. Nu heeft de leiding bedacht dat wij, de verzorgenden, in een diensttijd van 7,5 uur geen enkele pauze mogen/kunnen hebben. Vlgs mij verhoudt deze opgelegde bepaling zich niet met het gestelde in de arbeidstijdenwet/besluit waarin is bepaald dat je na een werktij van 5,5 uur tenminste 15 minuten pauze moet kunnen genieten. Weet iemand hoe dit exact zit ? Alvast dank voor het antwoord.

  Mail to: debestuurder@hotmail.com  Alvast dank

 • no-profile-image

  Christien

  Ik heb dezelfde mening als Resa. De politiek geeft d.m.v. de ZZP-financiering onvoldoende middelen om kwalitaitef goede zorg te kunnen bieden. Ze verwachten iets onmogelijks van ons. We moeten 24 uur toezicht garandaren, maar geven financiële middelen voor 16 uur (6 x ZZP 5) per dag. Door de toenemende bureaucratisering blijft er ook nog eens minder tijd over voor de cliënt. Zelfs als je kwalitatief goed geschoolde mensen in dienst hebt, is het vrijwel onmogelijk om meer te bieden dan lichamelijke zorg, terwijl het welzijnsaspect volledig uit zicht verdwijnt. Daarbij moeten in de 'piekuren' meer mensen werken, dan in rustigr uren, waardoor er veel halve diensten zijn ontstaan. Dit betekent dat er weinig/ geen grote contracten meer te vergeven zijn. Dit gaat ten koste van de continuïteit. Iemand die kostwinner is, kan daarbij van een parttime contract niet leven. De mensen die bewust kiezen voor parttime werken moeten even vaak komen als mensen met een groot contract. Ik ben bang dat door dit alles de ouderenzorg, toch al behept met een negatief imago, nog verder uit de gratie zal raken, terwijl iedereen weet dat we deze mensen heel hard nodig gaan hebben in de nabije toekomst. TRIEST! Triest voor zowel de cliënt als de werkers in de ouderenzorg.

 • no-profile-image

  M

  toezicht??? Hoe moet ik dat doen dan als ik in de avond een bewoner naar bed heen breng???? ?Dan zitten de andere 5 zonder toezicht. In de avonddienst sta je alleen op een groep van 6 bewoners/clienten. En soms heb je ook nog de pech dat je naar een andere woning/groep heen moet om daar de medicijnen te delen wat dus inhoud dat jouw groep minder toezicht heeft. De collega die in de woning ernaast zit moet dan 2 woningen in de gaten houden. Dat is ook zo met etenspauzes. De groep is dan een half uur alleen. Dus geen continue toezicht, dat gaat ook niet ook niet in de ochtend als je nog bezig bent bewoners te helpen met wassen en kleden. Wel is er als je geluk hebt een collega die op beide woningen komt helpen. De nachtdienst heeft 6 woningen af te lopen met ieder 6 bewoners dan is er helemaal geen directe toezicht op de woningen. Dus op de dag is wandelen met een bewoners geen optie omdat de anderen dan zonder directe toezicht zitten en beneden eten in het restaurant met je groep gaat ook niet als je ze niet allemaal mee kunt nemen. Voor de meeste aktiviteiten heb je dus een extra iemand nodig maar dat is er niet altijd. En geld om meer verzorgende in te zetten is er ook niet, meestal mag je blij zijn als er op de dag die derde verzorgende ingeroosterd is. Kleinschalig wonen/werken is/kan heel leuk zijn maar als er onverwachts iemand af valt door bv ziekte dan zit je al gauw omhoog. Het is mij al een paar keer overkomen dat ik alleen in de avond op 2 woningen stond omdat de avonddienst niet opgevuld kon worden............

 • no-profile-image

  Willy Rensen

  Als je professioneel personeel hebt, mensen waarvoor voorwaarden geschapen worden door de organisatie zodat zij binnen juiste kaders en beleidsafspraken kunnen werken kun je met weinig mensen een afdeling prima draaien. Laat organisaties maar eens het 'Buurtzorgprincipe' in gaan stellen; geef een paar gemotiveerde verzorgenden en een coördinator een afdeling en laat ze die gaan draaien, dan zul je zien dat mensen meer plezier en draagkracht krijgen in hun werk en dan maakt het aantal poppetjes niet uit; met een paar 'goeie mensen' kun je bergen verzetten. Soms werk je met een ruime bezetting en krijg je minder voor elkaar dan dat je door bijv ziekmeldingen met een paar man aan de slag moet. Verzorgenden verliezen hun motivatie en werkplezier door alle regels die de afgelopen jaren het vak hebben uitgehold. Verzorgen is nl een vak en een aparte deskundigheid die steeds meer onderschat lijkt te worden. Het gaat niet om de kwantiteit van mensen maar om de kwaliteit en dat is totaal uit het oog verloren.

 • no-profile-image

  Resa

  Er is sinds 1 januari 2010 wel degelijk aangegeven hoeveel medewerkers "op" een aantal bewoners moet worden ingezet. VWS heeft een omrekenmodule gemaakt waardoor peraantal ZZP's berekend wordt hoeveel formatie daar bij hoort. Dat is de inzet, voor 24 uur per dag. Meer wordt niet betaald. Heeft dus niets te maken met verantwoordelijkheid, maar met budget.

Of registreer je om te kunnen reageren.